Salade met nectarine, ham en mozzarella

Meer dan ooit ben ik me bewust van het begrip ‘groente en fruit uit het seizoen’. Vroeger wist ik wel dat mandarijntjes rond de jaarwisseling te krijgen waren – die eten we altijd na het kerstdiner bij mijn oma, en vormen direct een gezonde vulling voor de nieuwjaarszakjes -, en aardbeien ergens in de zomer, maar veel verder ging mijn kennis (en interesse niet). Ik ging naar de winkel en kocht wat er was. In de aanbieding = goedkoop = TOP. Nu besef ik: seizoensproducten zijn niet alleen goedkoper, maar ook veel lekkerder!

Ik weet niet hoe het komt (of eigenlijk wel: ik heb een foodblog en ben dus best veel bezig met eten, ohja!), maar bewust ben ik me meer dan ooit. ‘Oh, ik kan nu dus genieten van verse blauwe bessen.. en in juli ook, wow!’. Welkom in mijn brein.

Logisch gevolg is dat ik probeer meer recepten te maken die seizoensproducten bevatten. Fijn voor de portemonnee, maar nog fijner voor de smaakpapillen. Vandaag heb ik er zo eentje voor je: een heerlijke salade met nectarine, ham en mozzarella. Kijk snel mee!

Salade met nectarine ham mozzarella

Zoals nu: elke (super)markt lijkt overspoeld te worden door nectarines en perziken. Iets wat ik helemaal niet erg vind, want och och.. wat zijn die dingen lekker! Laat ze even liggen totdat ze lekker zacht en rijp zijn geworden, dan zijn ze op hun best.

Niet alleen zo, maar ook in een salade doen nectarines het goed. Ik liep in de supermarkt en bedacht ineens: nectarine met mozzarella, ham en tomaat.. dat moet een goede combinatie zijn! Wat mooie babysla en een heerlijke dressing en dat is alles wat deze nectarines nodig hebben om tot de ster van een maaltijd te worden. En zo geschiedde.Salade met nectarine ham mozzarella Salade met nectarine ham mozzarella

Ja, dit is weer een pareltje. En echt binnen no time klaar!

Hier heb ik de ingrediënten voor je. Ik wilde het bijna ‘recept’ noemen, maar zo kan je deze makkelijke salade bijna niet noemen. Kijk snel, maak snel, en geniet snel nu het nog kan!

SALADE MET NECTARINE, HAM EN MOZZARELLA
 
Porties: 2
INGREDIËNTEN
Voor de salade:
 • 150 gram sla naar keuze (veldsla of een slamelange bijvoorbeeld)
 • 2 nectarines
 • 2 tomaten
 • 3 plakken rauwe ham (coburger of serranoham bijvoorbeeld)
 • 1 bol goede mozzarella
 • 75 gram volkorenpasta (optioneel)
Voor de dressing:
 • 2 el balsamicoazijn
 • 2 el goede oflijfolie
 • drupje honing
 • peper en zout
BEREIDINGSWIJZE
 1. Wanneer je pasta door deze salade wilt doen: kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel af met koud water en laat even afkoelen.
 2. Was de sla als dit nodig is. Doe in een grote schaal.
 3. Was de nectarines en tomaten. Snijd de nectarine in partjes en de tomaten in dunne plakjes. Scheur de ham en de mozzarella in stukjes. Doe deze vulling bij de sla, en ook de pasta als je deze gebruikt.
 4. Maak de dressing: doe de azijn, olijfolie, honing en peper en zout bij elkaar en mix dit goed door elkaar (doe het bijvoorbeeld in een klein potje wat je goed kunt schudden). Giet dit over de salade en hussel met je handen de sla door elkaar, zodat elk blaadje een beetje dressing krijgt.
TIPS
- Ik heb hier nectarines gebruikt, maar in principe kun je ook heel veel andere soorten fruit gebruiken: perziken, mango of meloen zullen het vast ook heel goed doen!
 

En jij?

Ook zo’n fan van nectarines? Ben jij helemaal op de hoogte van ‘de tijd van het jaar’ van jouw favoriete groenten en fruit, of zie je het wel op je afkomen?

Psst..

Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept! En als je iets gemaakt heb van mijn blog, maak er snel een foto van en tag @phood.nl op Instagram. Vind ik leuk!

6 Reacties

 1. 22 juni 2015 / 12:15

  Een salade met nectarine klinkt heel goed. Ik ben alleen niet gek op ham dus zou het moeten vervangen. Seizoensfruit is ook heerlijk, je proeft echt het verschil vind ik.

  • Ilse (Phood.nl)
   23 juni 2015 / 08:10

   De ham kun je ook goed weglaten 🙂 Of spekblokjes toevoegen (of gerookte kip, maar dat gooi ik al door elke salade, een keer wat anders is ook niet verkeerd haha)

 2. 23 juni 2015 / 11:34

  Heerlijk. Ik eet ook geen varkensvlees, maar met cashewnoten ook heel lekker denk ik!

 3. 24 juni 2015 / 07:12

  Ik heb nog nooit een salade gemaakt met nectarine; waarom eigenlijk niet? haha! Nu klinkt het zo simpel en lekker. Dit recept ga ik zeker binnenkort uitprobren!

 4. Betty Hofs
  2 augustus 2015 / 16:38

  De salade met nectarine,ham en mozzarella was heerlijk.
  Ik heb in plaats van balsamicoazijn aardbeiazijn gebruikt.

  • Ilse (Phood.nl)
   2 augustus 2015 / 17:07

   Hallo Betty, wat leuk dat je de salade hebt gemaakt! Ik ken aardbeienazijn niet, maar oei, dat klinkt ook goed zeg!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *