Granola. Een duur woord voor de Hollandse ‘muesli’. Maar daardoor niet decadenter, want je zet het in een handomdraai op tafel met basisproducten die in menig huishouden al in de kast staan. Een goed begin van de dag, heerlijk met een goede bak kwark en vers fruit.
Bijna alle varianten die ik van dit ontbijt tegenkom op internet zijn op basis van havervlokken en vooral: noten, zaden en pitten. Laat ik nou net allergisch zijn voor die gezonde noten.. Mijn zoektocht naar goede vervangers was gestart. Ik dacht direct aan de combinatie appel-rozijn, mijn favoriete crueslivariant. Stukjes gedroogde appel, rozijnen, moerbeien en gepofte quinoa zorgen voor mijn vulling. En hopelijk ook voor de jouwe! Kijk je mee?
Door eerst de havervlokken een kwartier in de oven te doen en pas later de vruchten en quinoa toe te voegen voorkom je dat deze laatste ingrediënten verbranden.
Genoeg plaatjes. Tijd om te beginnen!
Appel-rozijn granola: Wat heb je nodig?
Met deze hoeveelheden kun je één grote pot vullen, waar je ongeveer 6 porties uit kunt halen:
- 200 gram havervlokken
- 50 gram gedroogde appel
- 50 gram rozijnen en moerbeien
- 50 gram gepofte quinoa
- 2,5 eetlepel honing
- 2,5 eetlepel kokosolie
- 1 eetlepel vanille-extract
- 1 eetlepel kaneel
- snufje zout
Verder heb je een bakplaat nodig.
Bereidingswijze: Appel-rozijn granola
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Doe in een magnetronbestendig schaaltje de honing, kokosolie en vanille-extract en zet in de magnetron voor 45 seconden. Doe daarna dit mengsel bij de havervlokken, doe de kaneel en het zout erbij en roer goed door. Schep dit vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en spreid goed uit. Zet in de oven voor 15 minuten, en schep alles elke 5 minuten goed om.
- Na 15 minuten doe je de gedroogde appel in stukjes erbij, samen met de rozijnen, moerbeien en gepofte quinoa. Zet nog een laatste keer voor 5 minuten in de oven. Na die 5 minuten haal je de bakplaat uit de oven en laat je het helemaal afkoelen voordat je de granola verpakt.
Eet smakelijk!
Tips
- De granola kun je een aantal weken bewaren, mits je het goed luchtdicht afsluit.
- Vragen over bepaalde ingrediënten uit dit recept? Kijk hier voor meer informatie.
En jij?
Heb je ideeën voor een andere smaakcombinatie? Laat het vooral weten in de comments!
Psst..
Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept!
3 Reacties