Slagroom van kokosmelk

Tegenwoordig zijn er veel mensen die producten op basis van koemelk mijden, vanwege de mogelijk slechte uitwerking die het op je lichaam zou hebben. Zelf gebruik ik niet heel veel melkproducten, en ben ook niet van plan deze allemaal te vervangen voor zuivelvrije producten. Maar wat nou als er iets is wat gewoon ontzettend lekker smaakt en toevallig zuivelvrij blijkt te zijn? Kom maar door hoor! En natuurlijk voor degenen die wel zo veel mogelijk lactosevrij willen of moeten eten vanwege een specifieke leefstijl, dieet of allergie, kan onderstaande tip een uitkomst zijn.

Er zijn namelijk veel zuivelvrije varianten van melk te vinden in de supermarkt (denk aan amandelmelk en sojamelk), maar als je op zoek bent naar een zuivelvrije optie voor slagroom moet je toch wat harder zoeken. Maar zoals bij bijna alles is er een oplossing voor dit probleem. Namelijk: slagroom op basis van kokosmelk. Geen dier aan te pas gekomen.

Kokosmelkslagroom
Door enkel een beetje maple syrup of honing en eventueel wat vanille-extract aan je kokosmelk toe te voegen, mix je binnen een paar seconden een portie lactosevrije slagroom op tafel. Of op je taart.

In je toetje zeg je? Geen probleem. Kijk snel mee en laat je overtuigen!

Kokosmelkslagroom
Dus: maar drie ingrediënten.

Kokosmelkslagroom
Belangrijk is dat je geen light-versie van de kokosmelk gebruikt, hierbij is het namelijk vaak zo dat de melk bestaat uit één samenhangende substantie. Bij de volle variant bestaat de inhoud vaak uit twee delen: een waterachtig deel en een crème-achtig deel. Deze crème is de basis van je slagroom.

Crème bestaande uit puur natuurlijke kokos, klinkt dat niet als hét ingrediënt voor ongeplande snoeperij? Eh, ja. Situatieschets: voor je het woord ‘slagroom’ kunt zeggen, heb je het halve blik al leeggelepeld. Je snapt wel: zelfbeheersing is key.

Kokosmelkslagroom
Als je de kokoscrème in een kom hebt gedaan voeg je de overige ingrediënten toe. Mix dit voor een paar minuten en klaar is je slagroom!

Deze slagroom is niet alleen lekker bij een stuk taart, maar smaakt ook heel goed bij wat los fruit (denk: blauwe bessen) of door de havermout (lees: tropisch feestje in de ochtend!).

Benieuwd naar de exacte hoeveelheden? Kijk snel hieronder.

Kokosmelkslagroom: Wat heb je nodig?

Met deze hoeveelheden heb je genoeg voor 4 porties:

  • 1 blikje kokosmelk, let op: niet de light variant, deze is te dun om romig te worden
  • 2 el maple syrup of honing
  • 1/2 tl vanille-extract (optioneel)

Bereidingswijze: Kokosmelkslagroom

  1. Maak het blik met kokosmelk open, schep de harde substantie eruit en doe dit in een hoge kom. Het vocht dat achterblijft kun je bewaren voor in bijvoorbeeld smoothies.
  2. Voeg aan het harde kokosmengsel de maple syrup of honing en optioneel het vanille-extract toe.
  3. Mix nu goed door, totdat de klontjes verdwijnen. Je bent op zoek naar een lobbige, klontvrije substantie die een beetje blijft kleven aan je mixer (zie foto).

Klaar!

Heb je nog andere ideeën voor het gebruik van deze kokosmelkslagroom? Laat het weten in de comments.

Tips

  • Houd je van een lichte kokossmaak aan je slagroom? Gebruik dan honing. Houd je daar juist niet van? Gebruik dan maple syrup, dan smaakt je slagroom daar naar.
  • In een luchtdicht afgesloten bakje kun je deze slagroom ongeveer een week in de koelkast bewaren, hoewel ik niet denk dat ‘ie dat redt ;).

Psst..

Iets gemaakt? Ik ben super benieuwd naar jouw creaties! Kom in Phoods wall of fame en tag @phood.nl in je Instagram-post, of mail je foto naar info@phood.nl.

4 Reacties

  1. Elise
    18 januari 2016 / 20:56

    Geprobeerd maar geen succes. Smaken verschillen natuurlijk, maar komt nooit in de buurt van iets dat slagroom heet 😉

    • Ilse (Phood.nl)
      20 januari 2016 / 17:32

      Wat jammer! Probeer eens te denken dat je opgeklopte kokosmelk eet in plaats van slagroom, misschien helpt dat? 😉

      • Lies
        30 juli 2017 / 12:23

        Dat is een goeie. Die ga ik onthouden.

  2. 10 februari 2018 / 15:50

    Ik vind het heerlijk😋, de maplesyrup gebruikt, volgende keer eens de honing proberen , als dat meer de smaak van kokos vasthoud.
    En handiger om 2 x kokos melk te gebruiken en het andere ook verdubbelen omdat je anders zo weinig hebt😊maar goed alternatief voor slagroom en ik denk ook gezonder👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *