Als mensen je zelfs verzoekjes doen om iets te maken en op je blog te plaatsen, dan weet je ergens – diep van binnen – dat je het best oké doet. ‘Een gezonde ontbijtkoek!’, luidde het credo. Wat een geluk: die stond al op mijn te-maken-lijst!
Eerlijk? Met de echte ontbijtkoek ga ik niet ontbijten, jij wel? De lekkernij heeft een beetje een misleidende naam, als je het mij vraagt. Het is niet zo dat ik ontbijtkoek-uit-de-supermarkt niet lekker vind, jawel hoor, dat zeker. Maar wat betreft hongerstillend vermogen schieten ze, mijns inziens, toch ruimschoots tekort.
Deze zelfgemaakte ontbijtkoek daarentegen, op basis van volkoren meel, houdt me wel een tijdje op de been. Ja, hierdoor denk ik zelfs een paar uur lang niet aan eten, hoe mooi is dat? Ja, dat is best een unicum. En nee, daar schaam ik me niet voor.
En natuurlijk, er zijn vraagtekens te plaatsen rondom de naam ‘gezonde ontbijtkoek’, ik gebruik dan ook liever de term ‘gezonde variant’. Tip: je wordt niet ineens 5 kilo lichter door 6 plakken in één keer op te eten, zoals ook bij deze monchoutaart of deze brownie het geval is. Maar toch: een ontbijtkoek zonder suiker mag best het label ‘gezond’ krijgen, mits er een goede gebruiksaanwijzing bij zit.
Één maal daags twee plakjes innemen op de nuchtere maag. Kan zowel de geestelijke als de lichamelijk gesteldheid bevorderen.
Hij ziet er ook best leuk uit, vind je niet? Benieuwd naar het recept? Kijk snel verder!
Oh en Wendy, deze is voor jou. Met liefde! 😉
Trouwens, ook na een 5km-tellende Obstacle run – terwijl je nog nooit meer dan 3 km hebt hardgelopen, en de laatste poging hiertoe al meer dan een half jaar geleden is – is deze ontbijtkoek zonder suiker een echte opkikker. Of opraper, gezien de staat waarin ik me bevond. True story.
En boter-haters, opgelet: onderstaande foto kan je zomaar doen overtuigen over te stappen naar kamp ik-HOUD-van-boter. Dit is toch fantastisch?
Oké, aangekomen bij waar het allemaal om draait. Zie hier: het recept. En ja, je leest het goed: slechts één kom dit keer. Ik herhaal: één kom die je vies maakt, en dus maar één kom om schoon te maken. Kon het leven maar altijd zo aangenaam zijn.
- 2 eieren
- 4 el honing
- 1 tl vanille-extract
- 200 ml melk
- 250 gram volkoren (spelt)meel
- 2 tl bakpoeder
- 3 tl koekkruiden
- 1 tl kaneel
- snufje zout
- 2 el olie (zonnebloemolie of kokosolie)
- 40 gram rozijnen
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier.
- Doe de eieren, honing en het vanille-extract in een kom en kluts even los, totdat er geen klontjes meer in zitten. Voeg hieraan de melk toe en kluts nog even totdat ook de melk mooi is vermengd.
- Voeg nu het meel, bakpoeder, de koekkruiden, kaneel en zout toe (zorg dat je de kruiden mooi verspreidt over het meel), en roer met een vork of lepel totdat er een mooi geheel ontstaat. Roer niet te lang. Voeg dan de olie en rozijnen toe en roer nogmaals goed door.
- Doe nu je beslag in de bakvorm, en zet hem in de oven voor 45 minuten. Check na de 45 minuten of je koek gaar is door met een satéprikkertje in de koek te prikken. Komt 'ie er schoon uit, dan is hij gaar, blijft er nog wat beslag aan kleven, dan mag hij nog iets langer bakken. Houd rond de 30 minuten je baksel even in de gaten, als 'ie donker wordt kun je hem even afdekken met aluminiumfolie.
- Ik gebruik voor deze ontbijtkoek (en bijvoorbeeld ook voor het bananenbrood) een iets kleinere ('kortere') vorm, zodat 'ie wat hoger wordt. Doe jij dit ook, maak de baktijd dan 60 minuten en check dan met een prikker of je ontbijtkoek gaar is.
- Niet zo'n fan van rozijnen? Even goede vrienden, dan laat je ze gewoon eruit.
- Chocola maakt alles beter. Voeg kleine stukjes chocola toe aan je beslag voor een spannende smaaksensatie.
En jij?
Al een beetje trek gekregen in deze gezonde variant van de traditionele ontbijtkoek? Ik ben benieuwd! En als je nog ideeën hebt voor andere smaken dan de good-old rozijn: laat het me vooral weten.
Psst..
Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept! En als je iets gemaakt heb van mijn blog, maak er snel een foto van en tag @phood.nl op Instagram. Vind ik leuk!
Klinkt erg goed. Ik heb een periode gehad dat ik elke dag gezonde ontbijtkoek at, deze maakte ik zelf maar dan met amandelmeel. Ik wil jouw recept graag proberen, lijkt mij heerlijk.
vandaag gemaakt, hij is heerlijk!
Wat goed om te horen!
Ziet er goed uit. Zou je ook kokosmeel kunnen gebruiken of zou het dan te droog worden? Of misschien in combinatie met een andere meelsoort?
Ik heb zelf nog nooit met kokosmeel gewerkt, maar wat ik er altijd over lees is dat je in een recept niet zomaar het meel kunt vervangen door kokosmeel (of andersom). Kokosmeel neemt heel veel vocht op, dus dan zijn er heel andere verhoudingen nodig. Ik denk dat je heel goed een deel van het volkorenmeel door amandelmeel kunt vervangen, of roggemeel, havermoutmeel. Succes!
Hoi Ilse,
In plaats van rozijnen kun je ook gedroogde abrikozen of cranberries gebruiken.
Groetjes Rika
Hoi Rika, abrikozen klinkt ook lekker! Dankjewel
Oh die ziet er heerlijk uit! Ik ruik de koekkruiden al, haha. Ik zet het op mijn to make lijstje 😉
Hij staat in de oven!! ben heel benieuwd… Wel hagelslag erbij gedaan op verzoek van mijn dochter…
Hagelslag, wauw, ik ben benieuwd hoe hij is geworden!
Kan ik hem ook in de broodbakmachine maken? En zi ja hoelang ?
Hoi Silvia, dankjewel voor je vraag! Als je je broodbakmachine kan instellen op dat ‘ie maar heel even kneedt, en op de goede temperatuur bakt, dan zou ik denken dat het wel kan. Maar dat is een gokje, ik heb namelijk zelf nog nooit met een broodbakmachine gewerkt en weet ook niet zo goed hoe die machines werken. Ik zou zeggen: probeer het eens! Laat je weten of het is gelukt? 🙂
Vanmiddag dit heerlijke recept geprobeerd. Bij mij blijft de koek veel lichter maar wel gaar na 60 min. Kan het komen door te weinig koekkruiden? Het zijn toch 3 theelepels? Ook is ie niet zo hoog als bij jou (vorm 25 cm gebruikt). Smaak is prima!
Hoi Marja, wat leuk dat je het recept hebt geprobeerd! De koek krijgt inderdaad zijn kleur door de kruiden, maar ook door het volkorenmeel. Misschien hebben jouw ingrediënten een wat andere kleur, maar smaakt ‘ie wel hetzelfde. Je kunt overigens gerust wat meer kruiden toevoegen als je dat lekker vindt, dan wordt ‘ie vanzelf ook donkerder! En de hoogte blijft een lastig puntje, bij mij wordt de ontbijtkoek ook iedere keer weer anders, het hangt van zoveel factoren af hoe goed hij rijst. Als hij maar gaar is en lekker smaakt, dat lijkt me het belangrijkste! 🙂
Een paar weken geleden de koek gemaakt…..was iets te hard gegaan met bakken maar lekker… nu nr. 2 in de oven staan maar de melk vervangen door yoghurt…. Hopelijk met resultaat dat hij iets smeuïger wordt…… ben benieuwd…. Blij met het recept verder eindelijk een die echt op ontbijtkoek lijkt en niet een kruidcake…..
Ja, hij is lekker hè! 😀 Ik ben wel benieuwd hoe hij wordt met de melk vervangen door yoghurt, laat je het weten wat je ervan vind? 🙂
Hij is inderdaad smeuïger gebleven dan de vorige keer… (kan ook liggen aan het feit dat ik hem de vorige iets te lang in de oven heb gehad)…. ik vind het geslaagd…. Erg lekker zo…
Dankjewel voor je berichtje! Wat voor yoghurt heb je precies gebruikt? 🙂 Ik ga het naar aanleiding van je tip maar eens met Griekse yoghurt proberen!
Ik heb altijd half volle biologische in huis maar denk dat het niet veel uitmaakt…
Kan je ook mini cakjes maken en hoelang moet het dan in de oven
Dag Saskia, ik heb het nooit geprobeerd maar ik denk wel dat het kan! Dat hangt natuurlijk af van hoe ‘mini’ ze zijn, als je er muffin-achtige mini cakejes van maakt zou ik ze 25 minuten in de oven doen en dan kijken met een prikkertje of ze gaar zijn. Laat je het weten als het is gelukt? 🙂
Ik heb een recept van ontbijtkoek die erg lekker is.
250 gram zelfreizend bakmeel
250 gram Bruine basterdsuiker
250 dl magere yoghurt
3 tl koekkruiden
Alles mengen en een uurtje in de oven op 150 graden.
Maar Ik zou de suiker graag Willen vervangen voor iets gezonders,
Doe al minder suiker maar helemaal zonder lijkt me niet goed.
Ik wil deze ontbijtloek even proberen, waar koop je de beste koekkruiden,
En gebruik je nu best griekse yoghurt of melk.
Mvg, ilse
Dag Ilse! Ik koop mijn koekkruiden altijd bij De Tuinen (nu ‘Holland & Barrett’), omdat ik bij veel supermarkten de koekkruiden niet kan vinden. Ik weet dat Verstegen de kruiden in het assortiment heeft, dus kijk eens bij je supermarkt of die ze in het schap heeft staan, zou ik zeggen 🙂 Ik gebruik zelf altijd melk, dat geeft wat mij betreft een goed resultaat, Griekse yoghurt heb ik tot op heden nog niet geprobeerd (moet ik nog steeds eens doen!). Het kan goed zijn dat het resultaat dan wat smeuïger wordt, maar misschien moet je dan wel wat andere verhoudingen gebruiken i.v.m. de vochtigheid van je beslag. Ik zou dus zeggen: met dit recept gebruik je het beste melk.
Net uit de oven (na 30 min.)
Tis meer wat broodachtig, maar wel lekker hoor!
Om hem wat zoeter te krijgen ga ik volgende keer een banaantje toevoegen,
bedankt voor het recept!
Groetjes Margriet
Ziet er goed uit! Ga hem morgen maken. Hoelang kan je hem dan bewaren?
Kan je de melk ook vervangen door amandelmelk of havermelk?
Heel erg lekker! Gemaakt met roggemeel, dadelstroop, en extra veel koekkruiden.
O ja, en een handje noten en rozijnen. Een geraspte wortel zal er ook lekker door zijn 🙂
Ziet er perfect uit. Ik ga morgen aan de slag en laat je zeker weten hoe het gegaan is 😊
Hoi Ilse
Hij was heerlijk , ben hem nu ook weer aan het bakken , dank je wel voor dit heerlijke recept.
Gr Wil
Het is avond, het is koud en ik heb geen zin om naar de winkel te rennen voor ontbijtkoek. Heel toevallig had ik alle ingrediënten in huis. En ik kan je verzekeren, dat ik noooooit meer ontbijtkoek koop. Wat een verrassing! Ik heb vandaag de tweede aangesneden. Deze keer met blauwe bessen uit de diepvries. Dat lukte dus ook 🙂. Mijn stoelgang en ik danken je voor dit recept 😉.