Ontbijtrepen met havermout en cranberries

Andere culturen zijn leuk. Ze wijzen je op wat er in je eigen cultuur anders is, of vooral: wat er in die andere cultuur een beetje gek is. En zoals het een ware foodblogger betaamd, gaan mijn hersenspinsels wat culturen betreft natuurlijk vooral over food!

Neem nou Amerika. Ik vind het ontzettend fascinerend dat alles wat enigszins eetbaar is met de term ‘breakfast’ wordt aangeduid (tenminste, als ik Pinterest moet geloven). Breakfast-burrito’s (compleet met gehakt, ei en best wel heel veel kaas) op een lege maag? Baked-breakfast-sweet potatoes, met spek en ei, of breakfast-pizza’s lijken aan de orde van de dag. En dat allemaal in Amerikaanse portiegroottes welteverstaan.

Ook een ware trend: de breakfast-bars, en die klinken me daarentegen wat beter in de oren dan al die diner-waardige ‘breakfasts’! Wat jij?

Ontbijtrepen havermout cranberries

Ontbijtrepen dus. Van die repen die je als ontbijt kunt eten. Een kopje thee en een krantje on the side, en je dag kan beginnen. Ook erg lekker als je niet zo’n grote eter bent in de ochtend, deze ontbijtrepen met havermout en cranberries liggen namelijk niet zo zwaar op de maag als een bak havermoutpap of kwark.

Ontbijt je onderweg? Geen probleem, we’ve got it all covered. Doe een aantal van deze havermoutrepen in een trommeltje en maak je medereizigers jaloers met wat je uit je tas tovert.

Ontbijtrepen havermout cranberries

En, wat zit er in deze ontbijtrepen? Naast gehakt, ei en spek.. (grap-je)

Onder andere havermout, wat meel, gedroogd fruit zoals cranberries, geraspte kokos, kokosbloesemsuiker en wat kokosolie.

Ontbijtrepen havermout cranberries

Benieuwd naar hoe deze jongens smaken? Daar kom je maar op één manier achter natuurlijk 😉

Maar ik kan je wel een idee geven: ze zijn niet zo knapperig als deze mueslirepen, maar meer een beetje chewy (het Nederlandse ’taai’ is te min voor deze rakkers!). Een beetje zoals van die American cookies.

Ontbijtrepen havermout cranberries

Voor onderweg naar je zonnige vakantiebestemming heb ik al een lijst met home-made hapjes die je de tocht doen overleven, maar nog wat extra ontbijtrepen voor naast de aardbeienmuffins en bananenbroodmuffins kan in mijn ogen geen kwaad.

En het mooie is: deze ontbijtrepen kun je ook heel prima eten als tussendoortje. Dan dompelen we ze onder tot havermoutkoekjes met cranberries, goed? Ideaal!

Oké, genoeg plaatjes en genoeg gezwets, ik heb hier het recept voor je!

ONTBIJTREPEN MET HAVERMOUT EN CRANBERRIES
 
Porties: 12
INGREDIËNTEN
  • 100 gram havermout
  • 1 rijstwafel
  • 85 gram gedroogde cranberries (of rozijnen of abrikozen)
  • 30 gram geraspte kokos
  • 30 gram suiker (ik gebruik kokosbloesemsuiker)
  • 25 gram meel (ik gebruik volkoren speltmeel)
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl kaneel
  • ¼ tl zout
  • 1 ei
  • 1 tl vanille-extract
  • 75 ml olie (ik gebruik kokosolie)
Optioneel:
  • 1 el cacao-nibs of stukjes chocolade
  • 1 el lijnzaad
  • 1 el chiazaad
Verder heb je een vierkant bakblik van 20 x 20 cm nodig.
BEREIDINGSWIJZE
  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Verkruimel de rijstwafel tot ongeveer stukjes ter grootte van een rozijn.
  3. Doe de droge ingrediënten (havermout, verkruimelde rijstwafel, cranberries, kokos, suiker, meel, bakpoeder, kaneel en zout) bij elkaar in een kom. Roer goed door en zet even aan de kant.
  4. Doe in een andere kom de natte ingrediënten (ei, vanille-extract en olie). Mix dit met een vork goed door elkaar.
  5. Doe dan de droge ingrediënten bij de natte en roer goed door. Zorg dat er geen droge stukken meel meer inzitten.
  6. Doe nu het mengsel in je met bakpapier beklede bakvorm en druk lichtjes aan. Strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel of een spatel en zet in de oven voor 20-25 minuten. Als de bovenkant mooi bruin is, is 'ie klaar.
  7. Laat 5 minuten afkoelen en snijd dan in 12 stukken (of meer of minder, jij bent de baas)
TIPS
- Deze repen zijn vers heel lekker en een beetje kruimelig. Een dag later zijn ze wat meer chewy, en kruimelen ze ook minder. Ideaal voor onderweg dus!
- Bewaren? Deze repen zijn 4 - 5 dagen buiten de koelkast te bewaren in een luchtdicht afgesloten bewaardoos. Invriezen kan ook prima!
- De rijstwafel kun je ook vervangen door een handje noten, zoals amandelen of pecannoten.
Recept is aangepast van dit recept.

Heb je vragen over bepaalde ingrediënten uit dit recept? Kijk eens hier!

En jij?

Ben jij al ondergedompeld in de je-kan-het-zo-gek-niet-bedenken-of-je-kunt-het-als-ontbijt-eten-hype? Of houd je het lekker en simpel bij je vertrouwde boterham of bakkie kwark? Laat het me weten in de comments!

Psst..

Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept! En als je iets gemaakt heb van mijn blog, maak er snel een foto van en tag @phood.nl op Instagram. Vind ik leuk!

4 Reacties

  1. 24 juli 2015 / 07:54

    Hmm…lijkt me erg lekker. En als ik pas tegen 11 uur zou ontbijten kan ik dat hartige en uitgebreide wel waarderen. Maar zo vroeg op de maag gebakken eieren enzo…nee dankje.

    • Ilse (Phood.nl)
      27 juli 2015 / 16:02

      Tegen 11 uur op een ‘zware ochtend’ klinkt het me al beter in de oren, maar voor al die overige ochtenden ligt havermout me toch ook net wat beter 😉

  2. Sarah
    29 juli 2015 / 21:35

    Voor het eerst deze repen gemaakt. Ondanks afkoelen en een tijdje in de koelkast…vallen ze uit elkaar. Wat moet ik veranderen voor de volgende keer?

    • Ilse (Phood.nl)
      30 juli 2015 / 16:11

      Hallo Sarah, wat leuk dat je de repen hebt gemaakt! Wel vervelend dat ze uit elkaar vallen. Misschien kun je ze na het bakken nog een keer zachtjes aandrukken, dan plakt het wat beter aan elkaar? Je kunt ook proberen een extra ei toe te voegen, dat geeft ook wat plakkracht. Hopelijk lukt het de volgende keer wel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *