Kruidnoten: Gezonde variant

Pepernoten, kruidnoten, taai-taai, versgebakken amandelstaven en marsepein vliegen ons weer om de oren. Ja, we kunnen ons weer tonnetje-rond eten, want Sinterklaas is weer in het land! Of nee, wacht: dat doen we het liefst allemaal niet, want we moeten wel aan de innerlijke en uiterlijke staat van ons lichaam denken, toch?

Ben ik dan niet heel aardig als ik een recept voor een ‘gezonde kruidnoten’ voor je heb, precies op het moment dat ik beelden van al die lekkernijen in je hoofd naar boven heb getoverd? Ik vermoed van wel. Of een beetje aardig, misschien. Je moet ze namelijk nog wel even zelf bakken.

Maar, let wel op: van het recept dat ik voor je heb eet je niet zomaar een hele zak leeg. Niet omdat ze niet lekker zijn. Nee, omdat ze zo vullen! Deze gezonde variant van de bekende kruidnoot is namelijk gemaakt van volkorenmeel. Het is een recept voor volkoren kruidnoten zonder suiker, gezoet met wat honing, en vooral: heel-veel-kruiden. Het zijn niet voor niets kruidnoten.

gezonde kruidnoten

Deze gezonde kruidnoten zijn gemaakt met heerlijke speculaaskruiden, en een niet-zo-geheim-maar-wel-heel-lekkere extra toevoeging: een snufje anijszaad. Zorgt voor net die extra oud-Hollandsche-kick in je kruidnootje, en tilt ze naar een hoger culinair niveau. Althans, dat vind ik zelf 😉

En oh ja, deze kruidnootjes zijn echt super knapperig! Lekker met een kopje chocolademelk of een bakkie thee.

Pepernoten gezonde versie

Klaar voor het recept? Hier komt ‘ie!

KRUIDNOTEN: GEZONDE VARIANT
 
Porties: 1 bakplaat vol
INGREDIËNTEN
  • 100 gram volkorenmeel
  • 3 tl speculaaskruiden of koekkruiden
  • ½ tl gemalen anijszaad
  • snufje zout
  • 35 gram honing
  • 30 gram kokosolie
  • 1½ el water
BEREIDINGSWIJZE
  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Doe het volkorenmeel, de kruiden en het snufje zout bij elkaar in een kom.
  3. Verwarm de kokosolie samen met de honing en het water in een pannetje of in de magnetron.
  4. Doe nu het natte mengsel bij het droge mengsel, en roer door met een vork. Na een paar keer roeren ontstaat er een deegstructuur. Kneed het deeg tot een samenhangend geheel. Blijft het niet goed plakken? Voeg dan nog wat extra water toe.
  5. Snijd de deegbal door de helft, die helften weer door de helft, en die helften weer door de helft, en ga hiermee door totdat je balletjes kunt kneden ter grootte van een kruidnoot. Rol alle deegpropjes tot kruidnootjes, en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Zet de bakplaat voor 12-15 minuten in de oven. Let op: ze verbranden snel, dus houd goed in de gaten. Laat afkoelen op een rooster, na het afkoelen zijn ze heerlijk knapperig. Eet smakelijk!
TIPS
- Heb je geen anijszaad in huis, of wil je niet te veel kruiden kopen? Dan kun je dit ook weglaten. Maar: de anijs geeft wel écht die oud-Hollandsche smaak aan je kruidnoten, dus denk er wel goed over na voordat je de het skipt!

En jij?

Heb jij je al eens gewaagd aan kruidnoten of pepernoten zelf maken? Niet alleen leuk om zelf te doen, maar zeker ook om samen met kinderen te doen!

Psst..

Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept! Of volg Phood op Bloglovin’. Heb je iets gemaakt van mijn blog, maak er snel een foto van en tag @phood.nl op Instagram. Vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *