Pompoencurry met kikkererwten

Stel je voor. Je bent met een groep van acht man. Nee, ik maak het gecompliceerder: acht vrouwen. Acht vrouwen met elk een mening, een smaak, en vooral: de combinatie ervan (‘Ik houd van frambozenthee’, ‘Oh echt? Ik niet, ik houd van kruidenthee!’, ‘Ik ook wel, maar alleen als het winter is’, ‘Oh nee, in de winter drink ik alleen maar koffie, maar dan wel zonder suiker’, ‘Oh nee, koffie zonder suiker vind ik echt niet lekker, maar mijn thee moet wel echt zonder suiker anders vind ik het niet te drinken’). Je kent het wel.

Oké, met dit in je achterhoofd opnieuw: stel je voor. Je moet koken voor deze acht vrouwelijke personen. Wat ga je dan maken? Ongeveer een jaar geleden stond vriendinnetje Marlot (ja, die van TV!) voor deze opgave. ‘Zal ik pompoencurry voor jullie maken?’, luidde haar reactie.

Pompoencurry kikkererwten

Zoals ze zelf al mooi beschrijft: “Eerste hap, tweede hap. Hmm, lekker! Vet lekker! Dit waren de woorden die klonken“. Ja, iedereen vond het lekker! Die avond ging de boeken in als ‘die avond van de pompoencurry’. Weergaloos.

Het recept werd direct met iedereen gedeeld, en ondertussen is bij bijna ieder van ons al meermaals een flinke pan pompoencurry op tafel verschenen. In de loop der tijd heb ik het recept eigen gemaakt, en onderstaand recept is hiervan het resultaat.

Pompoencurry moet je trouwens niet verwarren met pompoensoep. Deze curry is een stuk kruidiger, pittiger en dikker dan soep. Je zou het bij wijze van spreken met een vork kunnen eten. Maar eerlijk: met (zelfgemaakt) naanbrood in je ene hand en verder helemaal niet in je andere hand smaakt deze curry het allerbest.

Pompoencurry kikkererwten

Soms heb je van die recepten waarmee je moet oppassen. Ze zijn zo gevaarlijk lekker, dat je voordat je er erg in hebt drie keer in de week hetzelfde eet. En voordat je het weet ben je er he-le-maal op uitgekeken. Dus, pas op. Niet doen!

Je voelt hem vast al aankomen: deze pompoencurry is er zo eentje. Benieuwd naar hoe je dit gerecht maakt? Hier komt het recept!

POMPOENCURRY
 
Porties: 3
INGREDIËNTEN
  • 1 grote flespompoen
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1 blikje van 400 gram kikkererwten (uitlekgewicht: 240 gram)
  • 1 grote el kurkuma (gemalen, gewoon te koop bij de supermarkt)
  • 1 el koriander (gemalen, ook bij de supermarkt te koop)
  • 1 blikje kokosmelk
Verder heb je een grote pan nodig (een wok, stoofpan, soeppan).
BEREIDINGSWIJZE
  1. Was de pompoen goed en snijd de pompoen in stukken (let op: niet te kleine stukjes). Je hoeft hem niet te schillen. Zet even aan de kant.
  2. Snijd de ui in stukjes. Doe wat olie in een grote pan en fruit de ui. Snijd ondertussen de knoflook en rode peper in kleine stukjes, en doe die bij de uien zodra de uien glazig zijn geworden.
  3. Voeg dan de kruiden (kurkuma en koriander) toe aan de pan en bak mee voor 2 minuten.
  4. Voeg dan de stukken pompoen mee en bak ook nog even mee voor 2 minuten.
  5. Voeg dan de kokosmelk en het bouillonblokje toe en breng de curry aan de kook. Zodra de curry kookt, zet jet het vuur wat lager en laat je het zonder deksel op de pan 30 minuten pruttelen.
  6. Na 30 minuten doe je de kikkererwten (uitgelekt, dus zonder het vocht) in de curry, en is je pompoencurry klaar! Hij hoort zo dik te zijn dat je het bijna met een vork zou kunnen eten. Is 'ie iets te dun? Voeg dan een theetlepel bloem toe en laat de curry nog 5 minuten pruttelen.
  7. Serveer de curry met (zelfgebakken) naanbrood en eventueel een frisse komkommersalade.

En jij?

Ben jij net als ik ook zo gek op curry’s, of heb je nog nooit curry gegeten? Ik ben heel benieuwd, laat het me weten!

Psst..

Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept! Of volg Phood op Bloglovin’. Heb je iets gemaakt van mijn blog, maak er snel een foto van en tag @phood.nl op Instagram. Vind ik leuk!

17 Reacties

  1. Caroline
    4 november 2015 / 16:06

    Het ziet er heerlijk uit; ik ga dit gerecht beslist binnenkort maken. Twee vraagjes:
    Is er een alternatief voor de kokosmelk? Ik ben nl. geen liefhebber van kokos…
    En: bij mij thuis alleen maar vleeseters…. zou ik bijv. kip door het gerecht kunnen doen?

    • Ilse (Phood.nl)
      5 november 2015 / 10:01

      Wat leuk! De kokos proef je niet in dit gerecht, je gebruikt de kokosmelk om de curry romig en zacht van smaak te maken. Wat je zou kunnen proberen is om kookroom en/of crème fraîche te gebruiken. Maar toch: ik zou zeggen, probeer het eens met kokosmelk! De kruiden die erin zitten overheersen de kokossmaak.
      En wat betreft vlees: ik denk dat áls je er graag vlees bij wilt doen, kip inderdaad een goede oplossing is. Je zou de kip dan samen met de uien en kruiden even kunnen aanbakken, het kookt dan wel gaar wanneer de curry staat te pruttelen. Succes! 🙂

  2. Eva
    15 november 2015 / 10:08

    Je was zo enthousiast over dit recept, dit moest ik ook een keer uitproberen! Gisteren gemaakt voor 4 personen, ik had het recept ongeveer 1,5x gedaan en had ruim genoeg. Mijn niet-vegetarische ouders vonden het lekker! Zelf vond ik het heerlijk, vooral met het naanbrood dat we er ook bij hadden gemaakt! Bedankt!

    • Ilse (Phood.nl)
      15 november 2015 / 14:04

      Hoi Eva, wat leuk dat je de pompoencurry hebt uitgeprobeerd! En nog wel met zelfgemaakt naanbrood: super goed! Ik ben blij dat ik via deze weg nog meer mensen enthousiast kan laten worden, haha.

  3. monique
    29 november 2015 / 16:20

    Moeten de kikkererwten eerst uitlekken. Of gebruik je dit vocht ook?

    • Ilse (Phood.nl)
      30 november 2015 / 08:24

      De kikkererwten moet je inderdaad eerst laten uitlekken, het vocht gebruik je niet. Ik zal het in het recept erbij zetten, dankjewel!

  4. 21 december 2015 / 13:40

    Dit ziet er heerlijk uit en ga ik binnenkort zeker maken.
    Bedankt voor het recept

    • Ilse (Phood.nl)
      22 december 2015 / 08:54

      Wat leuk om te horen! Ik zou zeggen: zeker doen 🙂

  5. Pearl
    19 januari 2017 / 18:45

    Ik heb de pompoencurry vanavond gemaakt en het smaakte uitstekend!! De volgende keer zal ik de pompoen wel schillen, wij vonden het zonder schil veel lekkerder. Maar verder is het een heerlijk recept ?, bedankt voor het delen.

    • Martine
      1 december 2019 / 17:50

      Flessenpompoen moet je altijd schillen.
      Die bolle knaloranje pompoenen niet.

  6. Nienke
    6 maart 2018 / 12:48

    Morgen komt mn zus eten en dan gaan we deze curry proberen! Gek op curry, gek op pompoen, moet goed komen! 😁

    • Nynke
      6 mei 2024 / 14:28

      Het is werkelijk heerlijk, maar gebruik wel de romige cocosmelk. Ik deed het een keer met magere cocosmelk en toen was het vrij smakeloos. En een schort voor is niet verkeerd, want die curcumavlek krijg je er moeilijk uit😅

  7. José van der Heijden
    29 augustus 2018 / 14:30

    Ik heb het gemaakt met voorgeweekte en daarna gekookte kikkererwten dan is het nog lekkerder mmmm hij was om verrukkelijk 😋

  8. Lotte
    29 oktober 2018 / 16:14

    Is de koriander erg aanwezig ? Misschie n vervangen voor peterselie ?

  9. Vera
    14 november 2018 / 13:15

    Toch nog maar een bericht .. deze curry al vele malen gemaakt. Elke keer weer even een snelle blik op deze site. Heerlijk en makkelijk recept !

  10. Annelies
    30 november 2018 / 16:55

    1 blikje cocosmelk. dat is van 200ml? geen groot blik van 400ml toch?

  11. Yvonne
    13 oktober 2020 / 17:37

    Ben het nu aan het maken! Met witte kool er ook in, want die moet op.
    Kleine aanmerking: kurkuma en koriander zijn geen kruiden, maar specerijen. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *