Monchoutaart: Gezonde variant

Sommige dingen moet je leren eten of drinken, zoals koffie of bier. Spruitjes. Olijven. Zeggen ze. Dat zijn overigens allemaal dingen die ik nog steeds niet lekker vind, en waar ik denk ik ook nooit echt van zal gaan genieten. Je zult me vast voor gek verklaren, maar voor mij was monchoutaart ook zo’n ‘leren-eten’-project. Eerst moest ik er niets van weten, en nu vind ik het heerlijk. Maar om monchoutaart nou elke week te eten gaat me een beetje te ver.

Er bestaat echter een simpele truc waardoor je zulke gerechten wat vaker kunt eten, namelijk: vergezonderen. Ja, dat woord bedenk ik ter plekke, maar dekt wel de lading van de stroming waar we met z’n allen in terecht zijn gekomen (en waar ik vrolijk aan meedoe): het geven van een gezond alternatief van bekende klassiekers, zoals deze brownies of dit bananenbrood.

En ja, vandaag moet de monchoutaart eraan geloven. Kijk snel mee naar Phood’s versie van de gezonde variant monchoutaart!

Monchoutaart gezond

Dit is ‘m dan.

Een enkeling heeft de kwarktaart die ik afgelopen week als ontbijt at al voorbij zien komen op Instagram, en deze monchoutaart is een heuse upgrade van die kwarktaart. Met een nóg smaakvollere bodem en een heerlijke topping van (vers) fruit wordt de kwarktaart naar een hoger level getild.

En is deze monchoutaart gezond? In mijn termen wel!

  • Geen bodem op basis van boter en koek, maar op basis van havermout en een beetje kokosolie, honing en kruiden.
  • Geen vulling op basis van (oh-zo-heerlijke) monchou – de romige kaas – en waarschijnlijk een hele lading suiker, maar op basis van Griekse yoghurt of magere kwark, een beetje honing en gelatine.
  • Geen fruitprutje waar de smaak van fruit ver te zoeken is en je enkel zoete plakkerige siroop proeft (stiekem toch eigenlijk ook heel erg lekker), maar enkel fruit met een drupje honing en ook wat gelatine.

Ja, that’s it.

Oh, en om de ingrediënten hoef je het niet te laten – deze taart als ontbijt eten. De combinatie van havermout, yoghurt of kwark en wat fruit klinkt als een volwaardig ontbijt, toch?

Monchoutaart gezond

De monchoutaart op basis van kersen is bij mij favoriet, die aardbeien uit blik smaken nergens naar als je het mij vraagt. Voel je vrij om een topping te kiezen die jij het lekkerst vindt, want qua bereiding maakt het niet uit voor welk fruit je gaat.Monchoutaart gezond

Monchoutaart gezond

Oké, ik houd je niet langer in spanning: ik vertel je hoe je deze gezonde variant monchoutaart maakt! Uit dit recept haal je 6 bescheiden (lees: inimini) stukjes monchoutaart. De taart vult best wel, dus zo’n klein stukje is ook echt wel voldoende. Zo niet, dan neem je toch nog lekker een stukje? Kan prima.

Heb je een wat groter publiek te voeden? Maak de taart van in een grote springvorm en doe de hoeveelheden maal 4.

MONCHOUTAART: GEZONDE VARIANT
 
Porties: 6
INGREDIËNTEN
Voor de bodem:
  • 100 gram havermoutmeel (dit is fijngemalen havermout, zelf te maken in een keukenmachine, maar ook te koop bij supermarkten en bio-winkels), maar gewone havermout moet ook wel lukken
  • 2 el kokosolie
  • 2 el honing
  • 1 tl koekkruiden of kaneel (of meer naar smaak, ik gebruikte 2 tl koekkruiden)
  • snufje zout
Voor de vulling:
  • 250 gram Griekse yoghurt of magere kwark
  • 2 el honing of 8 druppels vloeibare stevia
  • 3 blaadjes gelatine
Voor de topping:
  • 250 gram fruit naar keuze (vers of diepvries - ik gebruikte hier kersen uit diepvries)
  • 2 blaadjes gelatine
  • 1 el honing
Verder heb je een kleine springvorm van 12 cm doorsnee nodig. Heb je een springvorm van 24 cm doorsnee? Doe dan de hoeveelheden maal 4 (behalve de gelatine: doe deze maal 3).
BEREIDINGSWIJZE
Stap 1: de bodem:
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Smelt in een kommetje in de magnetron de kokosolie en de honing. Voeg hieraan de havermout, koekkruiden en zout toe en roer totdat alles goed is gemengd. Bekleed de onderkant van de bakvorm met wat bakpapier en doe hier het havermoutmengsel in. Druk goed aan met de achterkant van een lepel. Gaat dit een beetje lastig? Maak dan de lepel een beetje nat met wat warm water, dan gaat het een stuk makkelijker.
  3. Zet de bodem in de oven voor 15 minuutjes. Houd wel goed in de gaten dat 'ie niet verbrand. Laat goed afkoelen.
Stap 2: de vulling:
  1. Leg de 3 blaadjes gelatine voor de vulling voor 5 minuten in wat water om te weken. Doe ondertussen de yoghurt (of kwark) met de honing in een kommetje en roer goed door.
  2. Doe nu in een pannetje een beetje water en de gelatineblaadjes, zodat de blaadjes goed onder water staan. Verwarm het water totdat het bijna kookt en haal dan van het vuur. Laat even afkoelen (3 minuutjes) en voeg het gelatinemengsel dan toe aan het yoghurtmengsel. Roer goed door. Het mengsel wordt nu best vloeibaar, dat hoort. Schenk de yoghurtvulling nu op de bodem. Het kan zijn dat je iets te veel van de yoghurtvulling hebt, zorg er in ieder geval voor dat je nog ongeveer een centimeter ruimte overhoudt binnen de springvorm voor de topping. Zet nu in de koelkast voor minimaal 3 uur, of totdat de yoghurtlaag hard is geworden.
Stap 3: de topping: (Let op: maak de topping pas wanneer de yoghurtlaag goed stevig is!)
  1. Let de twee overgebleven blaadjes gelatine voor 5 minuten in wat water om te weken. Was en ontpit/ontkroon ondertussen je fruit wanneer nodig (als je vers fruit gebruikt).
  2. Zet een pannetje op het vuur en doe hier je fruit in en breng aan de kook. Bij diepvriesfruit hoef je geen water toe te voegen, en bij vers fruit is het aanhangende water dat na het wassen overblijft voldoende. Zodra het fruit kookt doe je de honing erbij, zet je het vuur laag en laat je het 5 minuutjes onder af en toe roeren doorkoken.
  3. Lepel een beetje van het vrijgekomen vocht van het fruit uit het pannetje en doe dit in een kommetje. Knijp het gelatineblaadje een beetje uit en voeg toe aan het fruitsap. De blaadjes worden direct vloeibaar, roer dit even goed door. Voeg dit mengsel nu toe aan het pannetje met fruit en roer goed door. Laat 5 minuutjes afkoelen.
  4. Schep het fruitmengsel op de yoghurtlaag en laat voor 3 uurtjes opstijven in de koelkast.
TIPS
- Voor de vulling kun je Griekse yoghurt of kwark gebruiken. Ik vind zelf de Griekse yoghurt-variant de beste smaak geven, maar misschien zit dat ook maar tussen mijn oren. Probeer zelf uit wat jij het lekkerst vindt!
- Gebruik voor de topping fruit dat jij lekker vindt. Ik ben zelf fan van de kersenvariant, maar aardbeien, frambozen of blauwe bessen zullen vast ook héél lekker zijn!
- Als je een korte blik werpt op de ingrediënten valt je misschien al op dat je bijna alle producten die je gebruikt voor deze gezonde monchoutaart misschien al wel dagelijks voor je ontbijt eet. Oftewel: deze taart kun je prima als ontbijt eten!

En jij?

Hoe eet jij je monchoutaart het liefst: is dat ook met kersen, of met aardbeien, blauwe bessen of ander fruit? Laat het weten in de comments!

Psst..

Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept!

118 Reacties

  1. Myrthe
    25 mei 2015 / 20:00

    Klinkt goed!!! Ga ik zeker een keer proberen!!!
    Maar ananas kan niet op je kwark taart aangezien ananas en gelantine niet samen gaan ( word niet stijf) dit komt door een stofje in de ananas die de gelantine afbreekt

    • Ilse (Phood.nl)
      25 mei 2015 / 20:23

      Oh kijk, dat wist ik niet. Dankjewel voor de tip, ik pas het direct aan! En eet smakelijk alvast

      • Marieke
        31 mei 2015 / 16:08

        Daarnaast zorgt een (misschien wel hetzelfde) stofje in ananas ervoor dat zuivelproducten anders smaken als ze met ananas samengaan. Persoonlijk vind ik die combi minder lekker smaken.

      • Anna2512
        4 januari 2016 / 07:59

        Met kiwi is het het zelfde als met ananas ☺

        • Ilse (Phood.nl)
          5 januari 2016 / 18:42

          Oh kijk, weer wat geleerd! Dankjewel voor je reactie 🙂

    • marianne
      15 mei 2016 / 21:29

      ananas in blik is perfect te gebruiken in een kwarktaart ik maak deze altijd
      met ananas ik laat zelfs mijn gelatine blaadjes smelten in 100 ml. sap van de ananas
      en die is altijd goed op gestijven

      • Ilse (Phood.nl)
        18 mei 2016 / 07:56

        Oh kijk, dus dat is de redding voor ananasliefhebbers, haha. Dankjewel voor je reactie!

    • Smet marleen
      11 oktober 2018 / 17:22

      Ik heb al zoveel kwarktaarten met ananas gemaakt met gelatine nog nooit geen problemen gehad

  2. 26 mei 2015 / 09:23

    Thank you! Amen. Wat een snoepje om te zien. Breakfast it is 😉

    • Ilse (Phood.nl)
      26 mei 2015 / 10:08

      Kan gewoon! 😀

  3. Eva
    27 mei 2015 / 07:02

    Hoi Ilse!

    Zou je de gelatine blaadjes ook weg kunnen laten?

    Groetjes
    Eva

    • Ilse (Phood.nl)
      27 mei 2015 / 07:15

      Hoi Eva. De gelatine zorgt ervoor dat de vulling stijf wordt. Als je het zou weglaten, zou je ‘gewoon’ kwark of yoghurt overhouden en zoals je misschien verwacht zal het dan gaan uitlopen. Dus weglaten is geen optie. In de fruitlaag kun je de gelatine eventueel wel weglaten, al zal het dan wel een beetje een smeerboel worden.

      Liefs,
      Ilse

      • Kimberley
        30 mei 2015 / 23:09

        Misschien is Agar Agar een poging waard? Dit werkt ook als gelatine, maar ik weet niet of dit wel/niet reageert met ananas. Het is wel meteen een vegetarische versie 🙂

        Groetjes,
        Kimberley

      • Ina
        27 februari 2016 / 19:36

        Je kunt het wel weg laten hoor,ik laat Griekse yoghurt 2 uur uitlekken in een theedoek en dan is het heel goed te gebruiken,wordt super stevig ik zet de taart even nog een uurtje in de vrieskist

    • Diny Heijmans-Ligtenberg
      16 januari 2017 / 19:12

      Als je geen gelatine wilt gebruiken omdat dit van varkensbotten wordt gemaakt, ga je naar een Turkse winkel, die verkopen AGAR AGAR poeder.

      • Kitty
        25 maart 2017 / 13:15

        Er is ook gelatine van grasgevoerde koeien (helemaal hip bij paleo-freaks;)) geen idee waar je het kunt kopen, maar google is vast je vriend. In het Engels: grass fed cows

  4. Noreen
    27 mei 2015 / 15:01

    Hoi Ilse,

    Heb je gewoon kersen uit een pot gebruikt? Hoe heb je het bij verse kersen anders gedaan met de pit? Ik neem aan dat je de kersen opwarmt in een klein pannetje met water?

    Groetjes,
    Noreen

    • Ilse (Phood.nl)
      27 mei 2015 / 16:18

      Hoi Noreen,

      Ik heb kersen uit de diepvries gebruikt, die zijn al ontpit. Als je verse kersen gebruikt, moet je ze inderdaad eerst even ontpitten.

      En inderdaad: de kersen warm je op in een pannetje. Ik heb het zelf zonder water gedaan, omdat er uit de ontdooide kersen al heel wat vocht was gekomen, dit vocht heb ik er wel bijgedaan. Als je verse kersen gebruikt is een beetje aanhangend water genoeg, zodra je het fruit kookt komt er veel vocht vrij wat voldoende is voor ‘de saus’.

      Dankjewel voor je bericht! Ik zal de ontpit-stap er even bijzetten en ook het verhaaltje over het water. Ik hoop dat je hem lekker vindt!

      Liefs,
      Ilse

      • Noreen
        27 mei 2015 / 18:01

        Super bedankt voor je snelle reactie! Ik ga het dit weekend proberen! Het lijkt me heerlijk! Top recept!

  5. Marieke
    31 mei 2015 / 20:07

    Hij is SUPER!!!
    Bedankt voor dit recept!

    • Ilse (Phood.nl)
      31 mei 2015 / 20:38

      Wat SUPER leuk om te horen! 😉 Geniet ervan, en niet met mate.. 😀

  6. Martine
    31 mei 2015 / 20:34

    Net gemaakt! Kan niet wachten om hem morgen te proeven. Zou ik hem kunnen bewaren? Of wordt het dan een slappe boel?

    • Ilse (Phood.nl)
      31 mei 2015 / 20:40

      Wat en fijn idee dat er zoiets lekkers op je staat te wachten! Je kunt hem 2-3 dagen in z’n geheel bewaren, dan blijft ‘ie het lekkerst. Mocht je hem langer willen bewaren dan zou ik de vruchten er later opdoen 🙂

  7. marleny
    3 juni 2015 / 06:25

    Ik zou een gezonde, vegetarische en biologische vervanger van gelatine kiezen zoals agar agar. Gelatine is immers gemaakt van beenderenmeelextract. Agaragar is verkrijgbaar in de toko of in de reformzaak. Grtz

    • Ilse (Phood.nl)
      3 juni 2015 / 17:28

      Agar agar is inderdaad een goede vervanger voor gelatine 🙂 bedankt!

      • mirjam
        16 augustus 2015 / 14:06

        Wanneer voeg ik de honing toe in de topping? Of lees ik daar overheen?

        • Ilse (Phood.nl)
          17 augustus 2015 / 11:17

          Ik had het er inderdaad niet bij staan, scherp! Ik heb het toegevoegd.

    • Diana
      8 maart 2017 / 21:14

      Hoeveel agaragar gebruik je voor 1 gelatineblaafje? Diana

      • Job
        10 oktober 2019 / 13:15

        Jammer, ik lees geen antwoord.
        Ben ook benieuwd hoeveel agaragar staat t.o. 2 gelatineblaadje

  8. marlies
    20 juli 2015 / 22:44

    is deze taart glutenvrij?

    • Ilse (Phood.nl)
      27 juli 2015 / 16:05

      Hallo Marlies, als je glutenvrije havermout gebruikt, is deze taart glutenvrij.

      Pure havermout is glutenvrij, maar de meeste simpele havermout uit de supermarkt wordt niet aangemerkt als glutenvrij, omdat het graan in de buurt van een niet-glutenvrij graan werd verbouwd, of in een fabriek is verwerkt waar niet-glutenvrije granen worden verwerkt. Kijk even op de verpakking of je glutenvrije havermout te pakken hebt. Zo niet, dan kun je het ook proberen met een glutenvrij meel (bijv. boekweitmeel). Succes!

  9. Linda
    25 juli 2015 / 11:09

    De bodem ruikt al heerlijk!! Net de yoghurtlaag gemaakt, ben echt benieuwd wat me schoonouders ervan vinden! En wijzelf natuurlijk!

    • Ilse (Phood.nl)
      27 juli 2015 / 16:02

      Ik hoop dat je schoonouders het lekker hebben gevonden, en jullie zelf natuurlijk ook 😉

      • Linda
        29 juli 2015 / 18:09

        Heerlijk vonden we het!

  10. Sandra
    25 juli 2015 / 12:35

    Mmm de bodem staat nu in de oven en t ruikt heerlijk! Erg benieuwt naar t eindresultaat 🙂

    • Ilse (Phood.nl)
      27 juli 2015 / 16:01

      Die geur is inderdaad heerlijk! Ik ben ook benieuwd naar wat je er van vond!

  11. Anik@
    3 augustus 2015 / 09:57

    Gemaakt met frambozen uit de diepvries. Ook heerlijk!
    Wel was 1 gelatineblaadje te weinig voor dit soort fruit.
    Een volgende keer eens met 2 blaadjes proberen. Want dit recept is een blijvertje!!
    Dank voor het delen Ilse.

    • Ilse (Phood.nl)
      14 augustus 2015 / 13:47

      Wat goed om te horen! Frambozen klinken ook heel goed zeg, lekker een beetje zurig. Twee blaadjes gelatine: staat genoteerd!

  12. Jordy
    8 augustus 2015 / 08:36

    Hij is zo lekker!!!! Ik heb bramen en blauwe bessen gebruikt, ook 1 lepel door de kwark gedaan. Heerlijk!
    Heb bij het fruit ook 2 blaadjes gelatine gebruikt ( had ook wat meer)
    Bedankt voor het recept.

    • Ilse (Phood.nl)
      14 augustus 2015 / 13:48

      Klinkt als een goede variant!

  13. Nathalie
    10 augustus 2015 / 17:52

    Hee wat een leuk recept, dit ga ik zeker maken! Alleen heb ik nog een vraagje dat me nog niet helemaal duidelijk is. Zodra je begint met de vulling te maken is stap 2 me niet duidelijk, nadat je de gelatine hebt gekookt in water voeg je dan alléén de gelatine toe of ook nog inclusief het water. Want waarom zou het anders vloeibaarderder worden? Groetjes Nathalie!

    • Ilse (Phood.nl)
      14 augustus 2015 / 13:45

      Hallo Nathalie, je hebt gelijk: het staat er niet zo duidelijk, ik pas het direct even aan. De gelatineblaadjes smelten in het water, dus je voegt zowel het water als de (opgeloste) gelatine toe. Succes!

      • 22 september 2016 / 02:53

        Briliantas Kai gera zaidima leidzia, tai visada tai uztrunka labai ilgai po GTA 4 net 4 metai iki GTA 5. Geriausias dalykas GTA tai kad panasu i real life

  14. Angela
    11 augustus 2015 / 14:51

    ziet er lekker uit! Kan er alle 3 de keren dat je honing gebruikt ook vloeibare stevia gebruikt worden? Dat staat er namelijk maar 1 keer..

    Groetjes Angela

    • Ilse (Phood.nl)
      14 augustus 2015 / 13:41

      Hallo Angela, bij de yoghurtvulling en de fruitvulling kan dat, maar bij de bodem zorgt de honing voor plakkracht en kan dus niet missen. Als je geen honing wilt gebruiken kun je proberen wat dadels door de bodem te hakken, of misschien wat meer kokosolie te gebruiken en ook wat stevia toe te voegen. Succes!

      • Angela
        21 augustus 2015 / 13:34

        Dank je wel. Ik ben nog steeds op zoek naar de vloeibare stevia, nergens te koop….is vloeibare zoutstof hetzelfde of heb je een tip waar ik het wel kan kopen?.

        • Ilse (Phood.nl)
          21 augustus 2015 / 19:01

          Hoi Angela, ik weet niet of vloeibare zoutstof een goed idee is 😉 Ik neem aan dat je zoetstof bedoelt, en inderdaad: vloeibare zoetstof doet het in dit recept prima! Die gebruik ik zelf ook.

        • 25 februari 2016 / 10:26

          Bij de G&W winkel verkopen ze Greensweet 50ml deze bevalt mij heel goed.Je hebt er maar paar druppels van nodig.Gebruik het om minder suiker in taartbodem en bv kwark of yoghurttaart te gebruiken

  15. Arjenne
    23 augustus 2015 / 09:12

    Goedemorgen Ilse, mijn bodem staat in de oven ? Ik heb ‘Great Lake Gelatin’ poeder. Wat is de verhouding gelatine blaadjes tot poeder?

    • Ilse (Phood.nl)
      24 augustus 2015 / 10:53

      Wat moet je huis lekker hebben geroken op zondagmorgen! Ik heb even gezocht en kom eropuit op dat 12 blaadjes gelatine overeenkomt met 18 gram poedergelatine. Ik hoop dat het is gelukt!

    • n’as pas raison sur la notion de la publication de photos de personnes dans un lieu public. La jurisprudence ne leur donne pas raison. Elles ne peuvent s’opposer à la publication d’une photo où on les voit en contexte et sans personnalisation qui serait sans rapport avec le sujet. Exemple manif, marché, plage, etc.

  16. Smac
    4 september 2015 / 18:43

    De vulling en fruitlaag waren heerlijk! Ik heb diepvries aardbeien gebruikt. Helaas was de bodem veel te hard… Wie heeft er tips om de bodem brosser te krijgen?

    • Ilse (Phood.nl)
      4 september 2015 / 18:56

      Wat goed om te horen! De bodem is inderdaad redelijk hard, dat vind ik zelf wel lekker. Je zou kunnen proberen wat van de olie te vervangen door honing, dan wordt ‘ie denk ik wat zachter/brosser.

  17. Loes
    5 september 2015 / 19:03

    Hoi hoi,

    Ik heb hem net uit de oven gehaald. Het hele huis ruikt naar pepernoten. Krijg daardoor bijna weer zin in de heerlijke zwoele winteravonden.
    Ik heb frambozen, rode bessen, bramen, zwarte bessen en aardbeien gebruikt voor de topping. Waarvan ik ook een gedeelte Door de vulling heb gedaan.
    Dat zal morgenochtend smullen worden… hhhmmm!!

    • Ilse (Phood.nl)
      7 september 2015 / 13:11

      Oh nee, nou krijg ik weer zin in deze taart, haha! En inderdaad, als je lekker veel koekkruiden in de bodem doet ruikt je hele huis naar pepernoten. The best!

  18. Ruth Leppink
    18 september 2015 / 11:06

    Hej Ilse,
    As we speak staat de bodem in de oven:)
    Ik ben benieuwd!!

    Groetjes Ruth

    • Ilse (Phood.nl)
      18 september 2015 / 12:07

      Hee Ruth, wat leuk! Als het goed is gaat je huis zo heerlijk ruiken 😉

  19. Jacqueline
    30 september 2015 / 13:49

    Zou ik deze taart kunnen in vriezen.

    • Ilse (Phood.nl)
      8 oktober 2015 / 16:44

      Hoi Jacqueline, ik heb deze taart zelf nog niet ingevroren, maar ik denk dat het wel moet lukken. Misschien kun je het beste het fruit er nog niet op doen voordat je de taart invriest, dan smaakt ‘ie tenminste lekker vers als je hem gaat eten. Laat je het weten als het is gelukt? 🙂

      • Sylvia
        23 maart 2021 / 11:09

        Hoeveel calorieën zit erin?

  20. Marja
    1 oktober 2015 / 21:32

    Hoi Ilse,
    Ik heb hem gebakken voor mijn verjaardag. Er waren gasten die anders geen taartje hadden genomen, maar deze gezonde variant wel wilden. En iedereen vond hem lekker. Er werd gevraagd om het recept! In de bodem doe ik de volgende keer wat meer koekkruiden en missch ietsje meer zout. Ik vond hem wat flauw, maar de combi met de yoghurt en vruchten maakte hem lekker fris van smaak. De vruchten heb ik gezoet met agavesiroop. Net even een andere smaak dan honing. Deze taart is voor herhaling vatbaar!

    • Ilse (Phood.nl)
      8 oktober 2015 / 16:42

      Hoi Marja, wat leuk om te horen! Een perfect gezelschap voor zo’n gezonde variant op een taartje, als ik het zo lees. De kruiden en het zout zijn inderdaad bepalend voor de smaak, en als je die wat heftiger wilt: ga vooral je gang! 🙂

  21. Sandra
    22 oktober 2015 / 22:36

    lijkt me heerlijk, recept toegevoegd aan mijn ‘gezonde taarten’ bord. Wat ik wel jammer vind is het gebruik van de magnetron. In een pannetje smelten gaat net zo goed en is veel gezonder.

  22. 27 oktober 2015 / 16:24

    Het zag er zo goed uit dat ik deze voor mijn verjaardag maakte. Omdat ik hem in een springvorm van 24 cm wilde maken deed ik alle ingrediënten x 4. Dit was wel erg veel! Ik vond dat het ook heel erg veel gelatine dan wordt dus ik zou dan niet 4x de hoeveelheid van gelatine doen. Misschien 3x.
    Als je alles x 4 doet is het wel perfect een mooie hoge taart voor een springvorm van 24 cm!

    Het is echt een aanrader! En de bodem vond ik verrassend lekker!
    Echt toppie. Bedankt voor het recept!

    Liefs Marloes van Befitandinspired

    • Ilse (Phood.nl)
      28 oktober 2015 / 11:25

      Hoi Marloes, wat leuk dat je hem voor je verjaardag maakte! Zo kunnen er gelijk meer mensen van genieten 🙂 Goede tip van de gelatine, ik zal het erbij zetten. Dankjewel!

  23. Laila
    25 december 2015 / 10:06

    Wat ziet het er heerlijk uit! Zou ik ook agavestroop kunnen gebruiken ipv honing? Of plakt dat niet genoeg om de bodem bij elkaar te houden?

    • Ilse (Phood.nl)
      25 december 2015 / 17:28

      Hoi Laila, ik denk dat dat wel kan. Dus ik zou zeggen: probeer het eens!

      • laila
        3 januari 2016 / 20:11

        Bedankt ☺ Ik ga hem deze week maken met agavestroop ipv honing, laat nog wel weten of het is gelukt!

  24. 7 januari 2016 / 14:32

    Leuk! Ik ga het proberen met yoghurt & zuivelspread.

  25. Lucie
    11 januari 2016 / 10:25

    Hey!!! Ik heb de taart gisteren gemaakt en.hij is heerlijk en gezond!!! Heb alleen een vraagje.. mijn bodem is te hard geworden?!!wat heb ik verkeerd gedaan?
    Thanks!
    XxX

    • Ilse (Phood.nl)
      13 januari 2016 / 14:13

      Hoi Lucie! Wat leuk dat je de taart hebt gemaakt! Bij mij is de bodem ook behoorlijk hard, dat vind ik zelf wel lekker namelijk. Je zou de bodem de volgende keer wat korter in de oven kunnen zetten, of de oven op een wat lagere temperatuur kunnen zetten, dan bakt de bodem net wat korter en blijft ‘ie wat zachter. Succes, en geniet ervan!

  26. Leonie
    14 januari 2016 / 16:24

    Lekker recept met de bekende gezonde bodem! Voor de veganisten: je kan ook dadels ipv honing gebruiken voor de bodem.
    Ik heb een vraag over de agar agar. Ik weet niet hoeveel je daarvan moet gebruiken bij dit recept?
    Agar agar bindt niet als gelatine dagen lang, let daarop als je de taart eerder wilt maken!

    • Ilse (Phood.nl)
      18 januari 2016 / 09:18

      Hoi Leonie! Dadels i.p.v. honing is een goed idee, dat plakt de boel ook goed bij elkaar 🙂
      Wat betreft je vraag over de agar-agar: volgens deze bron gebruik je 4 à 5 gram agar-agar poeder op 1 liter vloeistof. Voor het kleine taartje zou ik dus aanraden om 1 gram agar-agar poeder te gebruiken. Volgens diezelfde bron bindt agar-agar inderdaad korter: slechts 2 dagen. Bedankt voor je tips!

  27. Margreet
    14 januari 2016 / 20:01

    Hallo, Kan ik Skyr gebruiken ipv Griekse yoghurt? Groetjes, Margreet

  28. Margreet
    14 januari 2016 / 20:05

    Hallo,
    Kan ik hiervoor Skyr gebruiken?
    Groetjes, Margreet

  29. Margreet
    17 januari 2016 / 20:13

    Voor degenen die het antwoord op mijn vraag willen weten. Ja, je kan ook Skyr gebruiken. Persoonlijk vond ik de bodem té hard (en mijn gasten ook, helaas). Kan ik voortaan ook suikervrije appelstroop gebruiken ipv honing? Of gewoon korter in de oven doen?

    • Ilse (Phood.nl)
      18 januari 2016 / 09:21

      Hoi Margreet! Goed om te weten dat je ook Skyr kan gebruiken, bedankt voor het uittesten! De bodem wordt inderdaad behoorlijk hard, als je dit niet zo lekker vindt kun je de bodem inderdaad wat korter bakken, 10 minuten bijvoorbeeld. Dat zal al een hoop schelen 🙂 En appelstroop in plaats van honing zou je kunnen proberen, al denk ik dat de appelstroop niet vloeibaar genoeg is om gelijkmatig te kunnen verdelen over het mengsel. Maar proberen kan altijd 🙂 Laat je het weten als je het hebt uitgeprobeerd? Ik ben benieuwd!

  30. Ineke
    5 maart 2016 / 12:32

    Mag ik vragen welke grote springveren jij hebt gebruikt voor je inimini monchoutaartje? Eer ik het x 4 ga maken, deze variant eerst maar es proberen ?Maar lijkt me heerlijk.

    • Ilse (Phood.nl)
      5 maart 2016 / 18:08

      Hoi Ineke, natuurlijk mag dat! Mijn mini-springvorm heeft een diameter van 12 cm. Ik ben benieuw wat je ervan vindt! 🙂

  31. Cindy
    9 maart 2016 / 16:39

    wat zou ik het beste kunnen gebruiken als ik hem lactose vrij wil maken ?

    • Ilse (Phood.nl)
      10 maart 2016 / 20:21

      Hoi Cindy, je zou een lactosevrije kwark of stevige yoghurt kunnen gebruiken, op basis van soya bijvoorbeeld? Alpro heeft bijvoorbeeld soyayoghurt, ik denk dat het ook wel moet lukken. Laat je het weten als het is gelukt? 🙂

  32. 23 april 2016 / 09:11

    Hoii,ik ga deze vanmiddag maken!
    Ik heb wel een vraagje over de magere kwark.. proef je dit heel erg?
    Mijn ouders lusten geen kwark, dus ik was bang dat zij hem dan niet lusten de taart.Of is de kwark wel zoet??

    En wat kan ik vervangen voor de kokosolie want dat heb ik niet..? Gewoon Roomboter?

    Groetjes Elise

    • Ilse (Phood.nl)
      24 april 2016 / 10:40

      Hoi Elise, wat leuk dat je de taart gaat maken (of heb je hem inmiddels al gemaakt?)! Om alsnog op je vragen te antwoorden: doordat je wat honing of zoetstof toevoegt, gaat het zure randje van de kwark af. Je kunt voor de zekerheid wat extra zoetigheid toevoegen om het yoghurtmengsel extra zoet te maken, maar het blijft wel een beetje een kwarktaart. Je zou de kwark wel kunnen vervangen door Griekse yoghurt, dat is van zichzelf al wat minder zuur, en moet ook wel werken. De kokosolie kun je inderdaad prima vervangen door roomboter of margarine 🙂 Eet smakelijk! 🙂

  33. Jose Mc Gowan
    11 mei 2016 / 23:50

    Hi Ilse,

    Ik heb de taart gemaakt en het is heerlijk. Maar ik geloof wel dat er veel calorieën in zitten. (ik kan het fout hebben)
    Kan je i.p.v. Griekse yoghurt ook magere yoghurt gebruiken?

    Regards,

    Jose Mc Gowan

    • Ilse (Phood.nl)
      18 mei 2016 / 07:56

      Dag Jose, lekker is ‘ie hè! Het kan goed dat er wat calorieën inzitten (ik let daar zelf niet zoveel op), het blijft tenslotte een taartje 😉 Ik denk dat magere yoghurt niet stijf genoeg wordt, maar je zou het kunnen proberen, misschien wat wat extra gelatine? Je zou ook magere kwark kunnen gebruiken, dat werkt sowieso. Groetjes!

  34. Laura
    19 mei 2016 / 15:33

    Hallo, wat een mooi alternatief om toch een taartje te kunnen snoepen als je op de suikers aan het letten bent.. Ik had hem gemaakt met bosvruchtjes en dat hield het heel lekker fris. Had skyr yoghurt gebruikt voor de binnenkant, maar de gelatine vond ik wat overdadig want hij was echt stijf. Zal er de volgende keer denk ik wat minder in gebruiken. Verder lekker recept, dus ik ga hem bewaren! Dankjewel en groetjes Laura

    • Ilse (Phood.nl)
      27 mei 2016 / 19:53

      Ja hè! Hij is overigens ook lekker als je niet op suikers let 😉 Skyr is van zichzelf al wat stijver dan kwark of Griekse yoghurt, toch? Dan zou ik inderdaad wat minder gelatine gebruiken. Eet smakelijk alvast voor de volgende keer! 😉

  35. Suus
    11 juni 2016 / 23:10

    Precies het recepr gevolgt en toch de helft van de vulling over. Wat doe ik verkeerd?

    • Ilse (Phood.nl)
      15 juni 2016 / 19:00

      Dag Suus, dat is gek! Er lijkt iets mis te gaan 😉 Heb je wel de juiste afmetingen van de springvorm gebruikt? Het taartje mag een dikke laag vulling hebben, of was het echt zo veel dat de springvorm overstroomde?

  36. Helene
    24 juni 2016 / 10:18

    Deze taart met vaderdag gemaakt als onderdeel van het ontbijt op bed. Wat een succes! Heerlijk is ’t ie. Ook de kinderen vonden hem heerlijk.
    Dit weekend maak ik ‘m gewoon weer, nu met verse aardbeien (vorige was met diepvries bosvruchten)

  37. Margriet
    25 augustus 2016 / 15:42

    Vraagje, hoe veel water doe je bij de gelatine voor de middelste laag? Of lossen de gelatineblaadjes niet volledig op?

    • Ilse (Phood.nl)
      25 augustus 2016 / 18:11

      Hoi! Ik doe er een klein laagje water bij, net zoveel totdat de blaadjes onder water liggen. Ze lossen volledig op op het moment dat je ze verwarmt.

  38. Hettie
    29 augustus 2016 / 16:32

    Hoi Ilse,
    Ik wil deze taart graag gaan maken. Lijkt me heerlijk! Ik vraag me alleen af wat de verhouding is tussen gelatineblaadjes en agar agar. Ik heb beide in huis en uit gemak gebruik ik de gelatineblaadjes, maar liever zou ik agar agar gebruiken. Weet jij de verhoudingen?

    • Ilse (Phood.nl)
      31 augustus 2016 / 07:39

      Hoi Hettie, wat leuk dat je de taart wilt gaan maken! Iemand anders stelde de vraag over agar-agar ook al, daar antwoordde ik het volgende op:

      Wat betreft je vraag over de agar-agar: volgens deze bron gebruik je 4 à 5 gram agar-agar poeder op 1 liter vloeistof. Voor het kleine taartje zou ik dus aanraden om 1 gram agar-agar poeder te gebruiken.

      Nu is 1 gram natuurlijk wel een beetje moeilijk af te wegen, ik zou gewoon een kleine theelepel doen. Mocht dat toch echt te veel zijn, kun je de volgende keer wat minder gebruiken. Succes! En eet smakelijk, alvast 😉

  39. N
    24 november 2016 / 12:08

    Hallo,

    Ik heb het taartje gemaakt en het was HEERLIJK!!

    Ik heb alleen een vraag over de verhoudingen. In de beschrijving staat dat het recept voor een springvorm van 12cm is. Dat heb ik ook gebruikt.

    Echter hield ik van de kersen en yoghurt de helft over…… Is het recept obv van een springvorm van 20cm???

    Alvast bedankt

    • N
      24 november 2016 / 12:43

      Ik heb alles volgens recept gedaan.

      En wat zou dan precies de verhoudingen zijn voor 20cm???

  40. 20 december 2016 / 04:56

    This will be a fantastic site, will you be interested in doing an interview regarding just how you designed it? If so email me! fgakdeadaedbecea

  41. Mariska
    5 maart 2017 / 00:24

    Oeps…iets te snel geweest..heb de bodem laten opstijven in de koelkast in plaats van afgebakken in de oven. Moet volgens mij geen probleem worden..:-)

  42. Helma
    8 maart 2017 / 09:45

    Hallo,

    Ik wil dit recept graag eens proberen, maar we eten geen gelatine. Zou je de blaadjes ook goed kunnen vervangen door agar agar poeder?

    Groetjes!

  43. Carin
    28 maart 2017 / 19:34

    Hoi Ilse,

    Ik heb vorige week je gezonde Mon Chou taart gemaakt. Ik moet zeggen dat de smaak erg goed was. Alleen de bodem vond ik erg hard. Deze heeft net 15 minuten in de oven gestaan, was niet verbrand, maar toch.. Helaas. Daarnaast vond ik de bodem ook erg dik. Ik had een springvorm van 26 cm. gebruikt en dus de ingredënten maal 4 gedaan, met uitzondering van de gelatineblaadjes. Ik had dus 400 gram havermout genomen en deze in de blender fijngemalen (ging heel goed). Zou het een idee zijn om de bodem eventueel van 250 gram havermout te maken?

    Alvast bedankt voor je reactie.

    Groetjes,
    Carin

  44. Janneke
    31 maart 2017 / 12:26

    Ik heb de havermoutbodem gebruikt als basis voor een mueslireep, lekker hoor!

    • Ilse (Phood.nl)
      7 juni 2017 / 09:07

      Oh, dat klinkt goed! Lekker vers zo uit het seizoen.

  45. Renate
    24 februari 2018 / 13:30

    Nu lees ik dat je voor 12 cm deze hoeveelheden nodig hebt en voor een 24 cm x 4
    Klopt toch niet
    24 is toch dubbele van 12 dus alles gewoon dubbele hoeveelheid?

    Als je alles x 4 doet krijg je ook alles 4x zoveel van

    • Ilse (Phood.nl)
      2 maart 2018 / 15:39

      Hoi Renate, ik snap de verwarring, maar in dit geval klopt het wel! Dat heeft te maken met de verhouding van de cilinder: stel je vult de 12 cm-bakvorm aan de buitenkant aan met je ingrediënten om een 13 cm-bakvorm te vullen. Dan zie je al dat je meer nodig hebt om die 1 cm extra te vullen, dan je bij de vorige centimeters had. Reken je dit uit met de formule om de inhoud van een cilinder te berekenen met een doorsnee van 24 cm, dan kom je precies uit op 4. Simpelweg x 2 doen werkt dus niet! 🙂

  46. Maartje
    17 maart 2018 / 17:17

    Hoi,

    Bij mij ging helaas de gelatine klonteren. Hoe kan ik dit een volgende keer voorkomen? Ik heb Griekse yoghurt gebruikt voor een vulling.
    Ik heb het nu door een zeef gedaan om de klonten eruit te krijgen, alleen ben ik bang dat in de yoghurt die nu is overgebleven geen gelatine zit 🤔
    Hopelijk blijft er nog iets lekkers over van alle moeite 🙈

  47. Richelle
    3 september 2018 / 21:24

    Top recept , jammmmmie
    Dochter en ik waren blij dat we het recept. X4 hadden gedaan !!

  48. Sylvia
    6 mei 2019 / 12:27

    Hoi!

    Zou je dit ook kunnen invriezen? Gewoon in afgesloten bakjes om telkens 1 stukje te eten?
    Ik woon namelijk alleen en heb alleen een springvorm van 24 cm, wel een beetje veel anders, haha

  49. Hanneke
    19 augustus 2020 / 18:47

    Vraagje; moet de bodem perse in de oven? Wil namelijk deze monchou taart in kleine glaasjes maken.
    Bij gewone monchou hoeft de bodem niet in de oven namelijk.

  50. 6 januari 2021 / 17:23

    Gisteren deze taart in de grotere variant gemaakt en was erg verast hoe lekker dit smaakt!
    Wel ga ik de volgende keer het recept van de bodem wat verminderen, want die was erg dik en redelijk droog.
    Ook had ik een klein beetje vanille essence toegevoegd aan de yoghurt, de volgende keer ga ik meer toevoegen, want die smaak viel erg weg.
    Ik ben trouwens allergisch voor de meeste soorten fruit, maar gelukkig niet voor blauwe bessen, daar maak dan mijn eigen boven laag mee met behulp van een zakje taartina.

  51. Mireya
    11 februari 2023 / 22:02

    Heel lekker geworden! De bodem was helaas wel muurhard en nauwelijks door te snijden dus niet te eten samen met rest. Enig idee wat hier fout is gegaan? Alles volgends recept gedaan x4 voor een 24cm. Vraag me af of bijv. boter gebruiken ipv. kokosolie de bodem zou verzachten?

    Alvast bedankt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *