ONTBIJTKOEK: GEZONDE VARIANT
INGREDI√čNTEN
  • 2 eieren
  • 4 el honing
  • 1 tl vanille-extract
  • 200 ml melk
  • 250 gram volkoren (spelt)meel
  • 2 tl bakpoeder
  • 3 tl koekkruiden
  • 1 tl kaneel
  • snufje zout
  • 2 el olie (zonnebloemolie of kokosolie)
  • 40 gram rozijnen
BEREIDINGSWIJZE
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier.
  2. Doe de eieren, honing en het vanille-extract in een kom en kluts even los, totdat er geen klontjes meer in zitten. Voeg hieraan de melk toe en kluts nog even totdat ook de melk mooi is vermengd.
  3. Voeg nu het meel, bakpoeder, de koekkruiden, kaneel en zout toe (zorg dat je de kruiden mooi verspreidt over het meel), en roer met een vork of lepel totdat er een mooi geheel ontstaat. Roer niet te lang. Voeg dan de olie en rozijnen toe en roer nogmaals goed door.
  4. Doe nu je beslag in de bakvorm, en zet hem in de oven voor 45 minuten. Check na de 45 minuten of je koek gaar is door met een satéprikkertje in de koek te prikken. Komt 'ie er schoon uit, dan is hij gaar, blijft er nog wat beslag aan kleven, dan mag hij nog iets langer bakken. Houd rond de 30 minuten je baksel even in de gaten, als 'ie donker wordt kun je hem even afdekken met aluminiumfolie.
TIPS
- In dit recept gebruik ik volkoren speltmeel, maar andere soorten meel kunnen ook. Havermoutmeel, een mix van amandelmeel en speltmeel, roggemeel, ga zo maar door.
- Ik gebruik voor deze ontbijtkoek (en bijvoorbeeld ook voor het bananenbrood) een iets kleinere ('kortere') vorm, zodat 'ie wat hoger wordt. Doe jij dit ook, maak de baktijd dan 60 minuten en check dan met een prikker of je ontbijtkoek gaar is.
- Niet zo'n fan van rozijnen? Even goede vrienden, dan laat je ze gewoon eruit.
- Chocola maakt alles beter. Voeg kleine stukjes chocola toe aan je beslag voor een spannende smaaksensatie.
Recipe by Phood.nl at https://www.phood.nl/ontbijtkoek-gezonde-variant/