Ik denk dat we het er met z’n allen wel over eens zijn: brownies zijn hoe dan ook een succesnummer. Hoe mooi zou het zijn als er een gezondere variant van zou bestaan, eentje waar je van kunt snoepen zonder daarna te stuiteren van energie? Of voor de lijnlustige vrouwen onder ons: waar je van kunt snoepen zonder je schuldig te voelen? Ik vermoed.. héél mooi.
Ik denk dus ook dat menig chocoladeliefhebber dankbaar is voor het feit dat ik vandaag een brownie zonder suiker en boter en zelfs zonder bloem-variant van deze meesterlijk machtige traktatie aan u presenteer.
Hoe het kan dat deze brownies zonder suiker en boter toch zoet en smeuïg zijn? Nou, lieve mensen, dat komt door een zeker geheim ingrediënt. Misschien moet je er eerst een proeven, mij vertellen wat je ervan vindt en dán pas kijken wat erin zit? Om logistieke redenen lijkt me dat helaas onhaalbaar.
Oké, ik ga het je toch verklappen.
Deze jongens. Dikke, vette, glimmende, zwarte bonen. Grote kans dat je ze nog nooit gegeten hebt. Ik kan me zo voorstellen dat daar héél snel verandering in gaat komen. Dit argument kan immers niemand weerstaan: als je deze brownies eet, eet je voor het merendeel groente. Groentetaart met chocoladesmaak. Geen tonnen chocola, geen liters boter. Nee, gewoon groenten. Soms is het leven niet zo ingewikkeld.
De ingrediënten die voor de juiste substantie zorgen zijn de zwarte bonen en eieren. Er komt geen meel aan te pas, enkel vezels uit de black beans. Black bean brownies klinkt overigens wel een stuk sexyer dan ‘zwarte bonen brownies’, vind je niet?
De smaakmakers bij deze brownies zijn dadels, cacaopoeder en stukjes chocolade. Dadels zorgen ervoor dat het geheel wat zoeter wordt, en cacaopoeder voor eh.. ja, de chocoladesmaak. En omdat de basis zo gezond is, mag er best wat minder gezonde chocola in. Kies hier wel voor pure chocola, dat geeft de beste smaak en is toch weer net ietsie-pietsie gezonder dan melkchocolade.
Hoe draai je deze monsters in elkaar?
Eerst doe je de volgende ingrediënten in je keukenmachine of blender: de zwarte bonen, eieren, dadels en vanille-extract. Laat de machine goed draaien totdat er een egale massa ontstaat. Eerlijk? De puree die nu ontstaat ziet er niet uit. Heb geduld.
Doe vervolgens de cacaopoeder, bakpoeder en zout erbij en laat weer goed draaien, totdat al het poeder is opgenomen.
This is where the magic happens: ineens lijkt je mengsel niet meer vies, maar lekker! Dit is ook het moment om eventueel wat honing toe te voegen om je brownies iets zoeter te maken. Voeg 2/3 van de chocoladestukjes toe en spatel deze door je chocolademengsel.
Schep je browniemengsel in je bakblik en strooi de overige chocoladestukjes over het beslag heen. Je brownie is nu klaar voor de oven.
Zeg nou zelf: dit ziet er toch best echt uit?
Als je zwarte bonen mengsel gebakken is, lijkt het ineens niet meer iets groente-achtigs, maar iets chocolade-achtigs.
Vraagt hij er niet gewoon om om opgegeten te worden? Ja, dat doet ‘ie, dus op dit moment komt je zelfbeheersing om de hoek kijken. Deze grote jongen moet namelijk eerst even afkoelen voordat je hem aansnijdt, anders heeft ‘ie de neiging uit elkaar te vallen.
Na een paar minuten die als een eeuwigheid voelen, kun je het meesterwerk in stukken snijden. Je kunt voor kleine, bescheiden stukjes gaan, door de brownie 2 keer 3 keer in te snijden, of voor wat grotere stukken gaan. Of eet gewoon twee kleine stukjes, het is ten slotte groentetaart.
Delen of alleen eten, het is hoe dan ook lekker en genieten geblazen!
- 1 blik zwarte bonen à 400 gram
- 2 eieren
- 10 grote Medjoul dadels (of 15 kleinere)
- 1 tl vanille-extract
- 40 gram cacaopoeder
- ½ tl bakpoeder
- ¼ tl zout
- 75 gram chocola
- Verwarm je oven voor op 175 graden.
- Spoel de zwarte bonen af, en doe ze vervolgens in de keukenmachine of blender. Voeg de eieren, dadels en vanille-extract toe en laat goed draaien totdat er een homogene massa ontstaat.
- Roer nu het bakpoeder en het zout goed door de cacaopoeder. Voeg dit mengsel toe aan je bonenmengsel en laat de machine weer goed draaien, totdat al het poeder is opgenomen. Ben je nog niet zo gewend aan minder suiker in je eten? Voeg dan een paar eetlepels honing toe om je brownies wat zoeter te maken.
- Snijd de chocola in kleine stukjes. Spatel ⅔ van de chocola door het mengsel heen en schep het mengsel in je bakblik. Strooi de overige chocola over je beslag en zet je brownie-to-be in de oven.
- Na 30 minuten is je brownie klaar. Laat 5 minuten afkoelen in de vorm, haal je brownie uit de vorm en laat deze op een rooster afkoelen. Zo voorkom je dat de onderkant zompig wordt. Snijd in 16 stukjes voor wat kleinere porties, of in 12 voor wat grotere stukken.
- Deze brownies kun je 5 dagen bewaren in een goed afgesloten bewaardoos. Invriezen kan ook prima!
- Geen keukenmachine of blender in huis? Je kunt de zwarte bonen ook met een vork pletten, zorg wel dat er bijna geen stukjes meer inzitten voor het beste resultaat. En in plaats van de halve appel kun je appelmoes toevoegen. De dadels kun je heel klein snijden en dan ook even prakken voor het beste resultaat.
Vragen over bepaalde ingrediënten uit dit recept? Kijk hier voor meer informatie.
Psst..
Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept!
400 g bonen: is dat het uitlekgewicht of is dat het totaal gewicht. Ik kook mijn bonen nl zelf en wil dus graag weten hoeveel gram ik moet gebruiken.
gr
nicole
Hoi Nicole, dat is het totale gewicht. Als ik wat rondzoek op internet kom ik erop uit dat het uitlekgewicht zo rond de 265 komt te liggen, dus dat gewicht zou ik je aanraden.
Laat je het weten of ze gelukt zijn? Ik ben erg benieuwd. Succes!
Hallo Nicole.
Ik maak brownies met amandelmeel ( net gebakken toevallig) maar wil dit recept met bonen, ook graag een keer gaan proberen.
Dank je wel.
Heerlijk zijn ze. De kinderen vinden ze ook lekker. Ik ga ze zeker vaker maken.
Wat super leuk om te horen dat zelfs kinderen kunnen genieten van deze toch wel bijzondere lekkernij. Heb je ze van tevoren verteld wat er in zit?
Uhm, nee. Niet verteld….achteraf wel, maar toen gaf het niet meer 🙂 .
Ze keken even raar, maar gewoon verder gegeten.
Fantastisch! Hier word ik dus vrolijk van. Kwam op je site via welke.nl, vervolgens vond ik dit recept en kon het niet nalaten meteen aan de slag te gaan. Het resultaat mag er zijn; heerlijke eerlijke gezonde brownies. En de kids waren ook redelijk enthousiast (niet zo enthousiast als mama, komt wel vaker voor…).
Mijn complimenten, hij gaat in mijn verzamelkookboek.
Wat een super leuke reactie, dat maakt mijn dag helemaal goed! 😀 Wat fijn ook dat de kinderen het in ieder geval te eten vinden, dat is al een stapje in de goede richting 😉
Ik ben een echte chocolade junk,
dit lijkt me echt fantastisch!!
Ook gevonden op Welke, wat een idee.
Gelijk dit weekend maken!!!
Goed idee! Ik ben benieuwd wat je er van vindt.
Wij vonden het geen van allen lekker. Je proeft duidelijk de bonen. Helaas is ie in de prullenbak beland.
Hoi Anneke, dat is jammer om te horen! Heb je misschien dadels gebruikt die zich niet goed vermengen met de rest van het beslag? Er zit namelijk heel veel verschil in resultaat afhankelijk van welke soort je gebruikt. Als ik verkeerde dadels gebruik, vind ik hem ook niet lekker 😉 Mocht dat dadelverhaal wel goed zijn gegaan, kun je misschien toch een beetje suiker naar smaak toevoegen. Ik hoop dat mijn tips een beetje helpen!
Ik heb ze eindelijk uitgeprobeerd en ze zijn echt super lekker! 🙂 Bij gebrek aan zwarte bonen heb ik kidney bonen gebruikt, werkt prima!
Jeej, wat leuk om te horen! En kidneybonen, klinkt als een goede vervanger. Zwarte bonen zijn ook niet in elke supermarkt te vinden, dus goed om te horen dat kidneybonen het ook goed doen 🙂
Super lekker mijn man wil geen andere meer !!
Wat fijn om te horen! Daar doe ik het voor 😉
Hoi Ilse,
Wat een heerlijk brownie recept! Ik heb ‘m al meerdere malen gemaakt. Goed voor stevige chocolade hunkering! Bedankt groetjes Geertje
Jeej, super leuk!
Hoi Ilse,
Ik zie op de foto’s dat je een appel gebruikt maar dit is niet terug te vinden in je recept.
Dit zag ik pas toen de brownie al in de oven stond ?
Hopelijk smaakt hij zo ook lekker!
Groetjes Carolien
Hallo Carolien, wat oplettend! Ja, in de eerste variant van dit recept gebruikte ik een halve appel, maar ik heb het recept ook een keer gemaakt zonder en dat werkte ook goed, dus ik het de appel weggehaald. Hoe simpeler hoe beter, dacht ik zo. Je brownie zal dus vast en zeker lukken! 🙂
Hoi! Waar kan ik de juiste dadels kopen? Ik ben benieuwd hoe het gaat smaken! Vandaag een brownie met courgette gemaakt maar die ligt nu in de prullenbak. Hopelijk nu meer succes!
Hoi Ellen! Ik heb een artikel geschreven waar ik wat meer uitleg over het gebruik van onder andere dadels: Kitchen Essentials: Zoete baksels. Voor dit recept zou ik de goed plakkerige en zoete dadels aanraden, dus (gedroogde of verse) Medjouldadels, of van ieder andere soort verse dadels. Soms worden gedroogde Medjoul-dadels bij Lidl verkocht, ze staan dan vaak bij de afdeling met wat luxere producten. Bij de AH/Jumbo etc. zijn verse dadels vaak bij het verse fruit te vinden. Ook een tip: ga eens naar de markt! Er zijn vast meerdere marktkramen waar je heerlijke dadels kunt kopen, denk aan van die kramen met noten en gedroogd fruit. Turkse/Marrokaanse toko’s hebben ongetwijfeld ook dadels, al zijn die vaak wel overladen met suiker (glucose-fructosestroop), dus let daar ook even op. Zo, een heel verhaal, haha! Succes met het maken van de brownies, en hopelijk belandt deze variant niet in de prullenbak!
Dank je wel voor dit goede recept.
Ik zag de appel, las geen appel in het ingredientenlijstje… wilde geen fruit toevoegen masr wel iets zachts warm aards en vullends en heb toen maar Rode Biet toegevoegd. Om het zachte iets kleffe gevoel heb ik juist de cake in de vorm laten koelen…
Ik heb de complimenten voor het baksel ontvangen – dus geef ze hiermee weer vriendelijk door. Goed recept. Dank je wel voor het delen…
Klopt, ik heb het recept versimpeld, en de appel uit het recept gehaald. Was bij nader inzien toch niet zo nodig. Goed om te horen dat rode biet ook een lekkere toevoeging is, nog meer groenten, haha! En fijn dat de brownies goed zijn gelukt, geniet ervan!