Havermout met banaan

Daar heb je ze weer: de rijpe bananen. Of ja, eigenlijk maar één. Scheelt dat? Ik ben gewoon zo gek op de zoetheid, maar vooral de smaak van rijpe banaan. Soms – als ik geluk heb – komt de smaak van dit ontbijt zelfs in de buurt van Danoontje. Ja, dat lees je goed. Danoontje als ontbijt! Smaakt dat chemische kindertoetje toch zo kunstmatig nog niet. Wel is de structuur van deze havermout natuurlijk wat anders, en de smaak eigenlijk een stuk beter. Een soort van Danoontje-voor-volwassenen.

Dat havermout in de ochtend koken lang zou duren is wat mij betreft onzin. In minder dan 5 minuten staat er een dampende kom havermout voor mijn neus, en is het pannetje al netjes afgewassen. Dat is sneller dan wanneer je in een kom een paar lepels kwark mikt, een appel schilt, ontklokhuist en in stukken snijdt en je er nog een beschuit met kaas en een rijstewafel met pindakaas naast smeert. Bijkomend voordeel: je hoeft geen ’10-uur bammetjes’ te smeren, want tot een uur of 11 heb je genoeg brandstof om nog even door te werken. Of te sporten. Of te luieren. Ik denk niet dat ik nog moet uitleggen waarom dit mijn favo ontbijt is in de winter het hele jaar door?

Havermout met banaan
Op mijn reis in Nieuw Zeeland afgelopen jaar at ik deze havermout met banaan bijna elke ochtend. Ik had vaak of een lange busreis, of een sportieve activiteit voor de boeg, dus een stevig ontbijt kon ik wel gebruiken. Hoe ik daar aan rijpe bananen kwam? Geloof me: als jij in mijn foodbag had gezeten had je het nog geen dag zonder kneuzingen uitgehouden. Toch had ik nooit een bananenbrij in m’n tas. Wat een geluk (voor de buschauffeur).

Nieuw Zeeland
Als je geen beschikking hebt tot mijn Nieuw Zeelandse foodbagtactiek om bananen rijp en zacht te krijgen, probeer dan het volgende: leg de bananen bij appels, tomaten, avocado’s of ander fruit, dan rijpen ze sneller. Ik altijd maar denken dat het een fabeltje was (in de trant van ‘leg een roestige spijker onder je bed als je last hebt van kramp in je benen’), maar als Wikipedia het zegt dan zal het wel. Toch? Oh, en empirisch bewijs uit mijn studentenkamer-experiment wijst uit: bij mij werkt het als een tierelier. Toch maar eens proberen dus.

Havermout met banaan
Weken duurde het voordat ik de kunst van het havermoutpap-maken onder de knie had, maar nu kan ik je wel uit volle overtuiging vertellen dat ik de bananenhavermoutkonining ben. Waarschijnlijk is er niemand die zichzelf ook zo noemt, dus zal het nog waar zijn ook. HA.

Vele technieken heb ik uitgeprobeerd, meerdere merken havermout zijn mijn keuken gepasseerd. Ik deel u mede: mijn gouden tips:

 • Meten (en wegen) is weten (en genieten). Ik gebruik altijd een kopje waar precies 250 ml melk in past, en altijd dezelfde lepel om mijn havermout af te meten. 8 van deze schepjes staat precies gelijk aan 40 gram. Door deze hoeveelheden aan te houden heeft mijn havermoutpap altijd de juiste consistentie.
 • Ik ben normaal niet echt van het type dat enkel A-merken in haar boodschappenmandje slingert, maar ik heb ontdekt dat voor havermout wel geldt dat het A-merk-product beter is. Ik heb havermout van AH huismerk en de Lidl geprobeerd, maar die moeten beide toch wel iets van 5-10 minuten doorkoken, terwijl die van Quaker zodra de pap kookt gelijk klaar is. Scheelt in de krappe ochtend toch heel wat minuten. Voor een bananenbrood gebruik ik wel het liefst AH huismerk, scheelt weer in de portemonnee!
 • Wat betreft de banaan: net als bij het bananenbrood geldt hier dat een goed rijpe banaan de lekkerste smaak geeft.  En daar gaat m’n geloofwaardigheid: ook hier ben ik toch fan van A-merk bananen. Zonder chiquita-bananas geen perfecte havermout. Easy.
 • Voordat je de melk in je pannetje doet, spoel je het pannetje even om met water. Het laagje water dat achter blijft, zou moeten voorkomen dat je melk aankoekt.
 • Roeren, roeren, roeren. Laat je pannetje nooit alleen, en blijf goed roeren. Aangekoekte melk = niet lekker.

Goed, het is ondertussen al middag en we hebben nog steeds geen ontbijt op tafel staan. Ik hou op. Komt ‘ie!

Havermout met banaan
Je hebt dus simpele havermout nodig. Geen snelkook- of instanthavermout, en ook geen hele havervlokken. En een banaan, melk, een pannetje en een (pol)lepel. Ben ik de enige die vindt dat met een pollepel in een pannetje roeren zo veel fijner is dan met een ijzeren lepel?

Havermout met banaan
Het ziet er misschien niet zo appetijtelijk uit, maar het is wel de smaakmaker van dit recept: de geprakte banaan. Prak net zo lang totdat er een papperig goedje ontstaat.

Havermout met banaan
Als je alle ingrediënten bij elkaar hebt gedaan, het mengsel aan de kook hebt gebracht en de banaan hebt toegevoegd, is dit is de dikte waar je naar op zoek bent. Niet zo dik dat je op je pap moet kauwen, maar niet zo dun dat je het met een rietje op kunt slurpen.

Havermout met banaan
Als de havermout klaar is schep je het in een kom.

Havermout met banaan
En ineens heb je een parel van een kom met heerlijke bananenhavermout op tafel staan. Een goed begin van je dag, en in minder dan 5 minuten gepiept.

Havermout met banaan: Wat heb je nodig?

Met deze hoeveelheden heb je genoeg voor één kom havermout:

 • 250 ml melk (ik gebruik houdbare halfvolle melk, maar ieder andere soort melk moet ook kunnen)
 • 40 gram havermout
 • 1 rijpe banaan

Verder heb je een (klein) pannetje en een (pol)lepel nodig.

Bereidingswijze: Havermout met banaan

Ik gebruik een elektrisch fornuis, dus als je een andere warmtebron gebruikt, kan de werkwijze wat afwijken.

 1. Spoel je pannetje om met water, zodat er een klein laagje water achterblijft.
 2. Doe nu de melk in het pannetje, voeg de havermout toe en roer even door. Zet je vuur op de hoogste stand, zet je pannetje erop en breng al roerend aan de kook.
 3. Ondertussen prak je de banaan fijn, totdat deze smeuïg en een beetje papperig wordt. Het is niet erg als er nog wat stukjes in zitten, dat is juist wel lekker.
 4. Zodra de pap begint te borrelen en deze dus kookt, zet je je vuur op de laagste stand. Schep de banaan erbij en roer voor een halve minuut goed door.
 5. Zet het vuur uit. Schep de havermout in een kom. Garneer eventueel met wat plakjes banaan.

Eet smakelijk!

Tips

 • Was direct je pannetje af, als je hier mee wacht ben je straks heel lang bezig om deze schoon te maken. Je havermout is toch nog te warm om te eten.
 • Vragen over bepaalde ingrediënten uit dit recept? Kijk hier voor meer informatie.

Psst..

Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept!

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *