Hoewel het zonnetje al weer begint te schijnen, blijf ik toch ontzettende zin hebben in een stevige kom soep tijdens de lunch. Wat jij? Deze kruidige dahlsoep staat sinds kort hoog op mijn favorietenlijstje!
Met een basis van linzen, kruiden en rode peper zorgt deze soep ervoor dat je hele lichaam opwarmt, dus zo kom je die laatste koude dagen wel door. Dat je ook iets hebt om op te kauwen, vind ik heerlijk. De frisse dot yoghurt zorgt voor wat opheldering in de warme smaak, en samen met de peterselie zorgt dit voor een heerlijke combinatie.
Ja, je leest het goed: een stevige substantie heeft deze soep zeker. Het is een beetje te vergelijken met snert, maar dan de kruidige en vegetarische versie. Heerlijk gezond, dus maak direct een grote pan en geniet er een paar dagen van!
Hoe mooi zijn deze linzen? Toen ik ze voor het eerst zag, kon ik niet geloven dat dit de echte kleur van deze groente was. Knaloranje! In het echt lijken ze bijna neon-kleurig.
Door stukken wortel en aardappel mee te koken, krijgt deze soep wat meer bite. Kruiden en de peper voor dat warme gevoel, en een uitje ontbreekt natuurlijk nooit.
Ja, en hoe maak je deze pan met winterse vreugde dan? Komt ‘ie!
Eerst doe je wat olie in de pan en daar voeg je de kruiden, ui en peper aan toe. Dit fruit je een paar minuten, zodat de ui en peper wat zachter worden en de kruiden hun aroma’s loslaten. Daarna voeg je de wortel, aardappel, tomatenblokjes, bouillonblokjes en water toe en laat je het drie kwartier zachtjes doorkoken.
Dit is de substantie waar je naar op zoek bent. Je kunt de soep zo laten, dan is ‘ie wat dikker. Ik heb de helft van de soep met een staafmixer gepureerd, de andere helft heb ik zo gelaten. Zo heb je een romige soep die toch nog wat stukken aardappel en wortel heeft om op te kauwen.
En dan is het tijd de soep op te dienen en te garneren! Een lepel Griekse yoghurt, wat verse peterselie en een draai aan de pepermolen geeft je soep wat meer schwung. Oh, en smaak.
Benieuwd hoe je deze soep precies maakt? Kijk mee!
- 2 uien
- 1 rode peper
- 200 gram rode linzen
- 1 winterpeen
- 1 grote aardappel
- 1 blik tomatenblokjes
- 1½ theelepel kurkuma
- ½ theelepel koriander
- ⅛ theelepel komijn
- 2 groentebouillonblokjes
- 600 ml water
- Griekse yoghurt
- Verse peterselie
- Peper
- Snijd de ui en peper fijn. Snijd de wortel en aardappel in stukjes.
- Doe een flinke scheut olie in de pan en doe daar de gesneden ui en peper bij. Voeg ook de kruiden (kurkuma, koriander en komijn) toe. Laat dit een paar minuten fruiten onder voortdurend roeren.
- Voeg de linzen, wortel, aardappel, tomatenblokjes, bouillonblokjes en het water toe en breng aan de kook. Wanneer de soep kookt, zet je het vuur op de laagste stand. Dit laat je zo'n drie kwartier pruttelen. Roer af en toe door.
- Na drie kwartier is je soep klaar. Vind je hem te dik? Voeg 100 ml water toe. Wil je hem graag wat romiger? Pureer dan de helft met een staafmixer, zo houd je toch de stevige bite van de wortel en aardappel, maar krijg je ook een heerlijk romige soep. Of doe beide, zoals ik heb gedaan.
- Schep in een grote kom en garneer met een eetlepel Griekse yoghurt, wat verse peterselie en wat vers gemalen zwarte peper.
- De soep kun je zo'n 3-4 dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook prima!
Psst..
Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn als er een nieuw recept op Phood online staat? Volg dan Phood op Bloglovin’! Klik hier:
Yay, ik heb m gemaakt, echt lekker! Persoonlijk niet zo’n peterselie fan, waarschijnlijk doe ik er de volgende keer wat koriander bij 😉
Wat leuk! Heb je de soep als lunch of als avondeten gegeten? En inderdaad, je kan je kom natuurlijk versieren met welke kruiden dan ook. Bieslook is waarschijnlijk ook erg lekker 😉
Ik eet deze soep regelmatig. Heerlijk en vult onzettend goed. Zowel warm (avondeten) als koud (lunch volgende dag) lekker.
Wat een heerlijke soep is dit. Wij eten onze vingers er haast bij op. Lekker kruidig en pittig. De Griekse yoghurt erin is een must, zo heerlijk fris ! Dankjewel voor het recept .
Ja hè! Ik ga hem deze week ook weer maken 😀
hier gaat er altijd nog verse citroensap door. En zeker geen boullionblokje, maar wat zout peper foeli en iets meer kruiden. En hij is zeker lekker en ook redelijk snel te maken.
Deze wil ik binnenkort eens proberen! Denk alleen dat mijn man gaat piepen dat er geen vlees in zit, wat zou ik eventueel aan vlees kunnen toevoegen? Een handje verse spinazie erdoor aan het eind lijkt me ook lekker!
Hoi Nynke, wat jammer toch altijd die mannen en hun vlees 😉 Misschien moet je het hem gewoon eerst voorschotelen, laten eten, misschien merkt hij het niet eens 😉 Als het dan toch écht nodig is, zou je wat gerookte kip door de soep heen kunnen doen, of wat gebakken spekjes. Of soepballetjes of rundvlees, ik denk dat dat allemaal wel lekker is. Succes, en eet smakelijk! 😀
Hoi Ilse! Hier in huis is Dahl een favoriet. Heerlijk. Ik ben een man en een groot vleesliefhebber en bbq fanaat. Echter eet ik maar af en toe vlees en maak dan ook een echt mooi en stuk uit de streek en dat mag veel meer kosten dan de “kiloknallers”. Zo geniet ik extra als ik weer zo’n vleesmoment heb en neem ik ook mijn verantwoording op de andere momenten. Voor mij is er absoluut geen vlees nodig in een gerecht. Dat is onzin tussen de oren. Wat ik wel heel belangrijk vind is dat een gerecht een ziel, diepgang, en volle smaak heeft. Dat maakt het compleet. Daar is geen vlees voor nodig. Om dat besef te laten komen bij iemand die het nog tussen de oren heeft, zou ik er een apart gerecht met vlees bij serveren of brood met vlees erop bij de Dahl. Met vlees in de dahl komt er denk ik geen verandering omdat de dahl daarna juist niet meer als compleet wordt ervaren zonder vlees.
Wat een heerlijke smaakcombinaties Super lekker Zeker niet laatste keer gemaakt.
Had (nog) geen rode linzen maar met bruine linzen ook erg lekker. Bedankt voor recept.
Moet je linzen ook eerst weken?
Nee je hoeft ze niet te weken..