Kitchen essentials #1: Zoete baksels

Je zult je vast wel eens hebben afgevraagd waarom ik bepaalde ingrediënten gebruik in recepten, en waar je ze kunt krijgen. Rijpe bananen, dadels en kokosolie, om er maar eens een paar te noemen. Benieuwd? Vandaag vertel ik je er meer over!

Dit artikel is nummer 1 van een serie van meerdere artikelen, en vandaag zijn de ingrediënten voor zoete baksels aan de beurt. Ik vertel je welke ingrediënten ik standaard in huis heb, waar je de wat meer speciale ingrediënten kunt kopen, en sluit af met een top 5 van ingrediënten die ik je aanraad in huis te hebben. Laten we beginnen!

Standaard ingrediënten die ik altijd in huis heb:

  • Appels: denk appeltaart-havermout, appel-kaneelmuffins, appelcompote met rozijntjes. Heb je ‘m?
  • Bananen: hoe rijper hoe beter, heerlijk in havermout en een goede basis voor veel zoete baksels (zoals dit bananenbrood). Ze zorgen ten eerste voor een goede zoete smaak, die je door het weglaten voor suikers wel kunt gebruiken. Daarnaast zorgt de structuur van bananen ervoor dat dat ze als vervanger voor boter fungeren. Zo sla je mooi twee vliegen in één klap!
  • Bakpoeder: laat cakes en muffins mooi rijzen en luchtig worden.
  • Cacaopoeder: geeft een heerlijk chocoladesmaakje aan je gerechten, zonder met chocoladerepen in de weer te hoeven.
  • Dadels: geven aan cakes en muffins een zoete smaak, maar vormen ook de basis voor ‘plakrecepten’ als chocolade fudge. Ik ben zelf fan van de Medjoul dadels, enorme joekels met een plakkracht van heb ik jou daar. Verkrijgbaar bij verschillende webshops of op de markt, maar wel erg aan de prijs. Een goede tussenoplossing zijn de gedroogde dadels van bijvoorbeeld EKO-plaza (die uit de reguliere supermarkt is niet aan te raden, zie foto hieronder) of als je ze ergens kunt scoren: verse dadels. Ik gebruik tegenwoordig in ‘plakrecepten’ deze verse dadels, die je bij sommige supermarkten, Turkse winkels of bij groothandels als Makro kunt kopen.

Dadels
Van boven naar beneden: gedroogde Medjoul-dadels, verse dadels, gedroogde supermarkt-dadels. De eerste twee varianten zijn goed plakkerig, en de laatste zijn kurkdroog en dus eigenlijk niet te gebruiken om hun zoetigheid en plakkracht. In de winkel kun je even (voorzichtig!) voelen: druk de dadel zachtjes in. Veert ‘ie langzaam terug? Dan zullen ze smeuïg genoeg zijn. Doet ‘ie dat niet? Dan kun je beter op zoek gaan naar andere.

 • Eieren: geven stevigheid en smeuïgheid aan je baksels.
 • Gist: werkt als rijsmiddel bij het maken van brood.
 • Havermout: ik gebruik de Quaker-variant voor het maken van mijn ontbijt, maar bij het maken van cakes of muffins gebruik ik gewoon de goedkope versie.
 • Havervlokken: is havermout, maar dan niet gebroken en dus wat grover. Gebruik ik in koekjes en mueslirepen.
 • Honing: gebruik ik veel om cake, muffins, repen (bijvoorbeeld havermoutrepen) of granola wat zoeter of plakkeriger te maken.
 • Kaneel: een bekende smaakmaker. Ik ben er gek op!
 • Kokosbloesemsuiker: zou een iets gezondere variant zijn van verwerkte, geraffineerde suikers. Of het zo is dat weet ik niet, ik gebruik soms een eetlepeltje in mijn yoghurt, vooral omdat ik de smaak zo heerlijk vind.
 • Kokosolie: Veel oliën zijn vloeibaar op kamertemperatuur, maar kokosolie (meestal niet), want het smeltpunt ligt ergens rond de 24 graden. Dit maakt deze olie uitermate geschikt voor het maken van het chocoladelaagje in home made bounty’s of voor het maken van een wat smeuïgere substantie, zoals in de chocolade fudge. In cakes en muffins dient kokosolie vaak als vervanger voor boter of andersoortige olie, en dan is er niet echt iets anders aan. Ja, het zou gezonder zijn, maar ook dit valt weer te betwijfelen natuurlijk. Oh, je kunt kokosolie trouwens ook gebruiken bij het bakken van pannenkoeken of ei. Kokosolie is tegenwoordig steeds beter te verkrijgen. Supermarkten en bio-winkels vragen er de hoofdprijs voor, maar bij de Toko of bij de Xenos kun je voor ongeveer 3 euro een pot scoren. Deze winkels verkopen de olie vaak in plastic potten met een blauw-witte opdruk, dan weet je waar je naar moet zoeken.
 • Kokosrasp: geeft een tropisch tintje aan je havermout en dient als vulling voor bounty’s.
 • Melk: Amandelmelk, soyamelk, rijstmelk, koemelk.. de keuze is reuze. Doe waar jij je goed bij voelt. Ik heb altijd gewone houdbare halfvolle melk in huis voor mijn havermoutontbijt.
 • Rozijnen: Deze jongens zijn bij mij sinds ik klein was al favoriet, maar ik ben dan ook dol op gedroogd fruit. Lekker om zo te snoepen, of door een cake voor net wat meer bite.
 • Speltmeel (volkoren): Spelt: ook weer iets wat als ‘beter’ en ‘gezonder’ wordt aangemerkt dan ‘gewoon’ meel. Of het ook echt zo is, dat weet ik niet, maar ik voel me goed bij het gebruik ervan. Ik heb wel altijd de volkorenvariant, is heel wat voedzamer dan niet-volkoren meel.
 • Vanille-extract: geeft zoete gerechten net wat meer diepte. Zeker niet onmisbaar in iedere keuken, maar wel in de mijne! Hier schreef ik al hoe je dit wondermiddeltje zelf kunt maken.
 • Zout: goed als tegenhanger bij al dat zoets.

Een laatste noot, wat eigenlijk voor elk ingrediënt geldt: let eens goed op het etiket dat om het product heen zit. Staat er bij de ingrediëntenlijst bijvoorbeeld ‘100% cacaopoeder’, dan zit je goed. Helaas zijn dadels die je in veel winkels vindt in een laag suiker gedompeld, te zien aan het etiket waarop bij ingrediënten naast ‘dadels’ ook vaak ‘glucose-fructosestroop’ staat. Die zijn vast ook erg lekker, en plakken ook goed, maar het hele idee van suikervrij eten is dan natuurlijk een beetje weg. Geef je daar niet zoveel om? Ga dan vooral je gang! Dit geldt ook voor bijvoorbeeld kokosolie, havermout en cacaopoeder.

5 essentials

En nu, als ik er 5 zou moeten kiezen die wat mij betreft essentieel zijn in ieders keuken? Ik ga er voor het gemak maar even van uit dat je wel standaard melk, eieren en zout in huis hebt, maar naast die ingrediënten zou dit mijn top 5 zijn:

 1. Bananen
 2. Cacaopoeder
 3. Dadels
 4. Havermout
 5. Kokosolie

Met deze vijf ingrediënten kun je al heerlijke bananenbroden, mueslirepen, havermoutkoekjes en chocolade fudge op tafel toveren.

Zie dit lijstje als een inspiratie, en niet als iets wat ‘moet’. Zoals je ziet ben ik geen expert op dit gebied, en ben ik sceptisch over het gebruik van bepaalde ‘gezonde’ dingen (zoals de alom bekende superfoods). Ik eet waar ik me goed bij voel en luister goed naar mijn lichaam. Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen inspireren!

Lees hier nummer 2 over verse producten, en hier nummer 3 over de voorraadkast.

En jij?

Wat zijn jouw onmisbare ingrediënten? Zou ik nog iets aan dit lijstje kunnen toevoegen? Laat het weten in de comments!

Psst..

Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept!

Share:

7 Reacties

 1. Annie
  2 juni 2016 / 20:34

  Mis de hoeveelheid calorien en bv vet gehalte en koolydraten enz…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *