Caesar salad

Na al die donkere dagen heb je soms ineens zin in iets kleurrijks. Iets wat je hele humeur opvrolijkt, en je bord tot een feestje maakt. Hét moment om die ene heerlijke salade te maken. Laatst was het zo’n dag, en ik besloot mijn favoriete maaltijdsalade op m’n bord te toveren: Caesar salad. Ooit op vakantie in Málaga heb ik een fantastische variant van deze klassieker gegeten, en jawel: zelfs vóór het Instagramtijdperk heb ik mijn bord met eten op de gevoelige plaat vastgelegd, en dat heeft vandaag de dag gezorgd voor mijn inspiratie. Zie hier: mijn eigen variant van Caesar salad!

caesar salad met kip en bacon

De traditionele Caesar salad is wat minder gevuld dan deze, maar heeft wel dezelfde basis: sla, croutons, Parmezaanse kaas en een dressing van onder andere citroensap, Worcestershire sauce en peper. Mijn variant bestaat uit knapperige kip, krokant brood, knisperende sla en sappige stukjes bacon.. begin je al te watertanden? Ik hoop het wel!

Deze salade kan prima als lichte avondmaaltijd op een zomerse dag, en ach: je hoeft niet altijd een goede reden te hebben om decadent te lunchen. Zomer of winter: deze salade is altijd een succes.

Kijk je mee? Het recept bestaat uit wat meer stappen dan ‘snijd de groenten en hussel door elkaar’, dus een visuele begeleiding is wel op z’n plek.

ceasar salade met kip en bacon

Eerst zorg je ervoor dat de kip een knapperig korstje krijgt, dit doe je door de kipfilet door een losgeklopt ei te halen en te bestrooien met paneermeel. Klontje boter erop, schuif in de oven voor 40 minuten op een temperatuur van 190 graden en je kip is klaar. Om het brood krokant te krijgen snijd je het in kleine stukjes en doe je het de laatste paar minuten bij de kip in de oven.

ceasar salade met kip en baconceasar salade met kip en bacon

Dan is het de beurt aan de bacon: bak krokant en laat uitlekken op een keukenpapiertje. Was de sla en tomaatjes en snijd in kleinere stukken, en snijd ook de krokante kip in stukken. Verzamel al je ingrediënten op een bord, rasp de kaas en maak de dressing klaar.

ceasar salade met kip en bacon

Hussel alles lichtjes met je vingers door elkaar, schenk de dressing over de salade heen en strooi er wat Parmezaanse kaas overheen als topping. En dan komt nu het belangrijkste: geniet!

caesar salade met kip en bacon

Tijd voor het recept!

CAESAR SALAD
 
Porties: 2
INGREDIËNTEN
Voor de kipfilet:
  • 1 kipfilet
  • 1 ei
  • paneermeel
  • klontje boter
Overige ingrediënten salade:
  • 100 gram bacon
  • ⅓ al gebakken ciabatta of 'gewoon' stokbrood (mag ook 2 dagen oud zijn)
  • 50 gram veldsla
  • 1 krop little gem sla
  • 15 cherrytomaatjes of snoeptomaatjes
  • 4 el geraspte Parmezaanse kaas
Voor de dressing:
  • 2 el mayonaise
  • 2 el citroensap
  • 2 el geraspte Parmezaanse kaas
  • ½ el Worcestershire sauce
  • peper en zout
BEREIDINGSWIJZE
  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Breek een ei in een diep bord, kluts goed los en haal de kipfilet door het eimengsel heen. Doop de kipfilet in paneermeel en zorg dat de hele kipfilet goed is bedekt. Snijd een plakje boter af en leg bovenop de kipfilet. Doe de kipfilet in een ovenschaal en zet in de oven voor 35 minuten. Snijd ondertussen het brood in kleine stukjes en doe dit na de 35 minuten bij de kip in de oven voor nog 5 minuten, zodat de kip in totaal 40 minuten in de oven ligt.
  3. Snijd de bacon in kleine stukjes (wanneer je plakjes hebt, als je reepjes hebt hoeft dit natuurlijk niet) en bak krokant. Laat uitlekken op een keukenpapiertje.
  4. Was de veldsla en de little gem sla. Trek de veldslablaadjes los van de 'wortel', en snijd de little gem in dunne reepjes. Halveer de cherrytomaatjes en snijd de kip in kleine stukjes.
  5. Verzamel nu al je ingrediënten op een bord en hussel losjes door elkaar met je handen.
  6. Voor de dressing: mix alle ingrediënten goed door elkaar. Schenk over de salade. Strooi als laatste de Parmezaanse kaas over de salade, en klaar ben je!
TIPS
Geen Worcestershire sauce in huis? Geen probleem, je kunt het ook weglaten. Het zorgt voor een iets smaakvollere dressing, maar zonder kan het ook prima.

En jij?

En, heb jij ook zo’n gerecht dat je doet denken aan een speciale vakantie, of een moment? Laat het weten in de comments!

Psst..

Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept!

Bronnen

Informatie over Caesar salad: Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *