Carrot cake muffins: Gezonde variant

Vaak als ik in het weekend bij mijn ouders ben, vind ik het leuk om iets te maken ‘voor bij de koffie’. Een aantal weken geleden ging ik op onderzoek uit in de koelkast en in de groentela kwam ik wat eenzame wortels tegen. ‘Pap, zal ik worteltjestaart maken?’, ging er door de keuken. Mijn initiatief werd niet gewaardeerd. Bleek dat meneer dacht dat worteltjestaart hartig was..

Ik verzekerde hem: dit ga je lekker vinden. Licht huiverig maar toch nieuwsgierig gaf hij groen licht, en een kleine (of was het een grote) 20 minuten later en een ontploffing in de keuken verder stonden de muffins in de oven. Klaar om bemind of gehaat te worden, dat moest nog blijken. Hoe dat afliep? Met de vraag of ik voor zijn verjaardag zijn traktatie op het werk wilde verzorgen. Carrot cake muffins. En die verjaardag, die is pas in januari. Dat zegt genoeg.

carrot cake muffins gezonde variant
En wees nu niet afgeschrikt nu je kleine stukjes wortel uit de muffin ziet piepen, het raspen van de wortels gaat reuzesnel. Oké, ik gebruik vaak een keukenmachine, maar ik heb dan ook geen hekel aan afwassen. De eerste keer dat ik deze muffins maakte, heb ik dat gewoon met een handrasp gedaan. Ik ben het met je eens als je zegt dat het al een stukje lastiger wordt als je helemaal geen rasp in huis hebt, maar hé. Waar een wil is, is een weg. Desnoods ga je met een scherp mes in de weer, als je deze carrot cake muffins wilt, ga je ze krijgen. Eh, maken. Geen excuses!

carrot cake muffins gezonde variant
Om deze muffins te maken heb je wat droge ingrediënten nodig, zoals havermout, kaneel, nootmuskaat, bakpoeder en zout; en wat natte ingrediënten, zoals kokosolie, honing, vanille-extract, eieren, banaan, sinaasappel, rozijntjes. Oh, en wortel natuurlijk!

carrot cake muffins gezonde variant

carrot cake muffins gezonde variant
Wat maakt iets nou tot een muffin, en niet tot een cakeje of cupcake? Voor muffins geldt dat je in één kom alle natte ingrediënten bij elkaar goed mengt, en in één kom de droge. Deze voeg je bij elkaar en je roert net zo lang totdat alles samenkomt, en geen draai langer. Zo houd je ze luchtig. Dat is dan ook wat we hier gaan doen.

carrot cake muffins gezonde variant
Kijk, je mengsel is redelijk vloeibaar. Als die van jou lijken op die van mij, dan zit je op de goede weg!

carrot cake muffins gezonde variant
Ze zijn misschien niet erg fotogeniek, maar wat smaken ze lekker. Ze vullen ook behoorlijk!

carrot cake muffins gezonde variant
Kijk, zie ze stralen op deze mooie, frisse paastafel. Een mooie toevoeging met vrolijke, oranje worteltjes.

En, hoe maak je ze precies? Kijk snel mee!

CARROT CAKE MUFFINS: GEZONDE VARIANT
 
Porties: 8
INGREDIËNTEN
 • 50 gram kokosolie
 • 25 gram honing
 • 200 gram wortel
 • 1 banaan
 • 3 eieren
 • 2 tl sinaasappelrasp
 • 1 tl vanille-extract
 • 200 gram havermoutmeel
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 tl kaneel
 • snufje nootmuskaat
 • snufje zout
 • handje rozijnen
BEREIDINGSWIJZE
 1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een muffinvorm met 8 muffinvormpjes.
 2. Verwarm in de magnetron de kokosolie samen met de honing, totdat de kokosolie vloeibaar is geworden. Laat even afkoelen.
 3. Rasp de wortel en prak de banaan. Doe dit samen in een kom en voeg hier de eieren, sinaasappelrasp en vanille-extract aan toe. Roer goed door, totdat het een samenhangend geheel is.
 4. Doe in een andere kom het havermoutmeel, bakpoeder, kaneel, nootmuskaat en zout. Voeg dit bij de natte ingrediënten en roer door totdat het samenkomt. Roer niet te lang!
 5. Voeg nu het kokosolie-honing-mengsel en de rozijnen toe en roer ook dit net totdat het mooi verdeeld is door het mengsel heen.
 6. Schep twee eetlepels van het beslag in de muffinvormpjes en zet in de oven voor 30 minuten. Controleer even met een cocktailprikkertje of de muffins gaar zijn. Komt het prikkertje er zo goed als droog uit? Dan zijn ze goed.
TIPS
- Nederland is misschien wat terughoudend wat dat betreft, maar in Amerika en Engeland eten ze muffins gewoon voor ontbijt. Dus doe eens gek en serveer deze jongens niet bij de thee, maar om 07.00 uur 's ochtends. In tegenstelling tot de meeste muffins zijn deze suikervrij en ontzettend voedzaam!
- Je kunt deze muffins 3-4 dagen bewaren in een goed afgesloten trommel. Invriezen kan ook prima.
Vragen over bepaalde ingrediënten uit dit recept? Kijk hier voor meer informatie.

Eet smakelijk!

Psst..

Volg jij Phood al op Bloglovin’? Klik hieronder op ‘Follow me on Bloglovin’ en wees altijd als eerste op de hoogte van nieuwe berichten!

Phood.nl

16 Reacties

 1. 3 april 2015 / 17:52

  Wow. Wat maak jij bizar mooie foto’s. Mijn complimenten! Dit recept klinkt ook echt waanzinnig lekker.

  • Ilse (Phood.nl)
   4 april 2015 / 12:18

   Dankjewel zeg! 😀

 2. Martina
  14 april 2015 / 12:11

  Hallo,
  Heb deze net gemaakt maar kwam tot de conclusie dat ik de vanille extract niet terug vind in het recept.
  Klopt dit?
  gr. Martina

  • Ilse (Phood.nl)
   14 april 2015 / 12:32

   Hoi Martina, ik zie inderdaad dat ik vergeten ben te zeggen wanneer je de vanille-extract moet toevoegen. Ik ga het direct aanpassen, dankjewel! Ik hoop dat ze ondanks dat toch lekker zijn geworden?

 3. Anne
  22 januari 2016 / 17:39

  Hey Ilse,

  Is er ook een mogelijkheid om het gewoon in een cakevorm te maken?
  Zijn er dingen die ik dan moet aanpassen?

  Groetjes,
  Anne

  • Ilse (Phood.nl)
   25 januari 2016 / 09:10

   Hoi Anne, ik denk dat je de hoeveelheden x2 moet doen als je een grote cakevorm hebt, omdat het recept is voor 8 relatief kleine muffins. Laat je weten of het is gelukt? 😀

   • Anne
    5 februari 2016 / 20:08

    Een beetje late reactie, maar het is gelukt! Ik gewoon dezelfde hoeveelheden gebruikt en die in een cakevorm gedaan. Ik kreeg toch nog wel een cake van zo’n 3 cm dik. Ik heb ‘m wel iets langer in de oven gelaten, maar verder wel dezelfde stand. Erg lekker!

 4. Sophie
  30 januari 2016 / 22:26

  Hi Ilse,

  Ik heb ze vanmiddag gemaakt en het smaakte heerlijk! Bedankt voor dit gezonde en lekkere recept! Ik ga dit zeker vaker maken nu, lekker als gezond tussendoortje.

  Groetjes,
  Sophie

  • Ilse (Phood.nl)
   1 februari 2016 / 13:51

   Hee Sophie, wat leuk om te horen! Ik heb ook nog wat wortelen liggen, dus ik denk dat ik je voorbeeld ga volgen en ze ook weer eens ga maken 😉 Groetjes!

 5. Cecile
  13 februari 2017 / 22:51

  Hoi Ilse,
  Wat een prachtige site heb je! Dit recept lijkt me ook erg lekker, ga het zeker proberen. Kan ik de kokosolie ergens anders door vervangen? Ik vind het zo duur.. Bedankt alvast!
  Groetjes Cecile

  • Ilse (Phood.nl)
   7 juni 2017 / 09:19

   Hoi Cecile, wat lief! En ja hoor, de kokosolie kun je vervangen door bijvoorbeeld zonnebloemolie. Succes!

 6. Greetje
  3 februari 2019 / 17:20

  Oopsie, ik heb havermoutvlokken genomen i.p.v. havermoutmeel. Ik heb een andere substantie en heb er dan maar wat melk aan toegevoegd. Maar wat zijn ze heerlijk! Deze ga ik zeker nog eens maken. Dankjewel

 7. Yvonne
  31 juli 2022 / 18:58

  Wat een heerlijke muffins!
  In plaats van honing heb ik gedroogde abrikozen gebruikt. En aan de droge ingrediënten kokosrasp toegevoegd. Echt smullen!
  Dank je wel voor dit recept!😋

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *