CHILI CON CARNE
INGREDI√čNTEN
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • ½ Spaanse peper
  • 500 gram rundergehakt (of iets minder, kan ook)
  • 1 blikje tomatenpuree (68 gram)
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 1 groot blik bruine bonen (blik 800 gram, uitlekgewicht 500 gram)
  • 1 blik kidneybonen (blik 310 gram, uitlekgewicht 250 gram)
  • 1 blik mais (blik 300 gram, uitlekgewicht 285 gram)
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1½ tl komijn
  • 1½ tl koriander
  • ½ tl chilipoeder
  • 1 bouillonblokje (rund of groente)
  • een klein bosje verse peterselie
  • peper en zout naar smaak
Voor erbij:
  • tortillachips
  • kaas
  • citroen/limoen
  • groene salade
Verder heb je een grote hapjespan of wok nodig.
BEREIDINGSWIJZE
  1. Snijd de ui, knoflook en peper fijn. Verhit wat olie in de pan en bak de ui aan op hoog vuur, totdat de ui glazig begint te worden. Voeg dan ook de knoflook, peper, paprikapoeder, komijn, koriander, chilipoeder en tomatenpuree toe toe. Schep goed om en bak voor 1 minuutje mee.
  2. Voeg nu het gehakt toe en bak totdat het gehakt overal zo goed als gaar is.
  3. Doe de tomaten (+ het vocht) in een kom en snijd de tomaten in wat kleinere stukken. Open de blikken bonen en mais en laat goed uitlekken. Voeg dan de tomaten, bruine bonen, kidneybonen en mais toe aan het gehaktmengsel en roer goed door. Verkruimel het bouillonblokje boven de chili en verwarm de chili nu goed door onder voortdurend omscheppen, ongeveer 10 minuten.
  4. Serveer de chili con carne warm met tortillachips en eventueel kaas en wat citroen/limoensap, en garneer met verse peterselie. Doe er eventueel nog wat peper en zout op naar smaak.
TIPS
- Ik gebruik in dit recept gepelde tomaten in plaats van tomatenblokjes, omdat die naar mijn mening veel meer smaak en bite geven. Je moet ze even in stukjes snijden, maar dat is het wat mij betreft helemaal waard! Toch liever de blokjes? Kan ook, geen probleem.
- Houd je niet zo van pittig? Laat dan de Spaanse peper achterwege.
Recipe by Phood.nl at https://www.phood.nl/chili-con-carne/