Radler zelf maken: met citroen en munt

Iedereen aan het bier. Je broer, je buurman. Maar ook je zusje, vriendin en zelfs je moeder. Mede mogelijk gemaakt door Radler. Ja, zelfs ik (lees: bittere smaak-mijdend persoon) kan een Radler op z’n tijd wel waarderen! Kan ik toch een beetje meedoen met bierdrinken.

‘Waarom.. waarom iets wat best wel heel erg lekker is niet zelf maken?’ ging er weer eens door mijn hoofd. Geheel in stijl van Phood dus: vandaag gaan we Radler zelf maken, en wel met citroen en munt!

Radler zelf maken citroen munt

Fact alert: Zoveel mensen zijn aan de Radler tegenwoordig, maar ik betwijfel of ieder van hen weet waar dit drankje zijn naam aan dankt. Even een korte geschiedenisles, met tijdsvak: vroege twintigste eeuw. Om de dorstige Duitse fietsers te verblijden met een fris drankje, bedacht een slimme kroegeigenaar om bier met vruchtensap te mengen. Dit bleek een groot succes. En hoe breng je dit drankje op de markt? Middels een catchy naam natuurlijk! Radler is afgeleid van het Duitse woord voor fiets: Fahrrad. Tadaa: Radler was geboren.

Traditioneel wordt Radler gemaakt met 50% bier en 50% limonade. Dat bier zelf maken laten we even achterwege, maar de limonade en daarmee de basis voor Radler, daar durf ik me wel aan te wagen. Kijk je snel mee?

Radler zelf maken citroen munt

Limonade zelf maken is super simpel. Voor deze Radler maken we citroenlimonade door wat citroensap, water en suiker met elkaar te laten versmelten tot een siroop. Dit leng je aan met water, en klaar is je zelfgefabriceerde limonade.

Radler zelf maken citroen munt

De Radler die ik maakte is met een limonade op basis van citroen, met extra verfrissende munt. Een traditionele smaakcombinatie, een goede basis voor onze zelfgemaakte Radler. Heb je liever een andere smaak limonade? Vervang het water uit de limonade door gepureerde frambozen, aardbeien of andere bessen, of gebruik sinaasappelsap of sap van een grapefruit of mandarijn.

Wederom: de mogelijkheden zijn eindeloos, en dat maakt het zo leuk om je eigen Radler te maken!

Radler zelf maken citroen munt
Net zo enthousiast geworden als ik? Kijk hieronder dan voor het recept voor Radler zelf maken!

Oh, en je weet: een vrolijk rietje is een vereiste. Smakelijk!

RADLER ZELF MAKEN: MET CITROEN EN MUNT
 
Porties: 4-6
INGREDIËNTEN
Voor de limonade:
 • 250 ml water
 • 60 gram suiker
 • 125 ml citroensap (sap van 2-3 citroenen)
Voor de Radler
 • 500 ml bier
 • 125 ml water (of meer voor een minder zoete smaak)
 • verse muntblaadjes
BEREIDINGSWIJZE
 1. Maak eerst de limonade: doe het water en de suiker in een pannetje en verwarm op laag vuur, totdat de suiker helemaal is opgelost in het water. Voeg dan het citroensap toe. Dit is de limonade.
 2. Doe in elk glas een aantal muntblaadjes en stamp die een aantal keer fijn met een stamper of een ander rond voorwerp. Verdeel de limonade over glazen. Schenk hier het bier in, zet er een vrolijk rietje in en klaar is je verfrissende drankje. Cheers!
TIPS
Heb je liever een andere smaak limonade? Vervang het water uit de limonade door gepureerde frambozen, aardbeien of andere bessen, of gebruik sinaasappelsap of sap van een grapefruit of mandarijn. Succes gegarandeerd, en net even wat spannender!

En jij?

Ik ben benieuwd naar de Radler-smaak jij gaat uitproberen: wordt het deze basissmaak met citroen en munt, of ben je op zoek naar wat spannenders? Laat het me weten in de comments!

Psst..

Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept! En als je iets gemaakt heb van mijn blog, maak er snel een foto van en tag @phood.nl op Instagram. Vind ik leuk!

Informatie over Radler: bron.

5 Reacties

 1. 11 augustus 2015 / 20:40

  Mij maak je er niet blij mee, maar mijn vriend wel! En hoe leuk staat dit, beter dan zo’n flesje of blikje.

  • Ilse (Phood.nl)
   14 augustus 2015 / 13:34

   Ja hè! Drinkt ook wat makkelijker voor mensen die niet zo goed zijn in uit een bierflesje drinken 😉

 2. Carina
  30 mei 2016 / 14:07

  Hoi Phood 🙂

  Voor hoeveel personen raad jij dit (limonade) recept aan?

  • Ilse (Phood.nl)
   15 juni 2016 / 19:01

   Dag Carina, deze hoeveelheid is genoeg voor 4-6 glazen Radler, afhankelijk van hoe groot je glazen zijn 🙂

 3. Zegert
  18 juli 2022 / 17:32

  Vind het super,
  Maar heb een probleempje er zit een beetje dubro smaak aan wat heb ik verkeerd gedaan?

  Met vriendelijke groeten,
  Zegert

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *