Chocolade fudge met pinda en rozijn: Gezonde variant

Laatst maakte en at ik voor het eerst chocolade fudge. Met melkchocolade, pure chocolade en een heel pakje Oreo’s. En van die ontzettend zoete gecondenseerde melk. Ik maakt het als cadeautje en dus eigenlijk vooral om uit te delen, maar moest natuurlijk wel even zelf proeven wat ik had gecreëerd. Had ik dat nou maar niet gedaan, want ik was meteen verkocht aan die dingen. Zacht, stevig en ontzettend chocoladerig, met een klein krokantje van koekjes binnenin. Maar goed ook dat ik het uit zou delen, want als ze hier in huis hadden rondgedwaald ging ik nu rollend door het leven.

De fudge verdween weer uit mijn leven zo snel als ‘ie gekomen was, totdat ik op zoek ging naar een recept voor het zelf maken van chocola. Na wat uitproberen kwam ik op deze versie van chocola en wat bleek: het heeft precies dezelfde consistentie als die fudge van toen, en ietsiepietsie (lees: héél veel) minder suiker. Geen suiker, om precies te zijn. Juist omdat er geen cacaoboter maar kokosolie in deze ‘chocoladereep’ gaat, blijft het een beetje smeuïg en plakkerig. Precies goed.

Hallo gezonde variant van fudge, wees gegroet!

Gezonde variant chocolate fudge
‘En, wat gaat er dan in dat je het ‘gezonde variant’ noemt?’ hoor ik je jezelf afvragen. Kokosolie, cacaopoeder, dadels en een beetje vanille-extract. Dat is je basis. Hier kun je aan toevoegen wat jij lekker vindt.

Kun je die Oreo’s niet weerstaan? Als je basis al zo puur is, mag je jezelf best trakteren. Ik houd je niet tegen, het is jouw feestje.

Gezonde variant chocolate fudge
Het is wederom een kwestie van ‘gooi alles bij elkaar en mengen maar’, maar ook hier ontneemt een keukenmachine je toch heel wat werk.

In het begin is je mengsel nog een beetje nattig, doordat de kokosolie behoorlijk vloeibaar is. Na 5 minuutjes wachten (hee, precies de tijd die je nodig hebt om alles op te ruimen en schoon te maken!) is je mengsel wat lobbiger geworden en is dit wat je overhoudt. Hier kun je je toppings aan toevoegen. Strooien, roeren, vullen en koelen en over een half uurtje kun je genieten van je eigengefabriceerde gezonde variant van chocolade fudge!

Gezonde variant chocolate fudge
Het mooie aan fudge is dat je het naturel kunt eten, of er dingen in kunt doen die je zelf lekker vindt. Noten, gedroogd fruit. Zout, of iets zoets. Niets is te gek. Zelf ging ik aan de haal met pinda’s, rozijnen en zeezout, een keuze waar ik tot op de dag van vandaag geen spijt van heb. Nu zegt dat niet zo veel, want ik heb het vorige week pas ontdekt. Maar toch. Ze zijn heerlijk!

Als de plaatjes je nog niet genoeg overtuigd hebben, heb ik hier nog een lijstje met redenen waarom je ze zou willen maken. Ze..:

  • Zijn smeuïg
  • Smaken echt naar chocola
  • Kunnen gevuld worden met wat je maar lekker vindt
  • Zijn puur en vrij van geraffineerde suikers
  • Zijn snel te maken: in een kwartiertje staan ze in de koelkast en is je keuken al weer aan kant

Gezonde variant chocolate fudge
Oké, ik loop nu weer even naar de koelkast om er eentje te snoepen, kun jij ondertussen mooi het recept bekijken. Komt ‘ie!

CHOCOLADE FUDGE MET PINDA EN ROZIJN: GEZONDE VARIANT
 
Porties: 25
INGREDIËNTEN
Voor de basis:
Voor de rozijnen-pinda-topping:
  • 50 gram pinda's
  • 50 gram rozijnen
  • snufje zeezout
Verder heb je een keukenmachine of een hakmolentje en een vierkant plastic bakje of schaal van ongeveer 12 x 15 cm nodig. Heb je niet iets wat daarop lijkt beschikbaar? Je kunt het ook op iets plats als een snijplank maken, het mengsel wordt zo stevig dat je met wat boetseren ook een heel eind moet komen.
BEREIDINGSWIJZE
  1. Smelt de kokosolie in een pannetje of in de magnetron totdat het vloeibaar is.
  2. Doe de dadels in de keukenmachine en maal fijn. Doe de kokosolie, cacaopoeder en vanille-extract erbij en vermaal totdat alles goed gemengd is. Het kan zijn dat er een plasje kokosolie onderin je keukenmachine blijft, dat is niet erg.
  3. Als je een topping wilt toevoegen, roer je die nu door het chocolademengsel heen. Voor de rozijnen-pinda-topping: crush de pinda's een beetje (met een lepel of een mes), voeg deze samen met de rozijnen toe aan het chocolademengsel.
  4. Bekleed je bakje of schaal met wat plastic folie en hevel het chocolademengsel hierin over. Druk goed aan en spreid goed uit. Zorg dat de bovenkant mooi egaal wordt. Strooi wanneer je voor de rozijnen-pinda-topping gaat wat zeezout eroverheen.
  5. Zet nu in de koelkast voor 30 minuten. Snijd er 25 blokjes van voor kleine fudge, en 20 blokjes voor wat grotere.
TIPS
- Deze chocolade fudge kun je het beste in de koelkast bewaren. Sluit ze wel goed af, zo kun je ze wel een aantal weken bewaren. Als ze dat redden ;).
- Je kunt eindeloos variëren met deze chocolade fudge. Zelf wil ik nog graag eens pistachenootjes proberen, of iets met sinaasappelschil. Als je goede ideeën hebt: laat het vooral weten!
- Dadels kleinmalen zonder keukenmachine is lastig, maar het zou moeten kunnen. Pak een scherp mes erbij en snijd de dadels in hele kleine stukjes, laat ze daarna eventueel even weken in wat warm water en prak het mengsel fijn met een vork. Met wat geduld en een sterke wil moet het wel lukken!
Vragen over bepaalde ingrediënten uit dit recept? Kijk hier voor meer informatie.

Psst..

Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept!

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *