2x Popcorn: Paprika en Italiaanse kruiden

Hoe je het ook went of keert: bij een bioscoopbezoek hoort popcorn. Wat mij betreft de zoete, die met dat heerlijke knapperige suikerlaagje, waarvan je blijft dooreten totdat er pauze is. En die popcorn? Die is op. De tweede helft kun je nagenieten van de restjes die achter je grote linkerkies zijn blijven steken.

Maar van zoute popcorn moest ik tot voor kort niets weten, totdat ik een paar weken geleden ineens een zout popcorntje proefde. ‘Hmm, dit smaakt eigenlijk best goed!’. Niet zo gek, als je bedenkt dat er hier een ware liefhebber van hartige snacks spreekt. Ik vraag me dan ook steeds weer af waarom ik niet eerder had bedacht dat ik dit wel lekker móest vinden. Wat een gemis. Misschien moet ik het maar goedmaken met mezelf en op een zoute-popcorn-rantsoen gaan? Klinkt als een goed idee!

Popcorn hartig paprika italiaanse kruiden
De liefhebber van popcorn kent vast wel die magnetronzakken, die je een paar minuten in de magnetron doet et voilà: je hele huis ruikt naar popcorn en je hebt een grote schaal met popcorn voor jezelf. Ja, helemaal voor jezelf.. dat is best veel. Althans, dat is voor mij te veel, want mijn vriend houdt niet zo van popcorn. De oplossing hiervoor? Zelf popcorn maken! Ja, gewoon in een pan (met deksel uiteraard). Zo kun je zelf bepalen hoeveel je maakt. Popcorn-overload opgelost!

De mais die je hiervoor nodig hebt is pofmais, en is in de meeste supermarkten te vinden in het schap bij de gedroogde bonen, en anders in het vak met biologische of speciale voeding. Bij toko’s hebben ze het vaak ook wel.

Naast popcorn zelf maken, is het ook super lekker om de popcorn zelf smaak te geven. Je kunt zo veel kanten op met smaak, niet alleen simpel ‘zoet of zout’. Denk: paprika, cheese-union, nacho cheese, Italian herbs. Ik heb zelfs varianten met Oreo of karamel gezien, dus echt: de mogelijkheden zijn eindeloos! In deze blogpost richt ik me op twee hartige varianten, maar in de toekomst komen er zeker nog wat zoete recepten voorbij.

Popcorn hartig paprika italiaanse kruiden
Ben je een paprikachips-fanaat? Probeer dan eens deze paprika-variant. Dit is zeker geen clone van de bekende chippies, maar je hebt wel een beetje het zelfde ‘mondgevoel’ (ugh, vreemd woord).

Popcorn hartig paprika italiaanse kruiden
Ben je meer fan van de Italiaanse keuken, en gek op de smaak van olijfolie? Probeer dan deze kruidencombinatie eens. Heerlijk met onder andere oregano, basilicum en een druppeltje olijfolie.

Popcorn hartig paprika italiaanse kruiden
Ja, ik ben fan. Met deze methode kun je zelf bepalen hoeveel je maakt. Één handje is precies één portie. Het lijkt op het eerste gezicht een beetje weinig, maar zodra de mais geplopt is, wordt het tig keer zo groot. Daarnaast is het ontzettend makkelijk en snel om te maken, en kun je je popcorn naar eigen smaak versieren.

Kijk mee!

2x Popcorn: Paprika en Italiaanse kruiden
 
Porties: 1
INGREDIËNTEN
Voor de basis:
  • 1 handje pofmais
  • 1 el olie (kokosolie, zonnebloemolie, olijfolie)
Extra voor de popcorn met paprika-smaak:
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl uienpoeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • snufje chilipoeder
  • snufje komijn
  • snufje zout
Extra voor de popcorn met Italiaanse kruiden:
  • 1 tl basilicum
  • 1 tl oregano
  • ½ tl knoflook
  • snufje zout
  • snufje peper
Verder heb je een hoge pan met deksel nodig. Een pan met een dikke bodem werkt het best.
BEREIDINGSWIJZE
  1. Doe de olie in de pan en laat heet worden. Zodra de olie heet is, doe je de popcorn erbij. Doe de deksel op de pan.
  2. Na ongeveer een minuut begint de mais te ploppen. Schud wat heen en weer. Als het aantal plopjes per seconde afneemt en je het idee hebt dat alle maiskorrels zijn geplopt, haal je de pan van het vuur. Laat de deksel nog even op de pan, om te voorkomen dat de maiskorrels die nog ploppen in je hele keuken terechtkomen.
  3. Hevel nu de popcorn over in een kom. Doe hier de topping bij, dek af met een bord en schud het geheel goed heen en weer en op en neer, zodat elk stukje popcorn een laagje topping krijgt.
  4. Vers en nog een beetje warm is deze popcorn het lekkerst, dus voor nu: geniet!
Eet smakelijk!

En jij?

Heb jij goede ideeën voor popcorn-toppings? Laat het vooral weten in de comments! Ik ben namelijk nog op zoek naar nieuwe varianten.

Psst..

Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept!

3 Reacties

  1. 14 april 2015 / 07:15

    Weer zeer mooie plaatjes! En wat een orignele! Nooit aan gedacht om dit zo zelf te maken. Wel een vraagje: Stinkt je huis dan niet net zoals in een bioscoopzaal? 🙂

    • Ilse (Phood.nl)
      14 april 2015 / 08:36

      Ik vind het niet stinken, maar juist heerlijk ruiken! 😉 Maar inderdaad: de geur gaat wel door het hele huis. Geeft toch wel een beetje dat bioscoopgevoel 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *