Aardbeien over hebben, dat klinkt als een luxe. Ieder normaal mens eet die verse zomerkoninkjes het liefst zo snel mogelijk op. Maar toch; als je zelf aardbeien in de tuin hebt groeien, heb je er soms gewoon even te veel. Of ze zijn al een beetje zacht aan het worden en dus niet meer zo lekker om zo te eten, maar wel perfect voor in muffins. Voor in deze muffins!
Ja, vandaag heb ik het recept voor je voor heerlijke lichtzoete muffins met Griekse yoghurt en aardbeien. Een beetje knapperig aan de bovenkant, en lekker stevig aan de binnenkant. Geen aardbeien in huis? No worries. Met frambozen, blauwe bessen of bramen moet het ook wel lukken. Of met elk ander fruit eigenlijk wel. Kijk snel mee!
Linea recta uit de tuin: vers geplukte aardbeien. De meesten uit onze tuin zijn echt iniminie, super schattig voor in muffins als deze.
Naast aardbeien bevatten deze muffins onder andere volkoren (spelt)meel, havermout, dadels, Griekse yoghurt, kokosolie en citroensap.
Het standaardriedeltje wordt weer afgewerkt, zoals je muffins behoort te maken: in één kom doe je de droge ingrediënten, in een andere kom de natte ingrediënten, je voegt ze samen en roert net totdat er een egaal beslag ontstaat. En dan stop je, en voeg je je eventuele toppings (in dit geval: verse aardbeien) toe. Easy peasy!
Tip: je kunt de natte bij de droge ingrediënten doen, maar ook de droge bij de natte. Scheelt geschrob achteraf 😉
Als aardbei op de taart: deze muffins zijn ook nog eens gemaakt zonder suiker. Kijk hieronder voor het recept!
- 160 gram (spelt)meel (volkoren)
- 125 gram havermout
- 3 tl bakpoeder
- ½ tl zout
- 175 gram zachte dadels
- 2 eieren
- 150 gram Griekse yoghurt
- 200 ml melk
- ½ citroen
- 2 tl vanille-extract
- 6 el kokosolie
- een hele bups aardbeien (of andere bessen, zoals frambozen of bramen)
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Doe de meel, havermout, bakpoeder en zout bij elkaar in een kom en roer goed door. Zet even aan de kant.
- Maak nu de dadels tot een smeuïg geheel door ze met een mes in kleine stukjes te snijden en vervolgens te prakken, of door de dadels even in een keukenmachine tot een egale massa te 'hakken'. Doe in een kom en doe hier de eieren bij. Roer nu goed door met een vork, en prak als het ware de dadels door de eieren heen. Als je goede, zachte dadels gebruikt zul je eerst veel klonten hebben, maar als je een paar minuten goed prakt en roert worden die klonten steeds kleiner.
- Voeg vervolgens de Griekse yoghurt, de melk, het sap van een halve citroen en het vanille-extract toe aan het dadel-ei-mengsel en roer goed door. Smelt de kokosolie en roer ook door het mengsel heen.
- Voeg nu het natte mengsel toe aan het droge mengsel en roer door totdat het een samenhangend geheel is, maar roer ook echt niet langer. Zo worden de muffins het luchtigst.
- Was en ontkroon de aardbeien, snijd ze in stukjes en spatel deze door het muffinbeslag.
- Verdeel nu het mengsel over 12 muffinvormpjes. De vormpjes worden heel vol, maar dat is de bedoeling.
- Zet in de oven. Controleer na 35 minuten met een prikkertje of de muffins gaar zijn. In mijn oven moesten ze wel 55 minuten, dus houd ze zelf even in de gaten. Als ze te bruin dreigen te worden, kun je de muffins even afdekken met wat aluminiumfolie.
- Toevallig geen aardbeien in huis, maar wel andere bessen? Geen probleem! Deze muffins zijn ook heel lekker met frambozen, blauwe bessen of bramen.
- In dit recept zijn verse aardbeien gebruikt. Gebruik je bessen uit diepvries, dan kan het zijn dat je muffins iets sappiger worden, maar ik denk niet dat dat heel erg is.
- Één stiekeme tip: witte chocola. Zegt genoeg, toch?
En jij?
Met welke vruchten zou jij deze muffins maken? Aardbeien, frambozen, bramen, kersen.. Laat het me weten in de comments!
Psst..
Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept! En als je iets gemaakt heb van mijn blog, maak er snel een foto van en tag @phood.nl op Instagram. Vind ik leuk!
Dit klinkt heel goed en fijn dat je speltmeel gebruikt ipv speltbloem 😉
Ja, al moet het met speltbloem ook wel lukken. Nu zijn ze wat vullender 🙂
Net gebakken, echt heerlijk. Ipv aardbeien lijkt me noten, pure chocolade stukjes of banaan ook erg lekker.
Net gebakken en al 4 op ?
Ik vind ze verrukelijk!!!
Dezelfde ingredienten gebruikt. Alleen volkorenmeel ipv speltmeel.
Hallo Cody, ik begrijp je helemaal. Ze zijn te lekker om te laten staan!
hoi Ilse
Dat ziet er heerlijk uit,
Ik heb nog best veel diespvries fruit ook aardbeien liggen.
Zou ik deze ook kunnen gebruiken?
groetjes m\Marie Louise
Hoi Marie Louise, ja, je kan ook diepvriesfruit gebruiken. Zorg dan wel dat je het fruit eerst laat ontdooien en het vocht dat vrijkomt wegdept met wat keukenrol, zodat er niet te veel vocht uit komt tijdens het bakken. Succes!
Kan ik de kokos olie ook vervangen voor iets? of weglaten? Ik vind kokos echt heel erg vies namelijk! Maar de muffins zien er verder zo ongelofelijk lekker uit!!
Je kunt de kokosolie vervangen door een andere neutrale olie, zoals zonnebloemolie, of door boter. Kokosolie smaakt of ruikt in de meeste gevallen trouwens niet naar kokos, maar ik kan me voorstellen dat als je kokos echt heel erg vies vindt je het ook niet in huis hebt 😉
Hallo,
Ik heb nog nooit zo’n bewerkelijk recept meegemaakt! M’n muffins hebben langer dan een uur in de oven gestaan en ze zijn nog steeds niet gaar. Ik heb ze ingeprikt, afgedekt, uit het bakblik gehaald…ze zijn nog hartstikke zompig. Ik heb er eentje uit het papiertje proberen te halen en driekwart kon gewoon zo de prullenbak in. Ik heb geen idee wat mis is gegaan. Het recept is precies nagevolgd en ik heb toch flink wat bakervaring. Flop eerste klas…
Hoi Hayat, wat vervelend dat de muffins niet goed garen! Misschien dat er uiteindelijk te veel vocht in het beslag zat?
Lijkt me erg lekker. Ik wil ze voor mijn verjaardag maken. Hoe lang kan ik ze bewaren? En kunnen ze ook in de vriezer? Of worden ze dan te zompig als ze ontdooien?
Groetjes Sylvia