Havermoutrepen die je niet in de oven hoeft te doen, hoe heerlijk klinkt dat? Het enige dat je nodig hebt is een beetje geduld. En een rammelende maag. Want deze rakkers houden je wel een tijdje zoet!
Niet iedereen is fan van de klassieke combinatie van chocola en pindakaas, ik was het ook niet tot voor kort. Maar: deze havermoutrepen hebben me overtuigd! Ze zijn smeuïg en kruimelig tegelijk. Een beetje plakkerig ook, maar toch ook weer knapperig door de chocoladelaag. Gewoon, lekker. Kijk je mee hoe je ze maakt?
Alle ingrediënten voor de reep kunnen zo de keukenmachine in. Geen vieze handen dus. Een paar keer goed pulsen en in een handomdraai ga je van kleverige massa naar kruimelige koek.
Goed aandrukken, chocoladelaag draperen..
Et voilá! Uw havermoutrepen zijn gereed. Kind kan de was doen.
Havermoutrepen met pindakaas en dadel: Wat heb je nodig?
Met deze hoeveelheden kun je 12-16 repen maken:
- 250 gram havermout
- 20 dadels zonder pit
- 150 gram pindakaas
- 60 ml honing
- snufje kaneel
- 1 theelepel vanille-extract
- 100 gram chocola
- 3 eetlepels melk
Verder heb je een keukenmachine nodig een een vierkant bakblik van 20×20 cm.
Bereidingswijze: Havermoutrepen met pindakaas en dadel
- Doe de dadels in een kommetje met warm water om ze te wellen, zo worden ze zachter en zijn ze makkelijker te bereiden. Giet het water na 5 minuten af.
- Doe de havermout, dadels, pindakaas, honing, kaneel en vanille-extract in de keukenmachine en laat deze voor een paar minuten draaien, totdat het mengsel dat ontstaat mooi kruimelig is. Als je erin knijpt zou het moeten blijven plakken. Als het niet blijft plakken, voeg dan wat pindakaas of honing toe. Is het te nat? Voeg dan wat havermout toe.
- Bekleed nu het bakblik met een vel bakpapier en doe het mengsel in het blik. Druk het heel stevig aan, met een lepel gaat dit het beste.
- Smelt nu de chocola met de melk in de magnetron en roer goed door. Verdeel over de havermoutlaag en zet in de koelkast om uit te harden.
- Na ongeveer 2 uur is de chocola goed uitgehard en kun je de repen aansnijden. Snijd ze in 16 stukken, of in 12 voor wat grotere repen.
Eet smakelijk!
Tips
- Je kunt de repen goed afgedekt 2 weken in de koelkast bewaren, of vries ze in.
- Knip het bakpapier in twee repen, beide zo breed als je bakblik, en leg ze kruislings over elkaar. Zo zit je niet met randjes te prutsen en worden je repen mooi vierkant.
- Willen je dadels niet goed klein en plakkerig worden? Maak ze dan eerst apart klein, gewoon met een mes of bijvoorbeeld in een klein hakmolentje.
- Vragen over bepaalde ingrediënten uit dit recept? Kijk hier voor meer informatie.
En jij?
Heb je zin om deze repen te proberen? Of heb je misschien andere ingrediënten gebruikt en zijn ze ook goed gelukt? Laat het weten in de comments!
Psst..
Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept!
Erg mooie site heb je! Geeft veel inspiratie en erg lekkere (gezonde) recepten. Zou je hierbij ook de havermout door muesli kunnen vervangen denk je?
Hoi Rachel, dankjewel! 😀 Ja, ik denk dat dat wel kan. Als het niet genoeg plakt kun je er wat extra pindakaas of dadels doorheen doen. Ik ben benieuwd hoe ze worden 😉
Hoi
Ik heb je site net “ontdekt” en ik ben fan!
Ga zo door!!
Groetjes Debby
Dankjewel! Ik hoop dat je veel lekkers mag ontdekken, maken en proeven! 😀
Hoi,
Dit ziet er heerlijk uit!
Zou je de melk kunnen vervangen door iets anders?
Dag Yvonne! Je zou de melk ook door water kunnen vervangen, het gaat erom dat er een beetje vloeistof bij het mengsel komt 🙂
Wat voor keuken machine gebruik je ? 🙂
Hey
Wat klinkt dat idee lekker!! Zou je ook de dadels apart maken, zodat je een laag havermout krijgt en daarboven op een laag dadels en daar bovenop een laag chocolade? Of zou dat niet gaan?
Hoeveel wegen 20 dadels, komt omdat ik dadels als ‘pak’ heb?
Ik ben zelf gek op noten. Zouden die er ook door kunnen?
Ik heb ze net gemaakt met gehakte ongebrande en ongezouten noten. Echt heerlijk!