Naanbrood: zelf maken

Recepten uit de categorie ‘zelf maken’ zijn wat mij betreft geslaagd als het resultaat lekker – heel lekker – is. En qua tijd? Geen limiet! Maar toch, het streven om ‘zelf maken’-recepten sneller klaar te laten zijn dan een ritje-naar-de-supermarkt is toch ook altijd lichtelijk aanwezig. Ik zie het als een regelrechte uitdaging, en met dit zelfgemaakte naanbrood zijn beide doelen glansrijk bereikt: dit recept voor naanbrood zelf maken is lekker én snel!

En het mooie is: je hebt slechts twee ingrediënten nodig:

  • Zelfrijzend bakmeel
  • Yoghurt

Verder is het een kwestie van bij elkaar mikken en kneden maar. Wie zegt dat naanbrood zelf maken moeilijk was? Oh wacht, dat heb ik zelf gezegd. Maar, lieve kijkbuiskindertjes, dat was vóórdat ik dit recept leerde kennen. Echt. Makkelijker krijg je het niet.

Naanbrood zelf maken

Dit brood is zacht van binnen, en fijn knapperig van buiten. Eigenlijk gewoon perfect. Lekker bij een kom dahlsoep, of om je pompoencurry mee op te lepelen.

Wat ook héél lekker is: als de naans gebakken zijn, instrijken met een beetje olijfolie waarin een teentje knoflook is uitgeknepen. Of wat kruiden (denk: rozemarijn, oregano) door het meel doen.

Naanbrood zelf maken

Komt ‘ie!

NAANBROOD: ZELF MAKEN
 
Porties: 3
INGREDIËNTEN
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram yoghurt (halfvol of vol)
Verder heb je een grillpan of koekenpan nodig, of een oven.
BEREIDINGSWIJZE
  1. Doe het zelfrijzend bakmeel en de yoghurt in een kom. Roer door met je handen of met een vork totdat er een deegbal ontstaat. Kneed deze tot een soepele bal. Verdeel in drie bolletjes.
  2. Bestrooi je werkvlak met wat bloem. Druk ieder balletje plat met je vingers, totdat het deeg ongeveer 1 cm dik is. Dit is je broodje! Nu gaan we bakken.
In de pan:
  1. Zet je pan op hoog vuur, en laat de pan heet worden (zonder boter of olie). Zodra de pan heet is, kun je de broden erin leggen. Na een aantal minuten kleurt het brood een beetje, draai hem dan om zodat ook de andere kant gaar kan worden en een mooi kleurtje krijgt. Als beide kanten mooi droog en gekleurd zijn, zijn je broodjes klaar!
Of: in de oven:
  1. Zet de oven op de hoogst mogelijke stand (rond de 230-240 graden) en laat voorverwarmen.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de drie broden op de bakplaat. Doe in de oven totdat de broodjes mooi bruin zijn geworden, bij mijn oven duurt dat ongeveer 10 minuten. Houd het in ieder geval goed in de gaten! Als ze bruin zijn, zijn ze klaar!
TIPS
- Dit recept is voor naturel-naans, maar je kunt helemaal losgaan met kruiden. Heel lekker: knijp een teentje knoflook uit boven 2 el olie, en smeer dit op je brood als het net uit de oven komt.
- Deze broodjes kun je heel goed invriezen. Even in de broodrooster om ze te ontdooien, en je zelfgebakken naans zijn zo te eten!
- Eet je curry of soep, dan is dit zelfgebakken naanbrood perfect! Lekker om te dippen.

En jij?

Heb je wel eens zelf brood gemaakt? Deze variant is zo fool-proof als je je maar kunt voorstellen, dus mocht het altijd al op je lijstje staan om zelf brood te maken, dan is dit je kans!

Psst..

Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept! Of volg Phood op Bloglovin’. Heb je iets gemaakt van mijn blog, maak er snel een foto van en tag @phood.nl op Instagram. Vind ik leuk!

12 Reacties

  1. Eva
    15 november 2015 / 10:13

    Deze broodjes gemaakt bij de pompoencurry. Lekker en simpel! Ik had er nog wat oregano door gedaan, dat ruikt zo lekker. Mijn oven-variant was beter gelukt dan mijn koekenpan-variant.
    Echter had ik nog een vraag over het recept: Waarom zelfrijzend bakmeel? De broodjes rijzen niet dus waarom niet gewoon meel? In zelfrijz.bakmeel zitten ook vaak e-nummers etc en daar wil ik eigenlijk vanaf.
    Oja en de olijfolie met uitgeknepen knoflook, heerlijk!! Die houden we erin.. Al kon ik de volgende dag nog nagenieten van de knoflook, haha!

    • Ilse (Phood.nl)
      15 november 2015 / 14:07

      Mijn oven-variant was ook net wat mooier geworden dan de koekenpan-variant, maar het is maar net wat je voorhanden hebt 🙂 Goed dat je beide opties hebt uitgeprobeerd!
      En de broodjes rijzen naar mijn idee een heel klein beetje, het zelfrijzend bakmeel maakt ze net een beetje wat luchtiger, maar eerlijk: ik heb het nog nooit met gewoon meel geprobeerd. Misschien zal ik dat binnenkort eens proberen! Je kunt natuurlijk ook wel gewoon meel gebruiken en dan zelf een rijsmiddel naar keuze toevoegen (en een beetje zout misschien), zodat het binnen je voedingspatroon past.
      En mooi dat ik niet de enige ben die die knoflook-variant zo lekker vindt! Al denkt je/mijn omgeving daar waarschijnlijk anders over 😉

      • Alexander Moelker
        12 september 2017 / 08:06

        Het zelfrijzende meel vervang je gewoon door bloem of in mijn geval volkoren speld en gooi er een theelepelje bakpoeder door. Probleem uit de wereld. Voor de vega mensen… Het lukt ook prima met soya yoghurt!

  2. nancy
    23 november 2015 / 16:34

    als je bij knoflookteentjes de kern eruit halt stink je niet zo uit je mond. En als rijsmiddel kan je backingsoda gebruiken.

  3. 25 november 2015 / 21:02

    Ik ben ook echt dol op naanbrood! Zelf maken is dus eigenlijk heel erg makkelijk!

    • Ilse (Phood.nl)
      26 november 2015 / 07:56

      Inderdaad, super makkelijk! 😀

  4. Evi
    15 augustus 2016 / 09:49

    Hi, ik heb eigenlijk nooit gewone, maar Griekse yoghurt in huis. Zou je dit ook kunnen gebruiken voor de broodjes?

    • Ilse (Phood.nl)
      17 augustus 2016 / 07:42

      Hoi Evi, ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar ik denk dat het wel kan! Het kan wel zijn dat je iets meer yoghurt moet toevoegen, omdat de substantie van Griekse yoghurt wat minder nat is dan gewone yoghurt. Succes!

  5. 3 januari 2017 / 18:11

    Hoi Ilse.
    Dit lijkt erg op een iets ingewikkelder recept dat ik al jaren maak. Volgens mij is het een variant van Irish soda bread. De variant die ik ken noemen ze kerstbroodjes omdat ze naast zelfrijzend bakmeel en karnemelk (ipv yoghurt) er ook kaneel en 100 gr zuidvruchten in doen ( op 275 gr bakmeel). Het heet Irish soda bread omdat je i.p.v. zelfrijzend bakpoeder ook baksoda kan toevoegen aan meel.
    Zelf varieer ik ook wel eens door een hartige variant met semi gedroogde tomaten en parmezaanse kaas. Ook erg lekker.

  6. Sandra
    4 april 2017 / 21:42

    Vanavond mijn dochter van 7 deze broodjes laten maken (het oven gedeelte uiteraard zelf gedaan) en ik moet zeggen ik had niet gedacht dat t echt zo makkelijk zou zijn en zo lekker zou worden
    Wat een super leuk recept zeg!! Ik hou van brood bij mijn avondeten (tenminste als we geen aardappels eten) in no time hadden we 4 lekkere verse broodjes als bijgerecht. En iedereen vond ze heerlijk zelfs onze dochter van 3 (en zij is nogal kieskeurig)
    Ik ga deze broodjes zeker vaker maken en nog wat experimenteren met extra kruiden etc.

    • Ilse (Phood.nl)
      7 juni 2017 / 09:18

      Hoi Sandra, wat leuk om te horen! Deze broodjes kun je inderdaad goed met kinderen maken, ze (en jij als ouder natuurlijk ook 😉 ) kunnen lekker kliederen en daarna genieten van iets wat ze zelf hebben gemaakt. Experimenteren met kruiden klinkt als een goed idee!

  7. Eri
    7 augustus 2019 / 11:40

    Gemaakt met boekweitmeel en wijnsteenbakpoeder. Mogelijk onvoldoende platgedrukt waardoor het binnenin klef bleef. Volgende keer iets meer uitdrukken om het broodje dunner te maken. Of heb jij nog andere tips?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *