Scones

Als je mij vraagt wat er bij een lekkere paasbrunch hoort, zal ik snel roepen ‘scones!’. Ken je ze? Die broodjes, of zijn het koekjes? Eigenlijk hebben scones een beetje van alles. Het is iets droger en vaster dan brood, en niet zo knapperig als een koekje. Mm, dat klinkt eigenlijk helemaal niet lekker.. Nee, ik moet ze ook niet vergelijken met brood of koek. Het zijn gewoon scones. Heerlijke, lichtzoete scones.

En het mooie is: ik geef je bij deze een basisdeeg dat je kunt verdubbelen en kunt aanpassen naar je eigen smaak. Houd je van rozijnen? Kneed een handjevol door je deeg heen. Blauwe bessen? Citroen? Idem dito. Je kunt zelfs gaan voor hartige scones.

Scones
Oké, aan de slag!

Scones
De basis van deze scones bestaat uit simpele ingrediënten die je meestal wel in huis hebt: bloem, bakpoeder, suiker, zout, boter en melk.

Scones
Het is bijna zoiets van ‘gooi het bij elkaar, kneed en klaar is je deeg’. Easy peasy.

Zo is het eigenlijk meestal met deeg. Veel mensen zijn bang als ze zelf een deeg moeten maken, maar dat is nergens voor nodig. Sterker nog: als je met je eigen handen iets ontzettend lekkers helemaal vanaf de basis hebt gemaakt, voelt het als een enorme prestatie. Ik voel me altijd ontzettend blij als ik zelf een deeg heb gemaakt wat gelukt is, en geniet er net nog een beetje extra van.

En oh, met een keukenmachine wil het ook wel met dat gevoel hoor. Maar toch: met je handen maakt het net wat ‘echter’!

Scones
Als je scones klaar zijn, zien ze er heerlijk bruin en knapperig uit. Het suikerlaagje bovenop geeft net even wat extra’s.

Scones
En op je paastafel misstaan ze zeker niet! Oh boy, als ik ze nu weer zie krijg ik er direct weer trek in.

Scones
Klaar voor het recept? Hier komt ‘ie!

Scones: Wat heb je nodig?

Met deze hoeveelheden heb je genoeg voor 6 scones:

  • 250 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 el suiker
  • 0,5 tl zout
  • 50 gram koude boter
  • 150 ml melk
  • 1 ei
  • 1 tl kaneel

Verder heb je een bakplaat en een deegroller nodig.

Bereidingswijze: Scones

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Doe de bloem, bakpoeder, de helft van de suiker en het zout in een kom. Roer goed door, zodat alles gemengd is..
  3. Voeg de koude boter toe en kneed dit door het bloemmengsel heen, totdat er geen grote klonten boter meer in zitten. Dit kan met je handen, een mixer (met deeghaken) of een keukenmachine.
  4. Voeg de melk toe en kneed het deeg totdat er een samenhangend deeg ontstaat.
  5. Besprenkel je werkblad met wat bloem en leg het deeg erop. Rol het met een deegroller uit in een cirkel met een diameter van 20 cm en een dikte van ongeveer 3 cm. Snijd dan 6 driehoeken door een sterretje (*) te snijden in het deeg. Leg de driehoeken op een velletje bakpapier op een bakplaat.
  6. Klopt het ei los. Besmeer de scones met het losgeklopte ei en besprenkel ze met de andere helft van de suiker en de kaneel.
  7. Zet je bakplaat in de oven voor 20 minuten. Als ze mooi bruin zijn, zijn je scones klaar! Laat even afkoelen, maar niet te lang, want warm en vers zijn ze het lekkerst.

Dit recept is gebaseerd op een recept van CupcakeJemma.

Tips

  • De traditionele wijze om scones te eten is met clotted cream en jam. Heerlijk, maar wel erg machtig. Mijn favoriet? Scones met een lekkere laag roomboter!

Psst..

Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept!

6 Reacties

  1. 24 maart 2015 / 22:30

    Dit moet ik echt een keer proberen. Ik vind ze een beetje op appelflappen lijken 😛

    • Ilse (Phood.nl)
      25 maart 2015 / 09:08

      Dat klopt ja, nu je het zegt. De vorm, en dan het suiker-kaneellaagje bovenop. Leuk dat je ze gaat proberen! Ik ben erg benieuwd hoe ze bevallen.

  2. 26 juni 2015 / 10:53

    IK WORD ZO BLIJ VAN DEZE SITE!:) Wat een heerlijke recepten en de foto’s zien er ook kéigoed uit! LOVE <3 Ik ga deze scones vanmiddag proberen, heb eventjes vrij van toetsen:) en bijna vakantie dus als dit bevalt kan ik volop gaan bakken in de vakantie met jouw gezonde receptjes. Thanx!

    • Ilse (Phood.nl)
      26 juni 2015 / 12:01

      Hoi Caren, wat leuk om te horen! Het maakt mij blij dat mijn site je blij maakt, haha. Geniet van de scones, een mooie traktatie voor na je toetsen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *