Op zoek naar een voedzaam tussendoortje? Search no more. Waarschijnlijk één van de populairste recepten in foodbloggersland maakt ook zijn intrede op Phood. En dat is niet zonder reden. Geen pakjes, geen zakjes komen te pas aan dit bananenbrood. Je maakt dit bananenbrood zonder suiker of boter. Alleen pure ingrediënten zorgen voor de zoete smaak en smeuïge substantie van dit brood.
Dit brood is niet alleen gezond, maar smaakt ook gewoon gezond. Niet zoals de roombotercake uit de supermarkt. Nee, dit brood heeft textuur. Een beetje zoals brood dus, gek hè?
De ingrediënten die voor dit bananenbrood nodig zijn, zijn niet zo ingewikkeld. Wel moet je in het bezit zijn van wat planvermogen, want de bananen die je nodig hebt zullen behoorlijk rijp moeten zijn. Half bruin, half geel en lekker zacht, dan moet het lukken. Zijn ze nog te geel, dan smaakt het bananenbrood een beetje bitter, is ‘ie niet zo smeuïg en mis je toch wel wat zoets. Houd hier dus rekening mee.
Ik hoor je denken: als dit het moeilijkste is, kan het bijna niet misgaan, toch? Fout! Toen ik dit bananenbrood op verzoek maakte voor mijn lieftallige zus, probeerde ik het eens zonder bakpapier. Bakvorm goed ingevet, mengsel erin, in de oven ermee. Na 45 minuten in de oven moest ik hem goed laten afkoelen, op z’n kop houden en de cake zou er wel uitvallen. Toch? Het bleef angstvallig stil.. het brood zat helemaal vastgeplakt. Na wat grof geweld afkomstig van mijn linkervuist hoorde ik uiteindelijk een doffe bons, en wat bleek: één helft had losgelaten, de andere helft zat nog muurvast in de bakvorm. Leermoment: gebruik altijd bakpapier bij dit bananenbrood.
Ik geloof dat dat alle voorzorgsmaatregelen zijn die je moet treffen die je zullen behoeden voor keukenklunstaferelen. Zullen we beginnen? Succes!
Dit is hoe je bananen er minimaal aan toe moeten zijn. De mijne waren bruin aan de buitenkant, maar nog niet echt aan de binnenkant. Daar ben je wel naar op zoek, dus: hoe langer je wacht, hoe beter. Sterker nog: als je ze normaal gesproken zou weggooien omdat ze niet meer te eten zijn, zijn ze nog prima te gebruiken voor een bananenbrood. En ja, geduld is een deugd!
Doe eerst de bananen en dadels in de keukenmachine en laat 30 seconden draaien, zodat de banaan tot puree is geworden en de dadels er in kleine stukjes doorheen zijn vermengd.
Voeg dan de overige ingrediënten toe en laat de keukenmachine draaien totdat het één mengsel is geworden, en stop dan direct. Als je te lang doorgaat met mixen wordt het beslag wat minder luchtig en is je bananenbrood straks een stuk vaster.
Doe dan het beslag in je bebakpapierde cakevorm en verdeel het evenredig. Zet dan voor 45 minuten in de oven. Laat afkoelen op een rooster.
En dit is ‘em: je eigen gemaakte bananenbrood. De structuur is hier goed zichtbaar: stevig, een beetje tussen cake en brood in.
Benieuwd hoe je deze jongen zelf kunt fabriceren? Kijk mee!
- 3 rijpe bananen
- 50 gram dadels
- 3 eieren
- 1 tl vanille-extract
- 125 gram havermoutmeel (dit is fijngemalen havermout, zelf te maken in een keukenmachine, maar ook te koop bij supermarkten en bio-winkels)
- 50 gram volkoren (spelt)meel
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl zout
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Doe de bananen met de dadels in de keukenmachine en laat deze draaien totdat de banaan tot puree is geworden en de dadels in kleine stukjes er doorheen zijn gemalen.
- Voeg hieraan de eieren, vanille-extract, havermoutmeel, volkoren (spelt)meel, bakpoeder en zout toe en laat net zo lang draaien totdat er één geheel ontstaat, en stop dan direct. Als je te lang doormixt, kan het zijn dat je brood wat vaster wordt, en dat wil je juist vermijden.
- Bekleed nu je cakeblik met bakpapier en giet het beslag in de vorm.
- Zet nu in de oven voor ongeveer 45 minuten, of totdat de bovenkant mooi goudbruin is. Laat afkoelen op een rek.
- Je kunt het bananenbrood zo'n 5 - 6 dagen bewaren. Krijg je hem niet binnen die tijd op? Snijd er dan plakken van en vries ze in, gaat prima!
Dit recept is aangepast op 27-05-2015.
Succes, en eet smakelijk!
Psst..
Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept!
Ziet er super lekker uit! Wat ik me afvroeg.. eet jij je bananenbrood gewoon zo of beleg je het nog ergens mee?
Ik eet het gewoon zo, daar is ‘ie zoet genoeg voor. Maar met een laagje roomboter smaakt het ook heel goed!
Kon de verleiding van dit recept niet weerstaan! Mijn bananenbrood staat op dit moment te bakken in de oven, ben benieuwd!
Wat leuk, ik ben benieuwd wat je ervan vindt!
Het smaakt heerlijk! Kan er niet van af blijven, hihi!
Ik had nog wat extra rozijnen en walnoten toegevoegd voor wat extra bite.
Bedankt voor je heerlijke recept, zeker voor herhaling vatbaar!
Dat klinkt goed, wat fijn dat je hem lekker vindt. Helaas ben ik allergisch voor walnoten, dus voor mij wordt dat hem niet. Maar: misschien hebben anderen er iets aan!
Klinkt lekker! Is er per se havermoutmeel voor nodig, of kan gewone havermout ook (eventueel fijnmalen)? Waar zou je de dadels door kunnen vervangen of kunnen ze weggelaten worden?
Havermoutmeel is in principe fijngemalen havermout, dus als je een keukenmachine hebt kun je het inderdaad zelf maken. Ik zal het er even bij zetten voor de duidelijkheid 😉
Dadels zorgen voor wat extra zoetigheid. Je zou het kunnen vervangen door ander gedroogd fruit, zoals abrikozen, pruimen of rozijnen. Eventueel ook met honing, maar dan zou ik wel iets meer meel toevoegen. Succes!
Mijn bananenbrood wil niet goed rijzen, enig idee hoe dit kan komen?
Op de foto ziet het er een stuk luchtiger uit.
Misschien heb je het mengsel te lang geroerd? Dan verdwijnt de luchtigheid heel snel. En dit brood hoort wel een beetje vast te zijn, het wordt niet zo luchtig als een cake.
Hallo Ilse,
Vanmiddag het bananenbrood gemaakt.
Wat een makkelijk recept. Het brood smaakt heerlijk.
Ik twijfelde alleen welk formaat cake blik ik zou gebruiken.
Ik heb nu het grote blik gebruikt maar heb nu zeg maar een halve plak hoogte.
Misschien volgende keer het kleine blik pakken, dacht alleen dat de hoeveelheid beslag er niet in zou passen. Wist ook niet hoeveel het nog zou rijzen.
Ipv vanille extract heb ik er een zakje vanille suiker toegevoegd.
Bedankt voor het plaatsen van het recept.
groetjes Conny
Hallo Conny, wat leuk om te horen dat je het bananenbrood hebt gemaakt! Als het goed is past het beslag precies in een kleine vorm, en komt het net tot het randje. Het brood rijst niet heel erg, en als het rijst dan is het brood al zo vast dat het beslag er niet overheen stroomt. In een grote vorm wordt het brood inderdaad wat laag, daarom maak ik hem tegenwoordig ook altijd in een kleine vorm 🙂 Geniet van je bananenbrood! 😀
Ben benieuwd! Mijn brood staat in de oven. Heb een extra banaan en el brinta erin gedaan en ipv dadels rozijnen.
Wat een heerlijk recept! Ik heb het brood nu voor de tweede keer gemaakt..mmm..
Nog een tip: deze keer had ik helaas geen bakpapier in huis dus heb ik een flinke scheut kokosolie uitgesmeerd in het blik. En tadaaaa, het brood kwam perfect uit de vorm!
Wat leuk om te horen dat je ook fan bent! En dankjewel voor de tip.
Heerlijk recept! Bij mij staat het alweer in de oven (voor de 8ste keer?)!
ik heb geen keukenmachine, zou het te doen zijn in een blender vraag ik me af, iemand ervaring hier mee?
ik heb een kleine blender, eigenlijk bedoeld voor shakes.. ( per glas/beker te maken, dus niet zo groot).
Erg lekker en makkelijk
kan ik dat ook maken in de fraiyer,en wat bedoel je met cake blik,nog niet gehoord,weet niet wat het is.