MONCHOU-CUPCAKES
INGREDIËNTEN
Voor de koekbodem:
  • 125 gram koekjes naar keuze (ik gebruike digestive, maar bastogne kan ook goed)
  • 40 gram boter
Voor de cupcake:
  • 125 gram boter
  • 125 gram suiker
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 2 el melk
  • 1 tl vanille-extract
Voor de topping:
  • 200 gram Monchou
  • 125 gram boter
  • 350 gram poedersuiker
  • 1 blik vlaaifruit kersen (bijv. van Hak)
Verder heb je nodig:
  • een bakblik voor 12 cupcakes nodig, met daarin 12 papieren cupcakevormpjes
  • een mixer
  • een appelboor of een scherp mes
  • een spuitzak met spuitmondje, of een (palet)mes
BEREIDINGSWIJZE
Voorbereiding:
  1. Zet de boter voor de cupcakes (125 gram), de boter voor de monchou-topping (125 gram), de Monchou en de eieren een uur van tevoren buiten de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden.
De koekbodem:
  1. Verwarm de boter voor de koekbodem (40 gram) in een pannetje of de magnetron zodat de boter vloeibaar wordt. Verkruimel de koekjes ondertussen (doe de koekjes in een theedoek en sla erop met iets zwaars, bijv. een deegroller, of maal de koekjes in een keukenmachine). Voeg de boter toe aan de koekkruimels en roer goed door.
  2. Verdeel het koekmengsel over de 12 cupcakevormpjes en druk heel stevig aan (gebruik bijv. een glas om de bovenkant mooi glad te krijgen). Zet even aan de kant.
De cupcakes:
  1. Doe de boter, suiker, zelfrijzend bakmeel en de eieren in een kom en mix dit eerst langzaam, totdat er een samenhangend geheel ontstaat, en daarna nog een minuut op een hoger vermogen. Voeg dan de melk en het vanille-extract toe en mix op middelhoog vermogen voor nog een minuut.
  2. Verdeel het beslag voor de cupcakes over de 12 vormpjes.
  3. Zet in de voorverwarmde oven, en draai de temperatuur van 175 naar 160 graden wanneer je de cupcakes erin zet. Hierdoor rijzen ze mooier. Controleer na 25 minuten of ze gaar zijn door met een prikkertje in een cupcake te prikken. Komt 'ie er schoon uit? Dan zijn ze klaar! Zo niet, zet ze dan terug voor nog een paar minuten. Laat goed afkoelen.
  4. Wanneer de cupcakes in de oven staan, kun je de monchou-topping maken.
De monchou-topping:
  1. Doe de zachte boter in een kom en mix op middelhoog vermogen voor 3 minuten, totdat de boter romig en bijna wit is geworden.
  2. Voeg dan de roomkaas toe en mix weer op middelhoog vermogen voor 2 minuten.
  3. Voeg dan de helft van de poedersuiker toe, mix eerst op laag vermogen om stuiven tegen te gaan, zet hem dan op middelhoog vermogen en mix voor 2 minuten. Voeg dan de andere helft toe, begin weer op laag vermogen en zet de mixer dan op middelhoog vermogen voor 2 minuten. Klaar is je monchou-botercrème!
  4. Gebruik je een spuitzak met spuitmondje? Doe hier dan de monchou-topping in. Gebruik je een mes voor de topping, laat het dan in de kom zitten. Zet in de koelkast totdat je klaar bent om de cupcakes te versieren.
Het versieren:
  1. Neem een cupcake en maak met een appelboor of mes een gaatje in het midden, totdat je de koekbodem raakt. Stop het stukje cake dat je eruit hebt gehaald in je mond (heel belangrijk). Doe wat van de kersentopping in het gaatje. Herhaal dit bij alle 12 cupcakes.
  2. Spuit nu de monchou-topping in een mooie swirl op de cupcake, of smeer het er mooi dik op met een (palet)mes.
  3. Maak de cupcake af door er één kers op te leggen. En klaar zijn ze!
TIPS
- Je kunt deze cupcakes het beste in de koelkast bewaren, anders zal de monchou-topping gaan smelten.
- Niet zo fan van de kersen-vlaaivulling? Ga gerust je gang met andere soorten fruit!
- Dit geldt ook voor de koekjes: een Oreo-bodem is vast ook héél lekker, of een bodem van bastogne.
Recipe by Phood.nl at https://www.phood.nl/monchou-cupcakes/