Nee, er zit geen gouden laagje over deze mini-quiches dat ze een koninklijk karakter geeft. Gelukkig maar, misschien. Het is de vorm: het zijn net kroontjes! En door die kroontjes zijn deze mini-quiches super feestelijk. Echte éénhaps-hapjes, voor als bijgerecht, of te serveren als warme snack op een feestje.
Deze mini-quiches worden gevuld met knapperige paprika, frisse bosui en lekker zoute kaas en spekjes. Maar eigenlijk is elke quiche-vulling mogelijk, zie dit recept als een basis-ideetje voor een feestelijk hapje.
Je kunt deze koninklijke mini-quiches mooi een paar uur van tevoren klaarmaken. Voordat je ze wilt serveren kun je ze in de oven schuiven, en even later heb je heerlijk verse mini-quiches tevoorschijn getoverd.
Last-minute tip: maken deze koninklijke mini-quiches geen mooie hapjes voor bij je kerstdiner? Ik zou zeggen van wel!
Oké, hier komt het recept!
- 3 plakjes bladerdeeg
- 3 eieren
- 150 gram geraspte kaas
- 150 gram spekjes
- 1 bosui
- ½ rode paprika
- 1 tl oregano
- peper en zout
- Verse peterselie
- Haal de plakjes bladerdeeg een half uur voordat je de mini-quiches gaat maken uit de diepvries, dan kunnen ze vast ontdooien.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Doe de spekjes in de koekenpan en bak ze knapperig en gaar. Laat uitlekken op keukenpapier en laat even afkoelen.
- Kluts de eieren in een kom goed los. Voeg de kaas toe, snijd de bosui en paprika en stukjes en voeg ook toe, samen met de uitgebakken spekjes, oregano, peper en zout.
- Snijd de plakjes bladerdeeg elk in vier vierkantjes, zodat je in totaal 12 vierkantjes hebt. Rek de stukjes bladerdeeg voorzichtig aan alle vier de kanten uit, door het bladerdeeg als het ware tussen je vingers te spannen en rustig te trekken. Plaats de plakjes nu in de muffinvormpjes door de vier punten op de bovenkant te plakken, en de rest van het plakje naar beneden te drukken, zorg dat het bladerdeeg de muffinvorm onderin raakt.
- Voeg nu het eimengsel toe aan de bladerdeegplakjes. Zet in de oven voor 20-25 minuten, totdat de mini-quiches mooi bruin zijn geworden. Laat even afkoelen, en serveer direct. Garneer eventueel met wat verse peterselie.
- Deze mini-quiches zijn vers het lekkerst, maar een dag (of twee) later zijn ze ook nog prima te eten. Plaats ze voor 20 minuten in een oven van 175 graden en dek even af met aluminiumfolie, zo worden ze weer lekker warm en blijven ze knapperig.
En jij?
Wat is jouw favoriete quiche-vulling? Ik ben benieuwd, laat het me hieronder weten!
Psst..
Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept! Of volg Phood op Bloglovin’. Heb je iets gemaakt van mijn blog, maak er snel een foto van en tag @phood.nl op Instagram. Vind ik leuk!
Ik heb ze gemaakt en ze zijn erg lekker en mooi geworden! Ik ga ook nog een variant maken met spinazie en geitenkaas. Bedankt voor het recept!
Wat leuk om te horen! Spinazie klinkt als een goede toevoeging.