Who doesn’t love comfortfood? Gerechten die weinig snijwerk behoeven, en waar je een klein beetje mag cheaten met producten. Ja, dat doe ik ook wel eens. Mijn voorwaarde? Supersnel comfortfood hoeft niet per se ongezond comfortfood te zijn. Zo blijf ik toch nog een beetje tussen de (eigen getekende) lijntjes.
Ultiem comfortfood? Deze supersnelle Mexicaanse bulgurschotel. Je hoeft alleen een ui, wat knoflook en peper te snijden. Even aanfruiten, wat kruiden erbij, je trekt wat blikjes open en doet de inhoud erbij, afmaken met wat water en bulgur en dan: pruttelen voor slechts 10 minuutjes. Ondertussen kun je de limoen en bosui voorbereiden, alvast de nacho’s voorproeven (heel belangrijk), en voor je het weet is je Mexicaanse bulgurschotel klaar. Eitje.
En het mooie: je hebt slechts één pan nodig. Je doet alles bij elkaar en het wordt tegelijkertijd gaar. Dat noem ik nou comfort!
Kijk snel mee!
Oh, had ik al gezegd dat deze Mexicaanse bulgurschotel ook errug smakelijk is? Een beetje smeuïg, goed gevuld met bulgur, zwarte bonen en mais, pittig en tegelijkertijd fris door de limoen. Wat nacho’s voor een extra crunch et voilà: een schaal comfort in driedubbele dimensie (snel – simpel – weinig afwas)!
Om toch binnen die gezonde-lijntjes te blijven, heb ik wel volkoren bulgur gebruikt, maar als je zelf graag een niet-volkoren graan gebruikt: be my guest.
De tomaten, zwarte bonen en mais komen dus uit blik. There, I said it. Je kunt natuurlijk ook verse varianten gebruiken, maar dan ben je wel iets (lees: heel veel) langer bezig.
Oh, nog een snelle tip: bekijk altijd de etiketten van de ingeblikte groenten bij de supermarkt. Sommige merken voegen suikers toe aan hun producten, andere niet. Het zal niet om hele grote hoeveelheden gaan, maar voor mij geldt wel: is er een variant zonder suiker, dan neem ik die mee.
En wat betreft dat Mexicaanse tintje? Ik heb geen idee of ze dit in Mexico eten, maar zo niet: dan zouden ze dat toch snel eens moeten doen 😉
Benieuwd naar de precieze ingrediënten voor deze Mexicaanse bulgurschotel? Oké, komt ‘ie!
- 1 ui
- 1 rode peper
- 2 teentjes knoflook
- 250 ml water
- 125 gram bulgur (ik gebruik volkorenbulgur)
- 1 groentebouillonblokje
- 1 blik zwarte bonen (400 gram, uitlekgewicht 265 gram)
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
- 1 blik maiskorrels (300 gram, uitlekgewicht 285 gram)
- 1 tl komijn
- 1 tl paprikapoeder
- 2 limoenen
- 1 bosui
- Nacho's
- Avocado
- Snijd de ui, peper en knoflook in kleine stukjes. Verhit een beetje olie in de pan en fruit hierin de ui, peper en knoflook totdat de ui en knoflook een beetje zachter zijn geworden. Voeg dan de komijn en paprikapoeder toe en laat nog 1 minuutje meebakken.
- Voeg dan het water, de bulgur, het bouillonblokje, de zwarte bonen, tomatenblokjes en maiskorrels toe en roer goed door. Breng aan de kook en zet het vuur dan wat lager en laat het 10 minuutjes doorpruttelen.
- Als de bulgur gaar is, is je Mexicaanse schotel klaar. Tijd voor de finishing touch: snijd de limoenen doormidden en knijp het sap uit boven de bulgur en garneer je schotel met wat bosui. Klaar!
- Houd je van wat meer pit? Voeg dan nog wat chilipoeder toe.
- Avocado zal ongetwijfeld heel goed bij deze Mexicaanse bulgurschotel smaken. Ik houd er zelf niet van, maar ga vooral je gang als je er wel van houdt!
- Mocht je een oplettende kijker zijn en het vlees missen: voeg gerust wat gehakt toe 😉
En jij?
Ben jij ook zo’n fan van zulke snelle schotels? Laat me weten welke jouw favoriet is!
Psst..
Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept! En als je iets gemaakt heb van mijn blog, maak er snel een foto van en tag @phood.nl op Instagram. Vind ik leuk!
Yum! Dit ziet er heerlijk uit. Ik vind bulgur heerlijk en maak er eigenlijk alleen Turkse gerechten mee. Dit recept is een eye opener 😉
Het originele recept is met quinoa, maar ik vind bulgur veel lekkerder en het pakte goed uit in dit gerecht! Misschien is deze Mexico-bulgur-combinatie wel een unicum, wie zal het zeggen 😉 En een Turks gerecht met bulgur staat nog op mijn to-make-lijstje!
Hoi Ilse!
Bedankt voor deze inspiratie, zag de fotos en was al aan het watertanden!
Heb de schotel net op en jeetje, wat is dit ’n smakelijke, goed voedende kom! Erg lekker idd!
Ik heb er mijn eigen prutje van gemaakt met inspiratie van het originele recept en de jouwe natuurlijk
(1/TL komijn, jalapenjo, paprika-chili poeder, tomatenpurree en de bulgur quinoa mix van de AH)
Zeker niet de laatste keer geweest!