Pruimencompote zonder suiker

Dinsdag: marktdag. Ja, noem het burgerlijk of noem het hipster, maar ik vind het heerlijk. Een marktbezoek is altijd even afzien voor iemand als ik (lees: ik ben héél slecht in slenteren), maar het resultaat ‘thuiskomen met grote zakken groenten en fruit en mezelf even een heel gezond persoon voelen’ weegt daar toch wel tegenop.

Alleen: de producten die ik op de markt koop lijken veel sneller lelijk te worden dan de producten uit de supermarkt. Ze smaken vaak nog wel oké, maar zien er niet altijd meer even smakelijk uit. Zo ook mijn pruimen. En om nou een kilo pruimen in één dag tijd op te gaan eten leek me niet zo’n goed idee (niet voor mezelf en niet voor m’n huisgenoten), dus ik besloot er compote van te maken.

pruimencompote zonder suiker

Compote? Ja, dat spulletje waarvan niet helemaal duidelijk is hoe je het nou uitspreekt: compoh-te, com-poo, compot.. hier in huis heerst er nog altijd een strijd over wat de precieze uitspraak is. Wel zijn we het erover eens dat het ontzettend lekker is! Heeft wat meer bite dan bijvoorbeeld appelmoes, maar wel dezelfde zoetzurige smaak. Door overrijp fruit op deze wijze te bereiden, kun je het een stuk langer bewaren en er dus een stuk langer van genieten. Ideaal!

Ik sneed de (hartvormige!) pruimen in stukjes, liet ze pruttelen in een pannetje, druppelde er wat honing in en strooide er wat kaneel overheen en na even wachten stond er een heerlijke pot compote voor me klaar. Om het wat dikker en lobbiger te maken heb ik er wat chiazaad bijgedaan, maar dat is optioneel.

pruimencompote zonder suiker

Het mooie is: met heel veel vruchten kun je dit doen. Weggooien is zonde, dus maak er compote van! Van appels, nectarines, rood fruit als frambozen en bramen. Super lekker voor bij de yoghurt, als topping op taart of gewoon zo uit de pot.

Kijk snel mee naar de precieze aanwijzingen!

PRUIMENCOMPOTE
 
Porties: 5
INGREDIËNTEN
  • 400-500 gram rijpe pruimen
  • 2 el honing (of meer naar smaak)
  • 1 el kaneel (of meer naar smaak)
  • 2 el chiazaad (optioneel)
BEREIDINGSWIJZE
  1. Was de pruimen en snijd ze in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm.
  2. Doe de pruimen in een pannetje en breng onder goed doorroeren aan de kook.
  3. Zodra de pruimen beginnen te pruttelen doe je de honing en de kaneel erbij. Zet het vuur wat zachter en laat 15 minuten doorpruttelen.
  4. Doe nu de chiazaadjes erbij en laat nog 2 minuutjes doorkoken. Roer ondertussen goed door.
  5. Proef nu goed: vind je hem nog iets te zuur? Voeg wat honing toe. Mis je de kaneelsmaak? Voeg gerust nog een snufje toe.
  6. Laat afkoelen en hevel over in een luchtdichte pot.
TIPS
- De compote kun je 5 dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook prima!
- De chiazaadjes voeg je toe om de compote wat meer body en een hoger jam-gehalte te geven. Niet in huis? Geen probleem. De chiazaadjes geven niet echt smaak af, en is optioneel.
- Deze compote kun je van heel veel soorten fruit maken: appel, nectarines, frambozen, bramen, blauwe bessen. Bij een compote van rood fruit kun je de kaneel vervangen door citroensap om het wat frisser te maken.

Psst..

Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept!

6 Reacties

  1. 5 mei 2015 / 06:03

    Wat een goed idee! Hou van jam! Ik heb alleen nooit fruit over. Bij ons gaat het veelste hard hahah…zeul me gek met die tassen.

    • Ilse (Phood.nl)
      5 mei 2015 / 12:15

      De volgende keer een beetje meer fruit halen misschien? 😉 Vooral seizoensfruit is op de markt redelijk goedkoop, en van bijna alles is wel compote te maken. Lekker veel voor weinig geld!

  2. Erna van der Sluis
    11 augustus 2015 / 18:30

    Heerlijk receptje. Ik kwam het tegen door op pruimencompote en suikervrij Googelen.
    Ik like nu ook je FB pagina.

    • Ilse (Phood.nl)
      14 augustus 2015 / 13:35

      Hallo Erna, wat leuk om te horen!

  3. Lammeree
    2 augustus 2017 / 09:20

    En de velletjes?

    • Lilian
      27 augustus 2017 / 14:07

      Die eet je gewoon mee op. Ik doe het altijd met zo,n mandje van die keiharde pruimen van de supermarkt, die eigenlijk nooit echt lekker rijp worden thuis. Maak er altijd compote van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *