Kitchen essentials #2: Verse producten en wat ik altijd in mijn koelkast heb

Verse kruiden, Griekse yoghurt en zoete aardappel: ik kan niet zonder! Dit artikel is nummer 2 van een serie van meerdere artikelen waarin ik je meeneem in mijn keukenkastjes (lees hier nummer 1: zoete baksels en hier nummer 3: de voorraadkast ). Vandaag zijn de verse producten en alles wat ik (bijna) altijd in mijn koelkast heb staan aan de beurt.

Verse producten zijn wat mij betreft erg belangrijk, of dit nou vers-vers of vriesvers is. Verse groenten en fruit geven zo veel meer smaak, kleur en bite aan je gerechten dan bijvoorbeeld groenten uit blik of pot. Daarnaast is er vaak aan die potten suiker toegevoegd, wat bij verse groenten niet zo is. Ik vertel je welke verse producten ik in huis heb, en sluit af met mijn top 5 van verse producten. Laten we beginnen!

Standaard ingrediënten die ik altijd in huis heb:

   • Appels: heerlijk in salades (zoals deze knapperige salade) of als snack.
   • Basilicum (vers): voor een snelle pesto, op een broodje of door de pasta. Oh, en op zelfgemaakte pizza!
   • Bieslook (vers): voor door een salade (bijvoorbeeld deze roomkaassalade of deze eiersalade) of soep.
   • Blauwe bessen: lekker voor bij het ontbijt, in deze broodpudding of als extra toevoeging in een bananenbrood. Stiekem vind ik die uit de diepvries nog lekkerder dan de verse, niet doorvertellen hè!
   • Eieren: sunny side up, een omeletje, of liever gekookt? Doet het goed in salades of tijdens de lunch. Ook handig als je pannenkoeken wilt bakken.
   • Griekse yoghurt: als ontbijt met zelfgemaakte granola, of heerlijk met wat seizoensfruit als toetje bij de lunch.
   • Kaas (Hollands): (zo af en toe) voor op een cracker, hard wit broodje, of op een tosti. Of op een beschuitje met roomboter en jong belegen kaas, hemels!
   • Kaas (Parmezaanse): voor door warme of koude pastagerechten en door salades.
   • Komkommer: als snack of voor door een salade.

kitchen essentials komkommer

 • Melk: voor bij het ontbijt, of voor het maken van pannenkoeken. Meestal gewoon koemelk, maar af en toe ook wel eens ongezoete sojamelk.
 • Paprika: voor door een salade of als snack bij de lunch.
 • Peterselie (vers): geeft soepen en salades een heerlijke frisse, kruidige smaak.

kitchen essentials verse kruiden peterselie basilicum bieslook
Bieslook, basilicum en peterselie: deze kruiden kunnen echt niet ontbreken in mijn keuken! Ik koop vaak plantjes, maar ben eerlijk gezegd niet zo goed in ze levend houden, dus na een paar weken zijn ze vaak weer aan vervanging toe. Je kunt ook gedroogde kruiden gebruiken, maar de smaak is lang niet zo krachtig en fris als bij verse kruiden.

   • Roomboter: boter, en dan zo puur mogelijk, daar houd ik wel van. De meningen zijn verdeeld over of roomboter nou wel of niet goed is om te eten, maar ik eet bijna geen brood of broodvervangers, dus áls ik het eet dan geniet ik er extra van door lekker roomboter te eten. Doe waar jij je goed bij voelt.
   • Sla: als basis voor salades. Veldsla is een grote favoriet.
   • Tomaat: ook voor door een salade, of als snack. Ik heb vaak cherrytomaatjes in huis.
   • Vleeswaren: voor op een cracker of rijstwafel, door een omelet of een salade. Ik koop vaak rauwe ham of kipfilet.
   • Ui: smaakmaker in veel warme gerechten.
   • Worteltjes: lekker als snack.
   • Zoete aardappel: voor mij de ontdekking van 2014, ik kan niet meer zonder! Uit de oven, als frietjes, in curry’s, puree, soep, in cakevorm.. Ik ben nog volop aan het experimenteren, want ik wil alleen de beste gerechten met je delen. Nog even geduld dus! Oh, en de zoete aardappel is trouwens geen aardappel, maar een knol, dus mocht je koolhydraatrijke producten als aardappel en pasta willen vermijden, is de zoete aardappl een prachtig alternatief.

kitchen essentials zoete aardappel
Je hebt meerdere soorten zoete aardappel. Ik heb altijd deze met een bruinrode schil en oranje binnenkant, een andere veelvoorkomende is die met een paarsachtige schil met gele binnenkant.

Als je deze producten in huis hebt, kun je altijd een gezonde lunch in elkaar draaien, en als je eens een keer een avondmaal voor jezelf moet koken kom je hier ook al een heel eind mee. In de volgende kitchen essentials behandel ik wat ik in mijn voorraadkast heb staan, zodat je wat meer complete maaltijden kunt klaarmaken.

5 essentials

En nu, als ik er 5 zou moeten kiezen die wat mij betreft essentieel zijn in ieders keuken? Ik ga er voor het gemak maar even van uit dat je wel standaard melk en eieren in huis hebt, maar naast die ingrediënten zou dit mijn top 5 zijn:

   1. Blauwe bessen
   2. Griekse yoghurt
   3. Sla
   4. Tomaat
   5. Zoete aardappel

En jij?

Welke verse producten heb jij altijd in huis, of welke laat je liever links liggen? Laat het weten in de comments!

Psst..

Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept!

Share:

13 Reacties

 1. 7 mei 2015 / 20:41

  Wat een leuke categorie! Ik heb ook altijd zoete aardappel in huis, het is zo veelzijdig 😀 En ik heb sowieso altijd een grote lading aan citroenen, knoflook, tomaten, spinazie, ui en peterselie in huis. Vooral vers citroensap gooi ik overal wel doorheen, dus als ik één ding zou moeten kiezen dan zouden het de citroenen zijn!

  • Ilse (Phood.nl)
   7 mei 2015 / 21:09

   Citroenen zijn inderdaad ook zo’n fijne aanvulling, maar ze worden zo snel lelijk bij mij. Als ik zo’n netje met 5 citroenen koop zijn ze na een paar dagen al helemaal verschrompeld. Misschien moet ik ze dus vaker gebruiken 😀

 2. 8 mei 2015 / 07:08

  Ik heb altijd kwark in huis. Gooi het overal doorheen, Eet het als ontbijt en maak er regelmatig in een handomdraai een dressing of sausje mee. Ik kan niet zonder kwark! 🙂

  • Ilse (Phood.nl)
   8 mei 2015 / 09:06

   Ja, kwark is ook een goede! Dat doe ik inderdaad met Griekse yoghurt, zo veelzijdig 🙂

 3. 8 mei 2015 / 15:14

  Eens even denken, producten die ik altijd in huis heb:
  – banaan
  – appel
  – ui
  – eieren
  – yoghurt en melk
  – diepgevroren bosbessen (die zijn inderdaad heel erg lekker ;))
  – kaas

  En zo kan ik nog wel even door gaan 😉 Er moet wel heel lang geen boodschappen zijn gedaan wil ik dit allemaal niet in huis hebben 😉

  • Ilse (Phood.nl)
   8 mei 2015 / 18:22

   Een mooi lijstje als ik het zo zie 😉

 4. 9 mei 2015 / 20:54

  Allereerst: wat een gave blog heb jij. Mooie foto’s!
  Ik kan niet zonder Griekse yoghurt, eieren en koffie 😉

  • Ilse (Phood.nl)
   9 mei 2015 / 21:23

   Dankjewel zeg! En koffie zal bij velen op het lijstje staan, ik lust het alleen niet 😉 Bij Griekse yoghurt en eieren sluit ik me daarentegen helemaal aan.

 5. 13 mei 2015 / 21:22

  Wat heb je veel verse dingen in je koelkast! Ik ben dol op blauwe bessen en frambozen, maar ze zijn zo duur. Dus koop ik ze inderdaad in diepvries verpakking.

  • Ilse (Phood.nl)
   13 mei 2015 / 21:38

   En dat op 1,5 koelkastplankje in een studentenhuiskoelkast! 😉 En inderdaad, zo jammer dat die rode vruchten zo duur zijn, maar daardoor geniet je er wel extra van. Ik wel in ieder geval, haha.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *