Linzencurry met zoete aardappel en kerrie

Ja daar is ‘ie, het eerste recept op Phood met zoete aardappel! Ik vertelde je hier al dat zoete aardappel echt de ontdekking van 2014 was voor mij, en eigenlijk is dat ook zo met curry’s. En nee, dan doel ik niet op de rood pikante saus uit de Hela knijpfles die bij menig snackbar in 10 kilo-verpakking op de balie staat, maar op de Indische of Aziatische pittige, kruidige, saus-achtige gerechten. Door de toevoeging van bepaalde kruiden creëer je je eigen smakenfestijn: ben je helemaal weg van de smaak van kurkuma? Voeg deze vooral toe. Dol op komijn? Doe er een snufje meer van in de pan. Deze variant is op basis van kerrie, en zal velen misschien wel doen denken aan kip-kerrie. Maar dan zonder kip, want deze curry is vegetarisch. Heerlijk met een beetje rijst of versgebakken naanbrood.

Het maken van een curry kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen, vooral wanneer je een curry maakt op basis van allemaal verse ingrediënten. De voorpret begint al bij het zoeken en vinden van deze ingrediënten (dit vind ik zelf overigens heerlijk, maar ik kan me voorstellen dat je daar op een doordeweekse dag niet altijd de tijd voor hebt), en het fijnmalen, kneuzen en vijzelen van alle verschillende kruiden en stengels is ook niet zo één-twee-drie gepiept.

Voor nu, om te beginnen, heb ik dan ook een lekker simpele variant voor je. Het enige wat je nodig hebt is een grote pan en de ingrediënten die allemaal bij de supermarkt te vinden zijn. Geen gekke tools, en geen kruiden waar je de naam niet van kunt uitspreken. Beloofd!

Linzencurry met zoete aardappel

En dit zijn de sterren van de show: de linzen en zoete aardappel. Koningsdag is al lang achter de rug, toch blijf ik maar hangen in die oranje sferen. Op Phood heb ik er niet eens aandacht aan besteed, kun je nagaan hoe ‘belangrijk’ ik deze dag vind. Maar toch: deze oranje curry, oranje pompoensoep en oranje zoete-aardappel-schotel zijn gerechten die de afgelopen twee dagen mijn borden zijn gepasseerd. Ben ik dan toch een monarchist, diep van binnen?

Enfin, niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua smaak kleuren deze toppers goed bij elkaar. De linzen geven de curry een heel romige, volle substantie wanneer deze gekookt zijn, en de zoete aardappel geeft wat structuur terug zodat je ergens op kunt kauwen. Wel zo fijn.

Linzencurry met zoete aardappel

Naast linzen, zoete aardappel en rode peper bevat deze curry ui, knoflook, gember, kerrie en komijn als smaakmakers. Doe daar wat groentebouillon, kokosmelk en een half uurtje geduld bij en je hebt een volwaardige curry! Of alle traditionele curry-kokers het daar mee eens zijn dat weet ik niet, maar voor ons kaaskoppen is dit toch al behoorlijk exotisch 😉

Linzencurry met zoete aardappelWat citroensap, verse groene kruiden en een beetje rijst erbij en klaar is je eigengemaakte curry.

Kijk snel mee hoe je deze linzencurry maakt!

LINZENCURRY MET ZOETE AARDAPPEL
 
Porties: 2-3
INGREDIËNTEN
 • ½ rode peper
 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • 2 cm verse gember (of 1 tl gemberpoeder)
 • 2 tl kerrie
 • ½ tl komijn
 • 150 gram gedroogde linzen
 • 600 ml groentebouillon (of 600 ml water en 2 bouillonblokjes)
 • 400 ml kokosmelk
 • 2 grote zoete aardappelen
 • ½ citroen
 • een paar blaadjes verse groene kruiden (peterselie of koriander)
 • 150 gram (zilvervlies)rijst (50 gram p.p.)
Verder heb je een grote koekenpan, hapjespan of wok nodig.
BEREIDINGSWIJZE
 1. Snijd de ui, peper, knoflook en gember in kleine stukjes.
 2. Fruit de ui in een beetje olie totdat deze glazig wordt. Voeg dan de peper, knoflook, gember, kerrie en komijn toe en bak voor 1 minuut mee.
 3. Voeg de linzen, groentebouillon en kokosmelk toe en breng al roerend aan de kook. Laat de curry op middelhoog vuur voor 15 minuutjes pruttelen zonder deksel op de pan.
 4. Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 5. Schil ondertussen de zoete aardappelen en snijd ze in brokken van ongeveer 1 x 1 cm. Als de curry 15 minuten heeft gekookt, voeg je de zoete aardappelen ook toe en laat je het geheel nog 20 minuten koken. Probeer een stukje aardappel om te kijken of 'ie gaar is, zo ja: dan is je curry klaar.
 6. Schep een flinke hoeveelheid curry op je bord, en een beetje rijst ernaast. Garneer eventueel met wat groene kruiden (peterselie of koriander), een beetje citroensap en geniet!
TIPS
- De linzen en zoete aardappel vullen al heel erg, dus 50 gram rijst per persoon is meer dan genoeg. Denk je dat je toch meer honger hebt, kook dan gerust wat meer.
- Deze curry is ook heerlijk met naanbrood in plaats van rijst.
- Curry's zijn vaak best pittig voor de doorsnee Nederlander, maar als je de curry helemaal zelf maakt kun je het zo pittig maken als je zelf wilt. In deze grote pan gaat maar een half pepertje, en zelfs zonder pepertje smaakt 'ie ontzettend goed.
- Serveer er een frisse komkommersalade bij voor wat verkoeling.
- De linzen in dit gerecht dienen als 'vuller' en zijn een goede vleesvervanger, vandaar dat dit gerecht verder geen vlees bevat. Mocht je toch graag wat vlees erbij eten, gril er dan bijvoorbeeld wat kipfilet bij.
Dit recept is gebaseerd op een recept van Jamie Oliver.

En jij?

Wat is jouw favoriete kruid in curry, of is het juist een combinatie van verschillende kruiden die jou doen watertanden? Laat het weten in de comments!

Psst..

Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept!

12 Reacties

 1. 12 mei 2015 / 17:35

  Dit lijkt mij heerlijk. Ik ben absoluut geen fan van lange recepten en veel ingrediënten maar dit moet ik echt een keer maken.

  • Ilse (Phood.nl)
   13 mei 2015 / 07:49

   Ik probeer ook zoveel mogelijk ‘onnodige ingrediënten’ te schrappen, omdat ik zelf eigenlijk helemaal niet zo’n fijnproever ben (shame on me). Ik ben benieuwd wat je er van vindt!

 2. 14 mei 2015 / 06:52

  Ik lust geen curry 🙁 maar de fotos zijn GEWELDIG ik heb bijna zin om te proberen. Trouwens ik vind jou blog heel erg mooi! Mijn complimenten hier voor.

  Liefs Elsar

  • Ilse (Phood.nl)
   14 mei 2015 / 10:06

   Oh, dat is zo jammer, curry’s zijn zo veelzijdig! Misschien vind je deze wel lekker? 😉 En dankjewel zeg! Als mijn foto’s zelfs mensen die iets niet lekker vinden aanzet tot het willen proberen, dan is mijn doel behaald 😀

   • 15 mei 2015 / 21:15

    Ilse ik weet zeker dat jij ,jou doel gaat bereiken, omdat jou fotos en recepten super zijn. Ik ga jou zeker volgen en recepten uitproberen 🙂

    Liefs ElsaR

    • Ilse (Phood.nl)
     16 mei 2015 / 07:19

     Wat lief, dankjewel! Ik ben benieuwd of het je ook zo goed smaakt als dat het eruit ziet 😀

 3. Sylvia
  18 augustus 2015 / 18:41

  Van de week gemaakt met wat kipfilet erdoor een waar feestje voor je smaakpapillen! ?

  • Ilse (Phood.nl)
   21 augustus 2015 / 19:00

   Dat klinkt inderdaad als een flinke fuif. Lekker! 😉

 4. sandra
  17 november 2015 / 16:55

  Ik heb deze curry gemaakt en daarna nog zooooo vaak meer. Echt mijn favoriete recept. Ik doe er vis en sperzieboontjes door. Iets minder water anders is ie bij mij te nat. Ik raad t iedereen aan. Zonder kids gebruik ik gedroogde peppertjes. Lekker spicey!! Bedankt en ook ik ben fan van je site!

  • Ilse (Phood.nl)
   17 november 2015 / 18:06

   Wat een leuk berichtje! Vis en sperzieboontjes klinken als goede toevoegingen, dat ga ik eens proberen 🙂

 5. Janneke
  23 november 2015 / 06:10

  Zo lekker! Ik doe er zelf nog wat extra groenten in (courgette, paprika, champignons) omdat ik n echt groentemonster ben en garnalen. Jummie :).
  Pas gemaakt met homemade naanbrood volgens jouw recept, ook erg lekker!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *