Je zult wel denken, ‘die Ilse maakt alleen maar gezonde dingen’. Vaak klopt dat wel, maar zo af en toe sluipt er eens iets ‘zondigs’ in. Naast het gezond maken van bekende klassiekers als monchoutaart, vind ik het namelijk ook gewoon heel leuk om überhaupt bekende klassiekers te maken. Niet gezond, maar gewoon zoals iets behoort te zijn. Twix zelf maken stond dan ook al even op mijn lijstje, iets wat ik een tijd geleden al heb kunnen afstrepen. Nu heb ik ook de tijd gevonden om dit vast te leggen, dus bij deze!
Weet je waar ze me aan doen denken? Ik ga geen reclame maken hoor.. maar het is wel iets waardoor veel vrouwen zich minder alleen voelen in roerige tijden (vul zelf maar in wanneer je je naar voelt en wanneer maar één ding/man je kan verlossen van je narigheid). Denk: melkchocolade, karamel, zeezout.. mét bonus, namelijk: een krokant koekje on the inside. Ja, misschien moet ik gaan solliciteren voor productverbeteraar bij Tony (oeps, groooote hint).
Gepruts. Dat is het wel, die Twix zelf maken. En je moet er ook wel wat tijd voor uittrekken. Maar, wees gerust: moeilijk is het niet.
Het koekdeeg – en daarmee het koekje – is zo gemaakt, het maken van het karamellaagje is gewoon een kwestie van wachten en chocola smelten en met chocolade prutsen is leuk en eigenlijk ook zo gepiept.
Ben je niet zo fan van de chocola-zeezout combinatie? Dan laat je dat zout toch lekker achterwege? Wat zou ’t? (ha-ha)
En zoals het hoort kun je er gewoon twee nemen: één voor jezelf en de andere voor de moeite. Oh, en als cadeautje zijn ze ook erg leuk. Check hier voor een leuke manier om ze in te pakken!
Bij mij zijn ze helaas al weer op, misschien maar goed ook.. Benieuwd naar het recept? Hier komt ‘ie!
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 140 gram bloem
- 40 gram suiker
- 90 gram zachte boter
- snufje zout
- 200 gram chocolade (gebruik welke jij lekker vindt: melk, puur, of doe een mix van beide)
- Snufje zeezout
- Ontdoe het blikje gecondenseerde melk van het etiket en zet in een hoge pan. Voeg water toe totdat het blikje ruimschoots onder water staat en breng aan de kook voor 2,5 uur. Laat goed afkoelen. Voor een uitgebreidere uitleg zie dit recept voor dulce de leche.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Roer de bloem, suiker en zout goed door elkaar. Snijd de boter in kleine blokjes en kneed dit door het bloemmengsel heen totdat er geen brokjes boter meer te zien zijn, dit duurt even. Het deeg mag nog een beetje korrelig zijn.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier en doe het deeg hierin. Druk het deeg nu goed aan met je vingers, lepel of glas. Zorg ervoor dat het deeg evenredig over de vorm verdeeld en mooi glad is.
- Zet nu in de oven voor 20 minuten, totdat de koeklaag lichtbruin begint te kleuren. Laat goed afkoelen.
- Is je karamel redelijk vloeibaar? Giet ongeveer ⅔ van de inhoud op de koeklaag en doe het bakblik in de diepvries voor een kwartiertje. Snijd dan reepjes van je karamel-koekjes van ongeveer 2 x 10 cm.
- Is je karamel niet vloeibaar? Haal de afgekoelde koek uit de vorm en leg neer op een snijplank. Snijd nu in Twix-vormige repen, van zo'n 2 x 10 cm. Dit gaat het beste door met een groot, scherp mes in één keer de koek door te 'drukken'. Sommige reepjes zullen breken, maar daar maak je gewoon baby Twixjes van 🙂 Smeer met een mes op elke reep een royale laag karamel. Dit hoeft niet héél netjes, er komt toch nog een chocoladelaagje overheen. Laat opstijven in de koelkast voor een kwartiertje.
- Breek de chocolade in stukjes en doe in een schaal. Verhit in een pannetje wat water en zet de schaal met chocola in de pan, en zorg er hierbij voor dat de schaal het water niet raakt. Smelt de chocolade onder af en toe doorroeren.
- Haal nu één voor één de koek-met-karamel door de gesmolten chocola. Dit gaat het beste door het koekje in de schaal met chocola te doen, en het koekje met een vork een aantal keer om te wippen. Doe wel voorzichtig, want de koekjes zijn breekbaar. Leg op een bakpapiertje en herhaal met de rest.
- Strooi wanneer de chocolade nog vloeibaar is eventueel wat zeezout erop en maak inkepingen op de bovenkant door met de tandjes van een vork de chocola iets in te duwen. It's all in the details.
- Zet de twixen nu in de koelkast, zodat de chocoladelaag kan uitharden. Geniet!
- De Twixrepen zijn zeker een week houdbaar, waarschijnlijk nog wel langer. Het kan zijn dat het koekje aan de binnenkant wat slof wordt, dus vers zijn ze wel het lekkerst.
- Doe eens gek, en maak je Twix met witte chocolade!
En jij?
En, hoe zou jij deze Twix zelf maken: met melk, puur of wit, of een combinatie misschien? Ik ben benieuwd!
Psst..
Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept!
Nom Nom….Weet niet of alles het zal halen om een een twix van te maken…Hahaha. Leuk recept en mooie foto’s!!!
Er zijn er hier ook een aantal gesneuveld voordat er iets van chocola bij kwam kijken. Ik moest toch even proeven tussendoor? 😉
Sounds like magic productverbeteraar bij Tony’s. Van mij mag je want de ik heb twee repen gehad die tegen vielen 😉
On topic: wow zelf Twix maken. Normaal gesproken zou zo een lap tekst in een recept mij afschrikken maar voor dit lekkers zou ik nog best een poging wagen.
Ik wil het recept ook gaan proberen maar zit me af te vragen of ik het koekdeeg niet in een spuitzak zal doen en er strepen mee op het bakpapier trekken, misschien beetje plat duwen. of als het niet zo vloeibaar is, rolletjes rollen en beetje platdrukken. Ik heb zo’n vermoeden dat ik bij een “hele koek” heel veel babytwixjes moet maken…
Hoi Anne, het deeg is niet vloeibaar genoeg om het in een spuitzak te doen, maar rolletjes maken en platdrukken moet wel lukken. Je kunt natuurlijk ook gewoon een ‘hele koek’ maken en deze in grovere repen snijden, zodat je uiteindelijk 8 grote repen hebt 🙂