Krentenbollen: zelf maken

Sommige zelfgemaakte dingen zien er ook echt, ja.. zelfgemaakt uit? Dat is niet per se negatief, maar als je verkondigt ‘echte *vul bekende lekkernij naar keuze in*‘ zélf te hebben gemaakt, worden natuurlijk ook echt dezelfde smaak en looks verwacht. Is dat niet zo, dan is het een dikke tegenvaller. Iets met hoge verwachtingen.

Bij deze presenteer ik u: echte zelfgemaakte krentenbollen

Zo, dat is eruit. Ik hoop dat ik hiermee jullie torenhoge verwachtingen ietwat heb weten in te perken, deze krentenbollen zijn namelijk wel een typisch gevalletje. Ze lijken dus echt niet (niet ‘niet echt’, maar gewoon ‘echt-niet’) op die broodjes uit de supermarkt. Maar beter: ze smaken wel precies zo!

krentenbollen volkoren zelf maken

De gelijkenis zit ‘m niet zozeer in de structuur – dat hangt ook nogal af van het soort meel dat je gebruikt – maar ze hebben wel echt die typische krentenbollen-smaak. Een smaak waarvan ik dacht dat die nogal kunstmatig was, blijkt gewoon in mijn huis-tuin-en-keuken-keuken gereproduceerd te kunnen worden. En nu ook in de jouwe, dankzij dit toprecept dat ik als basis heb gebruikt.

De reden voor mij om zelf krentenbollen te maken? Natuurlijk omdat ik dan weet wat erin gaat, maar ook vooral dat ik kan bepálen wat erin gaat. Op basis van volkorenmeel zijn ze een stuk voedzamer dan op basis van witte bloem, dus zelf maken was het proberen waard. En eerlijk? Ze zijn helemaal niet zo vast als dat ik had verwacht, wat normaal met volkorenmeel wel eens het geval kan zijn. Ik was blij verrast!

En al die moeite kun je dan weer mooi compenseren door een dikke lik roomboter erop te smeren. HA.

krentenbollen zelf maken
krentenbollen volkoren zelf maken

Ja, ik ben blij dat ik een voorraadje in de diepvries heb liggen! Klaar voor het recept?

KRENTENBOLLEN: ZELF MAKEN
 
Porties: 12
INGREDIËNTEN
 • 200 gram rozijnen
 • 450 gram meel/bloem (wit, volkoren, spelt, of een mix)
 • 7 gram gist (1 zakje)
 • 30 gram honing
 • 300 ml melk, lauwwarm
 • 30 gram boter
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel zout
Optioneel: een keukenmachine, maar kan ook goed met de hand.
BEREIDINGSWIJZE
 1. Doe de rozijnen in een kom. Giet er heet water overheen en laat ze 10 minuten wellen. Laat daarna uitlekken en droog met een doek.
 2. Doe nu de meel, gist, honing, melk, boter en kaneel bij elkaar in een kom. Kneed het mengsel voor 5 minuten, dit kan met een machine of met de hand, en voeg dan het zout toe.
 3. Kneed nu door totdat er een homogeen deeg ontstaat (machine: ± 8 minuten, met de hand: ± 15 minuten).
 4. Voeg ten slotte de rozijnen toe en kneed ze door het deeg, net zolang tot ze goed zijn verdeeld. Als dit was lastig gaat: dat is normaal 😉
 5. Doe het deeg nu in een schone, iets ingevette kom. Dek af met plastic folie en laat op een warme plek een uur rijzen.
 6. Als je deeg een uur gerezen heeft, druk je de ontstane lucht er zachtjes uit. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en kneed er balletjes van. Leg de balletjes op een bakplaat, dek weer af met plastic folie en laat weer een uur rijzen.
 7. Verwarm de oven dan voor op 180 graden. Bak de broodjes af in 12-15 minuten, totdat de bovenkant mooi bruin is.
 8. Bestrijk de krentenbollen met een beetje boter als ze nog warm zijn, dan blijft de bovenkant straks lekker zacht.
TIPS
- Gebruik de meelsoort die jij zelf wilt. Je kunt 'gewoon' (wit) meel gebruiken, volkorenmeel of een mengsel van beide. Voor mijn krentenbollen heb ik een mengsel van een restje volkorenspeltmeel, volkorenmeel en een paar eetlepels witte bloem gebruikt. De verhoudingen blijven hetzelfde.
- Wil je iets meer geven aan je zelfgemaakte krentenbollen? Voeg wat geraspte sinaasappelschil, cranberries en/of abrikozen toe. Net wat chiquer!
- Wil je langere tijd van deze krentenbollen genieten? Je kunt ze prima invriezen!
 

Het recept voor deze krentenbollen is gebaseerd op dit recept.

Psst..

Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept! Of volg Phood op Bloglovin’. Heb je iets gemaakt van mijn blog, maak er snel een foto van en tag @phood.nl op Instagram. Vind ik leuk!

10 Reacties

 1. Ellen van Drie
  19 augustus 2016 / 08:14

  Dit recept ga ik zeker uitproberen! Maar wanneer moeten nou de krenten toegevoegd worden?

  • Ilse (Phood.nl)
   19 augustus 2016 / 08:23

   Zeker doen! 😀 En ben ik nou echt het belangrijkste ingrediënt vergeten? Ik zet het er direct bij, dankjewel!

 2. Mireille
  27 september 2016 / 22:12

  Welke soort honing? Ga het woensdagavond bakken. 🙂 Klinkt heerlijk!

  • Ilse (Phood.nl)
   28 september 2016 / 12:39

   Dag Mireille, welke soort honing je gebruikt maakt niet uit! 🙂

 3. Astrid
  23 oktober 2016 / 08:08

  Ik heb deze krentenbollen gister gemaakt, heerlijk waren ze! M’n dochtertje vond ze lekkerder dan die van de bakker ;-). Het deeg kneden en de krenten erdoor was iets meer werk dan ik dacht, maar dan heb je ook wat. Lekker luchtig en zacht. Ik heb een mix van 250 gr speltmeel en 200 gr bloem gebruikt. Volgende keer doe ik er ook nog wat gehakte hazelnoten door. Dank voor het recept!

 4. Karin
  26 oktober 2016 / 14:40

  Heerlijk zijn ze! 1 helft kleine bolletjes gemaakt en 1 helft in de cake vorm. Die zit nu in mijn kleine oventje. Helft volkorenmeel en helft tarwebloem gebruikt. En sinaasappel rasp. Bedankt voor de tip en heerlijke recept. ?

 5. Aline
  5 mei 2017 / 08:46

  Dag Ilse,

  Na het zoeken op “krentenbollen met volkorenmeel” kwam ik dit recept tegen. Ik vond de inleiding gelijk leuk én herkenbaar.

  Ik heb namelijk vorig weekend mueslibollen met een kant en klaar mix gebakken. En dat zijn inderdaad niet de bollen van de supermarkt 😅 Het waren eerder stuiterballen 😅

  Ik had het idee dat ik te lang had gekneed, het was erg elastisch deeg. Hoe kan ik met het maken van dit recept zorgen dat het deeg lekker zacht blijft? En hoe zorg je dat het deeg goed rijst? De kom met deeg op een vensterbank boven de radiator zetten?

  Groetjes, Aline

  • Ilse (Phood.nl)
   7 juni 2017 / 09:13

   Hoi Aline, wat leuk om te horen dat mijn inleiding herkenbaar is, haha! Mijn deeg is ook aardig kleverig en elastisch, ik heb het idee dat dat niet veel uitmaakt. Goed rijzen doet deeg het liefst op een warme plek, dus op een vensterbank boven een radiator kan prima. Dek de kom wel even af met een (warme) natte theedoek, anders verliest het deeg te veel vocht en krijg je zo’n harde bovenste, niet-goed-gerezen laag. Succes!

 6. Dayandra
  18 oktober 2017 / 20:31

  Weet je misschien of je de boter kan vervangen door olie of smeerbare boter.

 7. Juut
  31 augustus 2022 / 12:09

  Topbollen, al heel vaak gemaakt met de helft vd rozijnen en wat cashewnoten in volkoren versie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *