Banana bread granola met dadels

Sinds ik heb gelezen dat spinnen niet bestaan om mensen de stuipen op het lijf te jagen, maar eigenlijk heel nuttig zijn (lees: ze vangen muggen in hun web, hoe lief!), heb ik besloten spinnen niet meer eng te vinden. Helaas bleek die heldhaftigheid van korte duur.

Heb je dat filmpje gezien dat een aantal dagen geleden het internet over zwierf, van die – schijnbaar – ontzettend grote spin die uit een banaan kruipt? Nou, ik niet. Ik ga hem hier ook niet delen, want de kans dat ik hem toch ga kijken is heel erg groot. En de kans dat ik dan nooit meer een banaan durf te openen neemt nog aanzienlijker toe, dus ik doe maar net alsof een-spin-die-in-een-banaan-zit niet bestaat. Want ja, zonder bananen geen bestaansrecht voor Phood, zoals je misschien wel hebt begrepen.

En zonder bananen, geen banana bread granola. Ja, je hoort het goed: granola, net zoals deze pot met lekkers, maar dan met bananenbroodaroma. Wooaah! Toen ik dit recept hier tegenkwam ben ik gelijk aan het experimenteren geslagen, en zie hier mijn interpretatie van banana bread granola.

Banana bread granola met dadels

Oké, misschien moet ik niet beginnen met deze foto, en haak je nu al af. Ik geef toe, dit ziet er niet echt heel erg smakelijk uit. Maar wacht, scroll nog eventjes door naar beneden 😉

Banana bread granola met dadels

Dat lijkt er meer op! Kijk, zo’n pot maak je in één keer klaar, en hier kun je een aantal keer van eten. Super lekker in een bakje yoghurt, met wat melk, of als topping op je toetje.

Om het bananenbroodgevoel te krijgen heb ik er dadels bij gedaan. Geen noten, want ik ben allergisch voor de meeste noten, en de smaak van geroosterde amandelen vind ik in de ochtend een beetje te heftig. Maar ga vooral je gang en doe in deze granola wat jij lekker vindt!
Banana bread granola met dadels

Een heerlijk kopje thee erbij, en mijn ochtend is compleet 🙂

Banana bread granola met dadels

En het mooie is, dit recept is wederom super-de-duper simpel. Je mixt wat ingrediënten door elkaar,  even roeren en in de oven stoppen, en dan het moeilijkste: wachten. Maar tijdens het wachten mag je best een beetje snoepen hoor, want je moet toch proeven of het lekker is wat je hebt gemaakt? Juist.

Oké, komt ‘ie!

BANANA BREAD GRANOLA MET DADELS
 
Porties: 6
INGREDIËNTEN
De natte ingrediënten:
De droge ingrediënten:
 • 150 gram havervlokken
en dezelfde hoeveelheid havervlokken in volume (niet in gewicht) in vulling die jij lekker vindt (ik noem geen grammen, want bijvoorbeeld noten wegen veel meer dan gepofte rijst), denk aan: amandelen, pecannoten, walnoten, hazelnoten, gepofte quinoa, gepofte rijst, gepofte gierst, cacao nibs, chiazaad, lijnzaad
Ik heb gebruikt:
 • gepofte rijst
 • gepofte gierst
 • 1 el lijnzaad
En verder:
 • 3 el kokosbloesemsuiker
 • ½ tl zeezout
 • ½ tl kaneel
 • 6 kleine of 2 grote dadels
BEREIDINGSWIJZE
 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Prak de banaan. Smelt de kokosolie en doe de banaan, honing en vanille-extract hierbij. Zet even aan de kant.
 3. Doe in een grote schaal de overige ingrediënten, behalve de dadels. Roer goed door, zodat alles goed met elkaar vermengd is.
 4. Doe nu het vloeibare mengsel bij de droge ingrediënten en roer goed door.
 5. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep hier het mengsel op. Spreid de granola goed uit, en schuif de losliggende stukjes aan de randjes tegen het grotere geheel aan (dunne randjes branden namelijk snel aan). Zet nu in de oven voor 20 minuten.
 6. Snijd de dadels in stukjes en doe deze na 20 minuten oventijd van de granola bij de granola. Je kunt nu de granola doorroeren, dan krijg je een wat fijnere structuur. Houd je net als ik van wat meer body? Roer het geheel dan niet door. Zet nog weer in de oven voor ongeveer 5 minuten, of totdat alles mooi bruin is gekleurd.
 7. Laat goed afkoelen. Als je granola is afgekoeld, kun je het in stukjes breken en in een pot of blik doen. Bewaar luchtdicht.
TIPS
- Je kunt deze granola 1 - 2 weken goed houden, omdat er banaan in zit is 'ie dus niet eeuwig houdbaar.

En jij?

En, wat vind jij van spinnen? En als wanneer je deze banana bread granola zou maken gaat maken, wat voor vulling gaat er in die van jou? Op momenten als deze baal ik er echt van dat ik niet tegen pecannoten kan, ik kan me zo voorstellen dat deze daar namelijk heel goed bij passen. Lucky you als je gewoon noten kunt eten!

Psst..

Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept! En als je iets gemaakt heb van mijn blog, maak er snel een foto van en tag @phood.nl op Instagram. Vind ik leuk!

10 Reacties

 1. 17 juni 2015 / 16:29

  Oehh dit ziet er lekker uit. Ik negeer dat spinnen verhaal compleet.
  Ik sla dit recept op.

  • Ilse (Phood.nl)
   19 juni 2015 / 20:28

   Haha, bespeur ik hier ook een spinnenfobie? 😉 Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

 2. 19 juni 2015 / 06:51

  Ziet er heerlijk uit. Nog nooit granola op.

  • Ilse (Phood.nl)
   19 juni 2015 / 20:27

   Zo niet: zeker eens proberen! 😉 Het is echt makkelijk te maken, en je kunt variëren met wat jij lekker vindt (noten, gedroogd fruit, kruiden). En deze met banaan.. is TOP!

 3. 19 juni 2015 / 12:08

  Dat ziet er lekker uit! Mooie foto’s ook!

  • Ilse (Phood.nl)
   19 juni 2015 / 20:25

   Dat is goed om te horen! En naast dat het er lekker uit ziet, smaakt het ook héél goed 🙂

  • Ilse (Phood.nl)
   21 juni 2015 / 14:00

   Dankjewel! En het is ook lekker, zeker eens proberen! 😀

 4. sab
  28 september 2015 / 10:15

  Dit is echt een heel lekker recept zeg, dankjewel! We hebben kokos, zonnebloempitten, boekweit,pecannoten en walnoten toegevoegd en het was smullen.

  • Ilse (Phood.nl)
   8 oktober 2015 / 16:42

   Wat leuk dat je deze granola hebt gemaakt! En fijn dat ‘ie beviel 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *