Hete koffie. Ik gruwel ervan. De geur van verse koffiebonen kan ik sinds kort wel waarderen, maar zodra het met water doordrenkt in warme vorm mijn mond bereikt, vind ik het niet te pruimen. Maar toen ik koude koffie ontdekte, was ik blij verrast! Mijn eerste keer? De ijskoffie bij Bagels & Beans. Jeweetwel, zo’n heerlijk romige ijskoffie, waarschijnlijk bestaande uit een heleboel slechts. Maar toch, altijd als ik er ben bestel ik die. Met slagroom, welteverstaan.
Er moet toch een iets gezonder alternatief voor zijn, bedacht ik me. En ja hoor: ping, plop, zo in mijn hoofd een goed idee! Die ingeving? Die deel ik graag met jullie!
Men neme het fenomeen bevroren-banaan-in-de blender (nog niet bekend hiermee? binnenkort plaats ik een recept voor dit gezonde ijs!). Wat koude koffie erbij om het vloeibaarder en koffie-achtiger te maken en klaar is je basis! Dit kun je aanvullen met wat melk, ijsklontjes, vanille, cacao: you name it.
Dat ik koffie niet lekker vind, moet de ernst van de smakelijkheid van deze ijskoffie wel aangeven, toch? Heb ik je nieuwsgierig gemaakt, scroll dan snel verder voor het recept.
Ben je er klaar voor? Tadaa:
- ½ of een hele banaan (bevroren - zie bereidingswijze recept)
- 1 kopje koffie (afgekoeld - zie bereidingswijze recept)
- ½ kopje melk (neem hiervoor de helft van het kopje koffie)
- 1 tl vanille-extract
- 1 el cacaopoeder
- ijsklontjes
- Pel de banaan, snijd hem in schijfjes en doe deze in de diepvries totdat hij bevroren is.
- Zet een kopje koffie. Dit recept is redelijk mild, dus houd je van sterk? Zet dan een extra sterke koffie. Laat deze afkoelen, en zet in de koelkast.
- Doe de bevroren banaan in je blender. Hou voor een wat vloeibare ijskoffie een halve banaan aan, voor een wat dikkere ijskoffie een hele banaan. Voeg hier de koffie aan toe. Laat goed mixen totdat het een romig geheel is geworden. Let op: dit kan even duren. Voeg dan de melk toe en je eventuele extra's (vanille-extract of cacaopoeder) en laat nog even mixen.
- Giet in een glas, versier met een rietje en doe er nog wat ijsklontjes in om het extra koud te maken, en klaar is je superromige ijskoffie!
- Drink je deze ijskoffie liever zonder melk? Geen probleem: vervang de melk gerust door water. Zet dan wel wat sterkere koffie, anders kan 'ie wat waterig worden.
- Deze ijskoffie is van zichzelf al heel lekker, maar je kunt er ook wat cacaopoeder doorheen doen om een choco-ijskoffie te creëren. Ook ERG lekker!
- Wil je all in gaan? Schep er dan wat slagroom op, of maak kokosmelkslagroom naar Phood's recept en doe er een flinke dot van op.
En jij?
Hoe drink jij je (ijs)koffie het liefst? Laat het me weten in de comments!
Psst..
Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept! En als je iets gemaakt heb van mijn blog, maak er snel een foto van en tag @phood.nl op Instagram. Vind ik leuk!
Dit ziet er lekker uit, perfect voor dit warme weer! Ik ben dol op al jouw gezonde versie artikelen!
Ja precies, dat warme weer komt als geroepen! 😀 En dankjewel, ik vind ze ook top en deel ze graag!
Dit ziet er heerlijk uit. Een bevroren banaan in de blender ken ik niet, goed om te weten!
Ik drink al twee weken geen koffie, totaal afgekickt maar dit spreekt mij wel weer aan.
Oei, nou breng ik je in de verleiding om weer aan de koffie te zitten 😉 Met melk en cacaopoeder moet je ook een eind komen, dan is het meer een chocolademilkshake. Dat klinkt eigenlijk als een heel goed idee; die ga ik onthouden! Haha
Wat een leuk idee om het met banaan te doen. Al ben ik wel van de warme koffie. 30 graden of niet, maar mijn koffie is loeiheet! hahah…
Dat kan ik snappen, want ik lust koffie alleen koud :p
Slim idee, ik heb gelijk een banaan in de vriezer gegooid! De smaak van de banaan in combinatie met de koffie is wel iets waar ik aan moest wennen. De volgende keer doe ik er daarom wel een halve in!
Ja dat kan ik me voorstellen 😉 Met een halve banaan is ‘ie net wat minder bananerig, maar nog wel romig!