Kitchen essentials #3: De voorraadkast

De weckpotten met rijst, pasta, linzen en havermout staan al klaar in mijn studentenzolderkamertrapgat om opgepakt en gedropt te worden in een Pinterestwaardige voorraadkast (je ziet: ik ben gek op lange woorden) . Probleempje: die voorraadkast, die is er nog niet. Voordeel: die potten kan ik wél alvast gebruiken! En dat doe ik met liefde.

Wat ik precies in die potten heb zitten? Veelal producten die ik meerdere keren per week gebruik en waarvan ik altijd wat op voorraad heb. Benieuwd welke producten dit zijn, en welke ik je aanraad ook standaard in huis te hebben? Lees het hier, in deze derde op rij in een serie van kitchen essentials: de voorraadkast. Lees hier nummer 1: zoete baksels en hier nummer 2: verse producten.

Kijk snel mee!

Standaard ingrediënten die ik altijd op voorraad heb:

 • Beschuit: lekker voor bij het ontbijt, de lunch of tussendoor.
 • Boekweitmeel: heerlijk om pannenkoeken van te maken (=glutenvrij, voor wie het interessant vindt).
 • Bouillonblokjes: voor in soepen, sauzen en curry’s.
 • Couscous: heerlijke afwisseling van rijst, ook goed te gebruiken in salade’s.
 • Crackers: knackebrod is toch wel mijn favoriet, super handig voor bij het ontbijt of de lunch.
 • Havermout: al uitgelegd in KE nummer 1: geen dag zonder havermout voor mij.
 • Kokosmelk (in blik): ook voor in curry’s of soepen.
 • Linzen (gedroogd): voor een snelle curry of als dikmaker en body-gever in heerlijke soepen (zoals deze dahlsoep)
 • Melk: voor bij het ontbijt, ook al in KE nummer 1 toegelicht. Ik heb altijd (oké: ik probeer altijd) een paar pakken op voorraad.
 • Pasta: do I need to say more? Oh ja, ik heb altijd volkorenpasta in huis, dat vult een stuk beter dan ‘normale’ pasta. Maar eerlijk: witte pasta is toch net iets lekkerder, dus als ik een ‘echt goede’ (dat is ook maar relatief natuurlijk, mijn kookkunsten laten het ook wel eens afweten) pasta op tafel wil zetten, gebruik ik wel gewoon de witte. Maar dan het liefst vers. Dus eigenlijk geldt hier wel gewoon: volkoren pasta 😉
 • Rijst: hier geldt hetzelfde als bij pasta: ik heb altijd de volkoren variant (zilvervliesrijst) in huis.

 

 

kitchen essentials voorraadkast

 • Rijstwafels: ik vertelde je hier al dat ik niet zonder rijstwafels kan. Duidelijk lijkt me, toch?
 • Tomatenblokjes (in blik): een snelle pastasaus of soep? Gooi een blik tomatenblokjes erdoorheen.

Zo, valt mee, toch? Maar mijn opslagruimte is dan ook niet zo groot. Het liefst had ik een hele voorraad gedroogde bonen en erwten klaarliggen, maar dat is meer iets voor ‘later’.

En oh, mocht je denken ‘waar zijn je kruiden dan?’, ik heb mijn kruidenstash nog niet aan je verklapt. Daar is namelijk een heel artikel aan te wijden, en toevallig staat dat ook nog in de planning! Houd Phood dus zeker in de gaten als je benieuwd bent naar welke gedroogde kruiden handig zijn om te hebben, en waarmee je in ieder geval met Phoods recepten al een heel eind kunt komen.

5 essentials

En nu, als ik er 5 zou moeten kiezen die wat mij betreft essentieel zijn in ieders keuken? Ik ga er voor het gemak maar even van uit dat je wel de top 5-middelen in de overige Kitchen-essentials in huis hebt (melk, havermout), maar naast die producten zou dit mijn top 5 zijn:

  1. Rijst
  2. Pasta
  3. Tomatenblokjes
  4. Bouillonblokjes
  5. Kokosmelk

De volgende keer vertel ik je welke keukentools er niet mogen ontbreken in mijn keuken.

En jij?

Welke producten heb jij altijd op voorraad, of welke laat je liever links liggen? Laat het weten in de comments!

Psst..

Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept!

Share:

7 Reacties

 1. 5 juni 2015 / 10:08

  Ja, dit heb ik ook altijd allemaal standaard op voorraad. En oja..een potje walnoten en 1 met gemixte pitten (pompoen,zonnebloem en pijnboom) Altijd erg lekker door salades. Heb ook een verslaving om alles in doorzichtige potjes te bewaren. Staat ten eerste leuk en handig want je ziet gelijk wat erin zit en hoeveel je nog hebt.

 2. 7 juni 2015 / 12:39

  Havermout en koffie. Zonder deze twee overleef ik niet alhoewel ik wel over een detox zit na te denken maar of dit nu zo verstandig is 😉

  Rode linzen, rijst, bulgur en pasta staan standaard in de gast voor het gezin.

  • Ilse (Phood.nl)
   7 juni 2015 / 15:03

   Bulgur! Dat heb ik hier ook nog in de kast liggen, maar vergeet ik vaak. Toch maar eens verdiepen in een goed recept dat vraagt om bulgur 😉 En ik kan me voorstellen dat koffie niet zo goed samen gaat met een detox. Misschien bestaat er wel een koffie-detox: leven op koffie voor een paar dagen zal je lichaam ook wel enigszins ontgiften, denk je niet? 😀

  • Ilse (Phood.nl)
   27 juli 2015 / 16:01

   Inderdaad! Wie weet doe je inspiratie op voor je eigen voorraadkast 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *