AARDBEIENMUFFINS MET GRIEKSE YOGHURT
INGREDIËNTEN
  • 160 gram (spelt)meel (volkoren)
  • 125 gram havermout
  • 3 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 175 gram zachte dadels
  • 2 eieren
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 200 ml melk
  • ½ citroen
  • 2 tl vanille-extract
  • 6 el kokosolie
  • een hele bups aardbeien (of andere bessen, zoals frambozen of bramen)
Verder heb je een bakvorm voor 12 muffins nodig en 12 muffinbakvormpjes. Optioneel is een (kleine) keukenmachine.
BEREIDINGSWIJZE
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Doe de meel, havermout, bakpoeder en zout bij elkaar in een kom en roer goed door. Zet even aan de kant.
  3. Maak nu de dadels tot een smeuïg geheel door ze met een mes in kleine stukjes te snijden en vervolgens te prakken, of door de dadels even in een keukenmachine tot een egale massa te 'hakken'. Doe in een kom en doe hier de eieren bij. Roer nu goed door met een vork, en prak als het ware de dadels door de eieren heen. Als je goede, zachte dadels gebruikt zul je eerst veel klonten hebben, maar als je een paar minuten goed prakt en roert worden die klonten steeds kleiner.
  4. Voeg vervolgens de Griekse yoghurt, de melk, het sap van een halve citroen en het vanille-extract toe aan het dadel-ei-mengsel en roer goed door. Smelt de kokosolie en roer ook door het mengsel heen.
  5. Voeg nu het natte mengsel toe aan het droge mengsel en roer door totdat het een samenhangend geheel is, maar roer ook echt niet langer. Zo worden de muffins het luchtigst.
  6. Was en ontkroon de aardbeien, snijd ze in stukjes en spatel deze door het muffinbeslag.
  7. Verdeel nu het mengsel over 12 muffinvormpjes. De vormpjes worden heel vol, maar dat is de bedoeling.
  8. Zet in de oven. Controleer na 35 minuten met een prikkertje of de muffins gaar zijn. In mijn oven moesten ze wel 55 minuten, dus houd ze zelf even in de gaten. Als ze te bruin dreigen te worden, kun je de muffins even afdekken met wat aluminiumfolie.
TIPS
- Met deze hoeveelheden krijg je 12 lekker grote muffins. Wil je ze liever wat kleiner? Halveer het mengsel dan, en schep het over in 9 vormpjes. Gaat prima!
- Toevallig geen aardbeien in huis, maar wel andere bessen? Geen probleem! Deze muffins zijn ook heel lekker met frambozen, blauwe bessen of bramen.
- In dit recept zijn verse aardbeien gebruikt. Gebruik je bessen uit diepvries, dan kan het zijn dat je muffins iets sappiger worden, maar ik denk niet dat dat heel erg is.
- Één stiekeme tip: witte chocola. Zegt genoeg, toch?
Recipe by Phood.nl at https://www.phood.nl/aardbeienmuffins-met-griekse-yoghurt/