KRENTENBOLLEN: ZELF MAKEN
INGREDIËNTEN
  • 200 gram rozijnen
  • 450 gram meel/bloem (wit, volkoren, spelt, of een mix)
  • 7 gram gist (1 zakje)
  • 30 gram honing
  • 300 ml melk, lauwwarm
  • 30 gram boter
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel zout
Optioneel: een keukenmachine, maar kan ook goed met de hand.
BEREIDINGSWIJZE
  1. Doe de rozijnen in een kom. Giet er heet water overheen en laat ze 10 minuten wellen. Laat daarna uitlekken en droog met een doek.
  2. Doe nu de meel, gist, honing, melk, boter en kaneel bij elkaar in een kom. Kneed het mengsel voor 5 minuten, dit kan met een machine of met de hand, en voeg dan het zout toe.
  3. Kneed nu door totdat er een homogeen deeg ontstaat (machine: ± 8 minuten, met de hand: ± 15 minuten).
  4. Voeg ten slotte de rozijnen toe en kneed ze door het deeg, net zolang tot ze goed zijn verdeeld. Als dit was lastig gaat: dat is normaal ;)
  5. Doe het deeg nu in een schone, iets ingevette kom. Dek af met plastic folie en laat op een warme plek een uur rijzen.
  6. Als je deeg een uur gerezen heeft, druk je de ontstane lucht er zachtjes uit. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en kneed er balletjes van. Leg de balletjes op een bakplaat, dek weer af met plastic folie en laat weer een uur rijzen.
  7. Verwarm de oven dan voor op 180 graden. Bak de broodjes af in 12-15 minuten, totdat de bovenkant mooi bruin is.
  8. Bestrijk de krentenbollen met een beetje boter als ze nog warm zijn, dan blijft de bovenkant straks lekker zacht.
TIPS
- Gebruik de meelsoort die jij zelf wilt. Je kunt 'gewoon' (wit) meel gebruiken, volkorenmeel of een mengsel van beide. Voor mijn krentenbollen heb ik een mengsel van een restje volkorenspeltmeel, volkorenmeel en een paar eetlepels witte bloem gebruikt. De verhoudingen blijven hetzelfde.
- Wil je iets meer geven aan je zelfgemaakte krentenbollen? Voeg wat geraspte sinaasappelschil, cranberries en/of abrikozen toe. Net wat chiquer!
- Wil je langere tijd van deze krentenbollen genieten? Je kunt ze prima invriezen!
Recipe by Phood.nl at https://www.phood.nl/krentenbollen-zelf-maken/