De eerste keer dat ik pastasalade at was heel lang geleden, bij een vriendinnetje thuis. Ik weet nog heel goed dat ik het toen maar een gekke bedoening vond: koude pasta, dat kan toch niet? Pasta hoort toch warm? Pas jaren later at ik het weer, en wel in deze vorm. Ik was meteen verkocht!
Misschien was die salade destijds ook niet zo’n succes, wie zal het zeggen. Deze variant daarentegen kan wel wat concurrentie hebben. Deze pastasalade kleurt prachtig bij een zomerse dag, maar ook als het lentezonnetje door de wolken piept gaan bij mij meteen de alarmbellen rinkelen: salade, salade! En niet zomaar één, nee: pastasalade!
De overheerlijke smaak dankt deze salade aan de kruidenroomkaas. Je kent het wel: Boursin, Paturain, da’s zeker fijn! Ben je net als ik super gek op die smaak? Drop er gerust wat extra van in je pan. Mij hoor je niet klagen. De combinatie van deze kaas met wat frisse salade-elementen en wat zoute crunch, mm.. Ja, een voltreffer!
Simpeler dan dit krijg je het overigens niet. Ik denk dat je een grote schaal vol met deze pastasalade binnen 15 minuten op tafel hebt kunnen staan. Sterker nog: ik daag je uit het binnen 15 minuten te doen! Maak wel gebruik van een waterkoker om het water voor de pasta wat sneller aan de kook te krijgen, anders gaat het je niet lukken. En dan daalt mijn geloofwaardigheid, dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Wanneer je de pasta gekookt hebt, roer je een paar flinke eetlepels kruidenroomkaas erdoorheen. Zo smelt de roomkaas mooi en krijgt elk stukje pasta een laagje saus. Wat knapperig gebakken spekjes en frisse gerookte kip erdoorheen, blaadjes veldsla, een paar bosuitjes en cherrytomaten en klaar is je salade.
Trouwens, wie die gerookte kip heeft uitgevonden is echt een held. Smaakt OVERAL goed bij!
- 250 gram pasta (farfalle leent zich hiervoor het beste)
- 250 gram gerookte kip
- 200 gram gerookte spekjes
- 75 gram veldsla
- 3 bosuitjes
- 300 gram cherrytomaatjes
- 75 gram kruidenroomkaas
- peper en zout
- Kook de pasta zoals op de verpakking staat aangegeven.
- Bak ondertussen de spekjes gaar en licht knapperig. Laat uitlekken op een keukenpapiertje.
- Snijd ondertussen de kip in reepjes, de bosui in ringetjes en halveer de cherrytomaatjes. Ik ontdoe de veldsla altijd van het 'harige steeltje', dus dat kun je nu ook doen als je dat wilt.
- Zodra de pasta gekookt is, giet je het af in een vergiet. Spoel de pasta even af met wat koud water, zodat de ergste hitte verdwijnt. Doe de pasta weer in de pan en schep de kruidenroomkaas erdoorheen. Als het goed is smelt de roomkaas. Roer goed door totdat elk stukje pasta een goed laagje roomkaas heeft. Houd je van wat extra roomkaas? Doe er gerust wat meer bij.
- Doe nu de pasta in een grote kom, en doe alle overige ingrediënten erbij. Schep goed om. Maak af met wat versgemalen peper en zout en serveer!
- Ben je niet zo'n fan van de warm-koud combinatie, of heb je geen tijd om te koken? Maak de salade een dag van tevoren, dan kunnen de smaken goed intrekken en heb je een koude salade. Ook erg lekker.
- Houd je van van alles wat meer? Ga vooral je gang. Doe er wat extra spekjes of kip bij, of wat meer of minder pasta. Of véél meer roomkaas. Roomkaas = top.
Psst..
Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept!
‘Gekke bedoeling’ -> ‘Gekke bedoening’
Heb ik dit nou mijn hele leven al fout gedaan? 😮 Ik pas het direct aan!
Heerlijk vind ik dit!Krijg gelijk trek door je foto! Ik maak dit regelmatig en kan het blijven eten.Ook erg lekker met zongedroogde tomaatjes in olie.
Je kunt er inderdaad lekker mee variëren!
Mmm dat klinkt lekker. Ik vind gerookte kip in salade erg lekker.
Het is goed hoor. Bedoening!
Het was weer lekker!
zo klaar , ideaal recept als je weinig tijd hebt
Net ff klaargemaakt … tip van Kelly, zongedroogde tomaatjes erbij .. Mjam!
Net gemaakt met fusili in de koude variant! Voor de liefhebber een Italiaanse dressing er apart bij gemaakt. Smullen!
Ik heb het al een paar keer gemaakt en het is verrukkelijk en gemakkelijk te maken!,
Hij was heerlijk. We zitten nu in frankrijk en we zijn het eten hier helemaal zat. We hebben samen met onze dochter heerlijk gesmuld van dit gerecht.
Wij eten dit altijd als we ‘s avonds naar de voetbal van Ajax of de oranjeleeuwinnen gaan. Makkelijk en snel te maken en makkelijk mee te nemen ook. Heerlijk! Bedankt voor het recept.
Is het ook lekker met advecado der doorheen?
FB staat niks op 2017 het laatste…. jammer
Is het ook lekker met tonijn ipv gerookte kip?