Dulce de leche van gecondenseerde melk

Dulce de leche. Het klinkt alleen al hemels, een beetje alsof een Spaans (ik zal er niet bij vertellen dat ik het eerst prachtig Italiaans vond klinken) sprekende jonge god(in) je de liefde verklaart. Nu zul je denken dat die Spaanse jongeman alleen in mijn verbeelding bestaat, en oké ik geef toe: dat is wel een beetje waar. Een schrale troost voor de geïnteresseerden/teleurgestelden onder ons: de smaak en het gevoel dat die dulce de leche je geeft is misschien zelfs béter!

Want ja, liefhebbers van karamel zijn vandaag aan het juiste adres. Dulce de leche, een soort karamelpasta, is super simpel te maken en bestaat in dit geval uit slechts één product: gecondenseerde melk (je weet wel, zo’n blikje met ingedikte, mierzoete melk). Wederom niet iets wat ik zelf heb bedacht – was ik maar zo’n held – maar wel iets wat ik helemaal zelf heb uitgeprobeerd. Telt dat ook?

Het idee is dat je een blikje gecondenseerde melk voor een aantal uur in een pan met kokend water zet, waardoor de suiker in het blikje gaat karameliseren en de substantie nog dikker en smeuïger wordt. Dulce de leche van gecondenseerde melk dus! Het resultaat?

dulce de leche van gecondenseerde melk

Pure goddelijkheid. Je moet wel een echte zoetekauw zijn om dit goedje zo op te eten, het glazuur smelt namelijk van je tanden af wanneer je een lepeltje hiervan in je mond steekt. Maar jee.. wat is dit LEKKER. Op een warme croissant, vers gebakken brood, in toetjes, of met een koekje. Zie je het al voor je?

Traditioneel wordt deze karamelpasta gemaakt van melk, suiker en bakpoeder, maar dulce de leche van gecondenseerde melk is de makkelijkere versie. En soms is makkelijk toch ook wel heel fijn. Toch denk ik dat ik binnenkort/ooit de ‘echte’ variant ga proberen te maken, zo ja, dan ben jij de eerste die hoort hoe dat me vergaan is!

dulce de lechdulce de leche van gecondenseerde melk

Zoals je ziet is deze karamelpasta een beetje dikkig, ideaal voor het recept waarvoor ik het heb gemaakt en gebruikt. Perfect overigens ook om op je broodje te smeren. Wil je hem wat romiger en vloeibaarder? Kook het blikje dan wat minder lang.

Oh, en volgende week komt er een recept voorbij waarin ik deze karamelpasta gebruik. Voor de oplettende lezer of trouwe volger is het al mogelijk te weten welk recept dit is. Weet jij al waar ik op doel? Stay tuned!

DULCE DE LECHE
 
INGREDIËNTEN
 • 1 blikje gecondenseerde melk - in Nederland in de meeste supermarkten te koop van het merk Friesche vlag, ligt vaak bij in de buitenlandse schappen of bij de koffiemelk en suiker
Verder heb je een grote pan nodig.
BEREIDINGSWIJZE
 1. Ontdoe het blikje van z'n etiket.
 2. Zet het blikje gecondenseerde melk in de pan en voeg net zoveel water toe totdat het blikje ruimschoots onder water staat.
 3. Breng het water aan de kook en laat voor 2,5 uur zachtjes doorkoken. Controleer tussendoor goed of het blikje nog goed onder water staat, als dit niet zo is is er kans op ontploffing van het blikje. Voeg water toe wanneer nodig.
 4. Is de tijd om? Haal het blikje dan voorzichtig uit het hete water en laat afkoelen. Pas op, het blik is heel heet. Als het blikje wat is afgekoeld kun je hem openen, et voilá: een smeuïge dulce de leche straalt je tegemoet!
 5. Doe de dulce de leche in een bakje of potje en zet het in de koelkast. Bewaar het niet in het blik.
TIPS
- De mogelijkheden van dulce de leche zijn eindeloos: heerlijk op een versgebakken broodje, op een beschuit, door of over ijs, voor zoete gebakjes en toetjes.. of gewoon zo!
- In een goed afgesloten bakje kun je de dulce de leche een aantal weken bewaren.
- Wil je karamelpasta die wat dunner en vloeibaarder is? Kook het blikje dan wat korter: 1,5 - 2 uur bijvoorbeeld.

En jij?

Waar zou jij deze dulce de leche opsmeren of indoen, of zou je het gewoon zo uit het blikje lepelen (= een HEEL goed idee!)? Ik ben benieuwd!

Psst..

Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept!

12 Reacties

 1. Eymeke
  1 juni 2015 / 11:42

  Zo’n heerlijk wonder dat melk kan veranderen in deze karamel! 😉 Bij mij favoriet in de Banoffee Pie. 😀

  • Ilse (Phood.nl)
   1 juni 2015 / 13:33

   Inderdaad! En ooh ja, de Banoffee Pie wil ik altijd nog eens een keertje maken (lees: eten) sinds ik die een keer bij Jamie Oliver heb gezien.

   • Eymeke
    9 juni 2015 / 10:17

    Als je ’t recept een keer wil hebben: laat maar weten! Gegarandeerd succes. ^^

    • a. van Dongen
     15 maart 2018 / 13:05

     Heel graag het recept voor deze caramel. Heerlijk. Bedankt alvast. gr. Anouk

 2. 1 juni 2015 / 13:05

  Wat een mega goed idee. Een grote zoetekauw dus dit lust ik wel. Maak ook veel met gecondenseerde melk. Super handig!

  • Ilse (Phood.nl)
   1 juni 2015 / 13:34

   Als je een grote zoetekauw bent kun je je hart ophalen 🙂 Wat maak je zoal nog meer met de gecondenseerde melk? Ik ben wel benieuwd 😀

   • 4 juni 2015 / 07:35

    Ik zal binnenkort een recept plaatsen, maar er zijn echt mega veel recepten mee. Ik maak er ook fudge mee. Heerlijk!

 3. 1 juni 2015 / 14:08

  Oh nee wat doe je mij aan? Dit klinkt hemels. Kijk dat blikje gecondenseerde melk nu!? YUM.

  • Ilse (Phood.nl)
   1 juni 2015 / 17:53

   Eigenlijk denk ik dat ik je er heel blij mee heb gemaakt, klopt dat? 😉

 4. 2 juni 2015 / 21:41

  Oh Ilse, DULCE DE LECHE… dit is mijn favoriet, daar maak ik veel toetjes mee, heeerlijk ♥

 5. a. van Dongen
  15 maart 2018 / 13:06

  Recepten, recepten voor deze caramel. Graag toezenden aan emailadres van mij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *