Chili con carne met mais

Het kwam er bij mij vroeger niet in. Het idee van spaghettisaus zonder spaghetti, maar dan met bonen? Hoe kom je erbij?! Nee, chili con carne was niet aan mij besteed. En dat geldt waarschijnlijk voor half klein-Nederland.

Maar ineens – een paar weken geleden – had ik zin in chili con carne. Ik ervaarde zo’n zin die je ook wel eens hebt in friet, chocola of pizza. Juist, die zin had ik in chili con carne. En dat terwijl ik het nog nooit had gegeten, en mijn enige herinnering aan het gerecht niet al te positief was. Een beetje gek? Misschien.

Chili con carne met mais

Of het was mijn vooruitziende blik? Dat ik gewoon wist dat als ik wat recepten zou optrommelen, mijn eigen draai aan die chili con carne zou geven, ik het héél lekker zou vinden. Was dat het soms?

Allicht! Direct de eerste keer al was het namelijk helemaal raak: ‘dit is lékker!’, dacht ik. Natuurlijk schreef ik niet op wat ik allemaal in mijn pan had gedaan, maar gelukkig was mijn tweede keer zo goed als evenarend en heb ik netjes meegeschreven.

Chili con carne met mais

Deze chili con carne met mais bevat lekker veel kruiden, verschillende soorten bonen en is heerlijk met wat knapperige tortillachips on the side, en is wat mij betreft zeer geslaagd. Ik bedoel maar: iemand die chili con carne niet lekker vond, vind het met dit recept hemels, dan moet ‘ie wel goed zijn, toch?

Lekker om te serveren met een frisse groene salade, wat kaas en een beetje citroensap. Benieuwd naar het recept? Hier komt ‘ie!

CHILI CON CARNE
 
Porties: 4-5
INGREDIËNTEN
 • 2 uien
 • 1 teentje knoflook
 • ½ Spaanse peper
 • 500 gram rundergehakt (of iets minder, kan ook)
 • 1 blikje tomatenpuree (68 gram)
 • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
 • 1 groot blik bruine bonen (blik 800 gram, uitlekgewicht 500 gram)
 • 1 blik kidneybonen (blik 310 gram, uitlekgewicht 250 gram)
 • 1 blik mais (blik 300 gram, uitlekgewicht 285 gram)
 • 2 tl paprikapoeder
 • 1½ tl komijn
 • 1½ tl koriander
 • ½ tl chilipoeder
 • 1 bouillonblokje (rund of groente)
 • een klein bosje verse peterselie
 • peper en zout naar smaak
Voor erbij:
 • tortillachips
 • kaas
 • citroen/limoen
 • groene salade
Verder heb je een grote hapjespan of wok nodig.
BEREIDINGSWIJZE
 1. Snijd de ui, knoflook en peper fijn. Verhit wat olie in de pan en bak de ui aan op hoog vuur, totdat de ui glazig begint te worden. Voeg dan ook de knoflook, peper, paprikapoeder, komijn, koriander, chilipoeder en tomatenpuree toe toe. Schep goed om en bak voor 1 minuutje mee.
 2. Voeg nu het gehakt toe en bak totdat het gehakt overal zo goed als gaar is.
 3. Doe de tomaten (+ het vocht) in een kom en snijd de tomaten in wat kleinere stukken. Open de blikken bonen en mais en laat goed uitlekken. Voeg dan de tomaten, bruine bonen, kidneybonen en mais toe aan het gehaktmengsel en roer goed door. Verkruimel het bouillonblokje boven de chili en verwarm de chili nu goed door onder voortdurend omscheppen, ongeveer 10 minuten.
 4. Serveer de chili con carne warm met tortillachips en eventueel kaas en wat citroen/limoensap, en garneer met verse peterselie. Doe er eventueel nog wat peper en zout op naar smaak.
TIPS
- Ik gebruik in dit recept gepelde tomaten in plaats van tomatenblokjes, omdat die naar mijn mening veel meer smaak en bite geven. Je moet ze even in stukjes snijden, maar dat is het wat mij betreft helemaal waard! Toch liever de blokjes? Kan ook, geen probleem.
- Houd je niet zo van pittig? Laat dan de Spaanse peper achterwege.

En jij?

Wat eet jij het liefst bij je chili con carne? Ik ben echt dol op tortilla’s en een beetje kaas! Ik ben benieuwd, laat je het me weten?

Psst..

Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept! Of volg Phood op Bloglovin’. Heb je iets gemaakt van mijn blog, maak er snel een foto van en tag @phood.nl op Instagram. Vind ik leuk!

2 Reacties

 1. Marjan
  4 september 2022 / 20:00

  Ik maak het vandaag voor de 2e keer, heel erg lekker! Inderdaad met tortilla chips, geraspte kaas en ik maak er soms een avocado/crème fraiche dip bij. Een frisse komkommersalade en smullen maar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *