Food-evenementen in het Oosten van Nederland – Zomer 2015

‘Achter Arnhem, daar is toch niks meer?’, een veelgehoorde uitspraak van mensen uit het westen van Nederland. Maar wie denkt dat er in ‘het verre Oosten’ niks te beleven is op food gebied heeft het goed mis! Met mijn roots liggend in de Achterhoek en studerend in Twente ben ik wel een waardige oosterling te noemen. En dat je als persoon met bovenmatige interesse in hip/gezond/bewust eten alleen in het westen terecht kunt, lijkt me achterhaald.

Juist hier is er veel ruimte en aandacht voor lokale producten en producenten: boerenmarkten, kleine tentjes langs de weg waar je eigengemaakte jam of zelf verbouwde pompoenen op goed vertrouwen kunt meenemen (dus ná eerlijk te hebben betaald!), pluktuinen en boerderijwinkels zijn hier ruimschoots te vinden. Maar ook grotere evenementen, zoals het Food Truck festival TREK dat dit jaar ook Enschede aandoet en het jaarlijkse Proef-Eet dat menig Enschedeër doet watertanden worden in het oosten des lands ook georganiseerd. Genoeg te doen dus!

Ik geef je een overzicht van grote maar ook zeker de kleinere lokale food-evenementen en markten die het oosten van Nederland ons deze zomer te bieden heeft. Ik ben zelf absoluut geen fijnproever, dus de echte culinaire hoogstandjes laat ik hier aan me voorbij gaan. Ik ben een voorstander van simpel genieten, en dat gaat wat mij betreft het best op open evenementen en markten. Het overzicht vind je hier!

Food evenementen in het oosten van Nederland zomer 2015 Lekker Twente familiedag

Dit was twee weken geleden op de Lekker Twente Familiedag in Hengelo, een jaarlijks terugkerend evenement. Naast deze verse eieren en handgemaakte jammetjes en sauzen waren er onder andere heerlijke spareribs, vega-burgers en culinaire hotdogs te vinden. Aanrader!

Food-evenementen in het Oosten van Nederland – Zomer 2015

Mei:

 • Donderdag 14 mei 2015: Lekker Twente Familiedag (Hengelo): Ik weet het, deze dag is al voorbij, maar ik ben er geweest en het is zeker een aanrader voor volgend jaar! Een sfeervol gelegen oude boerderij waar lokale restaurants en producenten hun waren aanprijzen. Spareribs, verse frieten, bietenburgers, ijsjes, stroopwafels, asperges en oesters: dit is slechts een greep uit wat deze dag je te bieden heeft. Tussendoor kun je neerstrijken aan het water, een drankje doen onder het genot van de heerlijke barbecueluchten en van live muziek genieten. Kijk op www.lekkertwente.nl/familiedag voor meer informatie.
 • Zondag 31 mei: Noabermarkt Hengelo: Een markt waar veel (streek)producten van het platteland worden aangeprezen door lokale producenten. De Noabermarkt is elke maand te vinden in Hengelo, Tubbergen en Denekamp. Kijk op www.noabermarkt.nl voor meer informatie.

Juni:

 • Vrijdag 5 juni t/m zondag 7 juni: Food Truck festival TREK (Enschede):Het Volkspark in Enschede word van 5 tot en met 7 juni omgetoverd tot een groot openluchtrestaurant met tientallen mobiele keukentjes. Het festival is een combinatie van eten, drinken, live muziek theater en kleinkunst‘. Dit festival bleek vorig jaar een groot succes in enkele grote steden, en komt dit jaar dus ook naar Enschede! Kijk op www.festival-trek.nl voor meer informatie.
 • Zondag 7 juni: Noabermarkt Tubbergen
 • Zondag 14 juni: Noabermarkt Denekamp
 • Zondag 28 juni: Noabermarkt Hengelo
 • Vrijdag 26 juni t/m zondag 28 juni: Multiculturele markt (Enschede):De Multiculturele Markt Enschede (MME) is een themamarkt waarin alle grote gemeenschappen uit Nederland de gelegenheid krijgen hun cultuur te uiten‘, aldus de organisatie. Landen als Suriname, Ghana, Italië en Serra Leone zullen vertegenwoordigd zijn op deze markt. Naast het uiten van cultuur door middel van het proeven en delen van eten is er ook ruimte voor muziek vanuit al deze verschillende culturen. Kijk op www.multiculturelemarkt.nl voor meer informatie.

Juli:

 • Zondag 5 juli: Noabermarkt Tubbergen
 • Zondag 12 juli: Noabermarkt Denekamp
 • Zaterdag 25 juli: Streekmarkt Winterswijk: Naast de reguliere zaterdagmarkt is er ook een extra streekmarkt met producten uit de omgeving.
 • Zondag 26 juli: Noabermarkt Hengelo
 • Woensdag 29 juli t/m vrijdag 31 juli: Preuverie (Winterswijk): ‘Culinair feestvieren’ in Winterswijk. Tijdens de Winterswijke Preuverie wordt een deel van de markt omgetoverd tot een gezellig openluchtrestaurant. In prachtige tenten vertonen een aantal horeca-ondernemers hun kunsten aan het publiek‘. Erg bekend in Winterswijk in omstreken! Kijk op www.preuverie.com voor meer informatie.

Augustus:

 • Zondag 2 augustus: Noabermarkt Tubbergen
 • Zondag 9 augustus: Noabermarkt Denekamp
 • Zaterdag 22 augustus: Streekmarkt Winterswijk
 • Zondag 30 augustus: Noabermarkt Hengelo

September:

Eigenlijk hoort september niet echt meer bij de zomer, maar het Enschedese evenement Proef-eet hoort wat mij betreft wel bij de zomer, dus vooruit:

 • Vrijdag 4 september t/m zondag 6 september: Proef eet (Enschede): ‘Drie dagen lang kan, voor een paar duyten per gerecht, kennis worden gemaakt met culinair Enschede. De diversiteit aan kookkunsten van de deelnemers staan garant voor een bijzondere smaakervaring. Naast het proeven van de heerlijkste gerechten, wordt ook een uitgebreid en gevarieerd entertainment programma geboden‘, staat er op de website. Een waar begrip in Enschede! Hoewel ik niet zo’n fan ben van grootschalige evenementen waar je je kont niet kunt keren, heb ik vorig jaar toch wel heel lekker gegeten. Zeker een aanrader! Kijk op www.proefeet.nl voor meer informatie.
 • Zaterdag 26 september: Streekmarkt Winterswijk

 

En jij?

Ik wil er zeker een aantal gaan bezoeken, en wanneer ik dat doe kun je ook zeker een verslagje van me verwachten. En jij? Welke evenementen wil jij gaan bezoeken deze zomer? Of heb je nog een tip: laat het vooral achter in de comments. Ik ben benieuwd!

 

 

3 Reacties

 1. 28 mei 2015 / 11:38

  Erg benieuwd naar je verslagjes. Ik ga naar Mundial in Tilburg en het snorfestival in Vuren! Ook zeker een bezoekje waard. Ook hele gave foodtrucks en tentjes aanwezig!

  • Ilse (Phood.nl)
   28 mei 2015 / 13:59

   Bij het lezen van het woord ‘snorfestival’ denk ik aan iets heel anders dan dat het daadwerkelijk is, haha. Het ziet er super vrolijk en de-moeite-waard uit, dus het wordt vast leuk! Helaas niet echt in de buurt van ‘het oosten’ 🙁

 2. 28 mei 2015 / 18:37

  Dit Arnhems meisje wist dit niet 😉

  Leuk zoveel evenementen. Ik ga er eigenlijk nooit heen maar het klinkt wel heel leuk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *