Review: Mastrad groentesnijder

Naast plenty of ruimte voor recepten is er op Phood ook plaats voor reviews van bepaalde producten of handige keukentools. Vandaag is de Mastrad groentesnijder aan de beurt, een soort puntenslijper om je groenten mooi in lange linten te kunnen raspen. Ben ik er tevreden over of niet? Je leest het hier!

De Mastrad groentesnijder

Ik kwam deze Mastrad groentesnijder onlangs tegen bij de AH, en was al langer op zoek naar een tool waarmee ik groenten kon raspen in mooie lange linten, of in spaghetti-achtige vormen. Hij was ook nog eens afgeprijsd van €20 naar €10, dus ik trapte in de marketingtruc en gooide de groentesnijder in m’n mandje onder het mom van ‘zoiets wilde ik al langer hebben’.

Zo’n groentesnijder is handig als je bijvoorbeeld voor in salades mooie dunne linten groenten wilt snijden. Veel groenten kun je ook met een kaasschaaf raspen, maar dan krijg je een recht lint, en met zo’n groentesnijder als deze krijg je meer ronde linten, dit ziet er net wat spannender uit. It’s all in the details. Ook als je spaghetti wilt maken op basis van groenten, zoals courgette (‘courgettini), is een dergelijke rasp heel handig. Een paar keer draaien en je groentepasta komt tevoorschijn.

Eenmaal thuis pakte ik de verpakking uit en kwamen de volgende 4 onderdelen tevoorschijn:

 • 3 kegelvormige mesjes
 • 1 soort houdertje, waarmee je het laatste stuk van de groenten kunt draaien zonder dat je je vingers bezeert

De drie mesjes zijn op te stapelen als een soort piramide, en het houdertje kun je hier weer in stoppen. Erg compact op te bergen dus! Ook het kleurtje is wat mij betreft erg vrolijk, en de mesjes voelen heel stevig aan. Met met het design van deze groentesnijder zit het dus wel snor.

Mastrad groentesnijder

De mesjes hebben elk een ander snijblad, zodat je lange, dunne linten, tagliatelle- of spaghetti-vormige linten kunt ‘slijpen’. Ja, het lijkt wel op een soort puntenslijper! De groentesnijder werkt in principe ook hetzelfde: je steekt de een stuk groente in de slijper, draait zoals je een potlood zou slijpen, en je mooi gevormde groenten glijdt uit het uiteinde. Althans, dat is de bedoeling.. kijk snel mee naar hoe ik deze Mastrad groentesnijder ervaarde.

Uitproberen!

Oké, tijd om de groentesnijder aan een grondig onderzoek te onderwerpen! Op het plaatje op de verpakking staan een courgette en een wortel, dus ik verwachtte dat die soorten groenten sowieso goed te doen moeten zijn. Het leek me ook handig om komkommerlinten te kunnen snijden, dus ook een komkommer was een lijdend voorwerp (want zeg nou zelf: geslepen worden in een puntenslijper is niet echt pijnloos) in deze test.

Mastrad groentesnijder

Ik verwelkom de komkommer, de courgette en de wortel. Aangenaam.

Eerst probeerde ik ik de rechte rasp met de komkommer. Geen succes! De komkommer is veel te zacht, waardoor het vruchtvlees langs het mesje glipt en dus niet wordt gesneden. Vervolgens probeerde ik de courgette, en hierbij ging het al een stuk beter. Ook wanneer ik de wortel rasp komt er een mooi lang lint uit de slijper. Maar nee, de komkommer valt af. Ongeschikt, helaas.

Daarna is de tagliatelle-rasp aan de beurt. Naast de komkommer laat ook de courgette het vanaf hier afweten. De binnenkant van de courgette is te zacht, waardoor ook hier het vruchtvlees als het ware langs de rasp glijdt en niet gesneden wordt. Hierdoor raakt de ‘puntenslijper’ verstopt en raspt ‘ie helemaal niks meer. De wortel daarentegen doet het weer goed!

Als laatste probeer ik de spaghetti-rasp. Na een korte poging courgette snijden ben ik maar direct gestopt: dit is ook geen succes. Dit kan aan de zachtheid mijn courgette liggen, maar de andere keren dat ik het probeerde liep ik tegen hetzelfde aan. De wortel doet het wel weer goed, met als resultaat slanke, spaghetti-achtige gesneden wortel.

Zie hieronder het resultaat van de snijsessie.

Mastrad groentesnijderZoals je ziet is de wortel mooi in spaghetti-vorm gesneden, wat er super vrolijk uit zal zien in een salade. De courgettelinten zien er ook prachtig uit. En alleen het feit al dat je reuzepotloden overhoudt aan deze groentesnijder maakt hem al leuk om te gebruiken!

Wat me opvalt is dat het raspen best wat moeite kost. Als je een gerecht bereidt voor één persoon is het wel goed te doen, maar moet je een tafel van vier zien te voeden dan kun je wel kramp in je handen verwachten.

Ook een nadeel: het houdertje dat erbij zit is niet geschikt om in een komkommer of courgette te steken, je draait ‘m namelijk direct dol omdat het vruchtvlees zo zacht is. En of die prikkertjes zo makkelijk in een harde wortel zijn te steken, vraag ik me nu ook af.

Na gebruik kun je de onderdelen zo in de vaatwasser doen, dat scheelt weer een hoop geschrob. Echter, na al de keren dat ik de groentesnijder gebruikt heb komt deze vies uit de vaatwasser: alle groentestukjes lijken te zijn vastgeplakt aan de mesjes, en die zijn er ook niet zo 1-2-3 uit te friemelen. Wat een bummer! Moet ik alsnog schrobben, en hard ook om alle stukjes groente weg te krijgen.

Mijn oordeel

Ik zet even de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Voordelen:

 • Het ‘apparaatje’ is heel compact en neemt dus weinig ruimte in in je keuken.
 • De groentesnijder zit qua design goed in elkaar: slimme vorm, voelt erg stevig aan en ziet er heel vrolijk uit.
 • Het systeem is een 3-in-1-systeem, waardoor je voor 3 verschillende resultaten maar één apparaatje nodig hebt. Handig, en heel veelzijdig!
 • Harde groenten kun je hier heel goed mee raspen.

Nadelen:

 • Doet z’n werk ‘oké’, maar juist niet waar ik hem oorspronkelijk voor had aangeschaft: het raspen van spaghetti-achtige courgette.
 • De groentesnijder is lastig schoon te maken.
 • Voor één persoon een wortel of courgette slijpen is te doen, maar als je voor meer personen een gerecht wilt bereiden kost het een heleboel kracht, moeite en tijd.
 • Verkrijgbaarheid: een tijdje was deze dus gewoon bij ‘de blauwe supermarkt’ te koop, maar nu slechts bij Amerikaanse webshops als Amazon of bij deze Nederlandse webshop.
 • Prijs: voor €20 mag de tool wel iets beter presteren.

Dus.. kopen of laten lopen?

En nu het uiteindelijke oordeel: zou ik de Mastrad groentesnijder nogmaals kopen, of zou ik hem laten lopen? Take a guess..

Eerlijk? Ik denk dat je voor dit bedrag wel betere groentesnijders kunt kopen. Dus: laten lopen!

En jij?

Ik heb geen suggesties voor andere groentesnijders voor je, want ik heb enkel deze versie, dus mocht je suggesties voor mij voor goede groentesnijders hebben, laat dat vooral even weten in de comments. En heb je nog ideeën voor groenten die ik met deze groentesnijder zou kunnen proberen? Ik ben benieuwd!

Psst..

Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept!

Share:

11 Reacties

 1. 22 mei 2015 / 12:03

  Leuk geschreven en met plezier gelezen!

  Als ik de ‘slijper’ was tegen gekomen had ik em ook gekocht. Thanks for sharing, op naar de volgende dus 😉

  • Ilse (Phood.nl)
   25 mei 2015 / 12:38

   Dat is goed om te horen! Herkenbaar dus dat ik zo’n hebbedingetje in m’n mandje heb gegooid, haha.

 2. 23 mei 2015 / 10:31

  Leuke review! Ik heb ook zo’n soort ding, maar dan alleen de ‘puntenslijp’ variant, waar je één lang groentelint mee krijgt. Ik gebruik hem eigenlijk nooit, want zo’n lange sliert aan groente eet helemaal niet handig haha. Ik wil al wel een hele tijd een apparaatje voor groentespaghetti, ik hoor goede dingen over de spirelli. Voor nu gebruik ik daar de rasp-functie van mijn food processor voor. Dan krijg je niet zulke lange sliertjes, maar ach, het gaat om het idee!

  • Ilse (Phood.nl)
   25 mei 2015 / 12:37

   Ja, de spirelli heb ik inderdaad ook gezien, misschien is dat een goede optie. Wie weet komt ‘ie ooit nog eens in mijn keukenarsenaal 😉

  • Ilse (Phood.nl)
   25 mei 2015 / 14:36

   Ja, dat is inderdaad jammer. Daar zijn reviews wel handig voor! 😉

  • Ilse (Phood.nl)
   10 juli 2015 / 06:33

   Die spirelli heeft inderdaad mijn aandacht getrokken, wie weet ga ik hem binnenkort eens uitproberen! Ik hoor er goede verhalen over 🙂

 3. Stacey
  9 juli 2015 / 18:57

  Ik heb van een ander merk een soortgelijke ding (die ene die lijkt op een zandloper met twee handvaten.) Deze snijdt de courgette wel in spaghetti al moet je wel behoorlijk kracht zetten. Er wordt op de verpakking aangeraden om ook de slierten 1x door te snijden (zijn echt giga lang) wat het koken wel makkelijker maakt (niet zo in de knoop). Schoonmaken is redelijk makkelijk maar moet wel met de hand (vaatwasser komt niet overal bij) maar als je je borstel goed in de gaatjes propt is ie zo schoon.

  Ik hoop dat je binnenkort je wens om courgettespaghetti te maken uitkomt. (Komkommer geen idee, hou niet van komkommer dus ook niet uitgeprobeerd)

  • Ilse (Phood.nl)
   10 juli 2015 / 06:34

   Ja inderdaad, áls de groentesnijder het doet dan zijn de linten mega lang! En ik kan me voorstellen dat het schoonmaken met de hand wel nodig is, maar als je er geen borsteltje bij krijgt gaat dat wat lastiger. Misschien volstaat een (oude) tandenborstel wel, ik ga het eens proberen. Dankjewel voor je reactie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *