Vanille-extract: Zelf maken

Pure vanille, vanille-extract, -aroma of -essence. Bijna ieder bakrecept vraagt er wel om, en niet zonder reden. De smaak en geur die het goedje losmaakt in je keuken en in je mond maken de ervaring van een heerlijke cupcake compleet. Het geeft een zacht randje aan cake en koek, en banketbakkersroom is er niets zonder. Soms is het moeilijk te duiden wat die vanille nou precies doet, maar op het moment dat het niet in je baksel zit, valt het direct op. Kortom: vanille is onmisbaar in de keuken van iedere bakprins(es).

De potjes met vanillevloeistof uit de supermarkt of van de toko zijn vaak zo klein en ruiken kunstmatig. Verrassing: dat zijn ze ook! De meeste gangbare flesjes bestaan namelijk niet uit extract, wat betekent dat de smaak ontleend wordt aan pure vanille, maar uit essence of aroma. Deze varianten van vanille-in-een-potje zijn gemaakt op basis van vanilline, een syntethische stof. Naast dat je met zo’n flesje dus niet the real deal gebruikt, is het ook nog eens best prijzig om elke keer die flesjes aan te schaffen. Beter: koop één keer een fles wodka en wat vanillepeulen en je kunt tijden vooruit.

Puur vanille-extract, zelf gemaakt, zonder gekke dingen. Klinkt goed, toch? En het is ook nog eens ontzettend simpel om te maken. Één moeilijkheid.. je moet 6 weken wachten. Maar, dan heb je ook wat! Kijk je mee?

vanille-extract maken

vanille extract maken

vanille extract maken

Het mooiste: je hebt maar twee ingrediënten nodig. Kijk snel mee hoe je vanille-extract zelf kunt maken.

VANILLE-EXTRACT: ZELF MAKEN
 
INGREDIËNTEN
  • 250 ml wodka
  • 4 vanillestokjes
Verder heb je een flesje met een inhoud van 250 ml en een trechter nodig.
BEREIDINGSWIJZE
  1. Snijd de vanillestokjes doormidden in de breedte. Snijd de 8 halve stokjes vervolgens in de lengte doormidden, maar laat de uiteinden aan één kant aan elkaar zitten.
  2. Doe de vanillestokjes in een flesje en giet door de trechter de wodka eroverheen.
  3. Nu komt het moeilijkste gedeelte: wachten. Het extract moet 'rijpen' de komende 6 weken. Hoe langer je hoe beter, maar na 6 weken is het in principe klaar voor gebruik. Schud tussendoor het flesje goed, 1 à 2 keer per week.
  4. Voeg één theelepel vanille-extract toe aan je recept.
TIPS
- Mocht je extract opraken, dan kun je het flesje gewoon bijvullen met wat wodka, de vanillestokjes geven nog genoeg smaak af. Na een aantal keer bijvullen kun je ook de vanillestokjes vervangen. Zo zit je nooit meer zonder.

Psst..

Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept!

Bronnen

Informatie over vanille: Wikipedia

31 Reacties

  1. Desiree
    28 januari 2015 / 14:58

    Op die manier is het ook heel makkelijk om zelf vanillesuiker te maken. Steriele pot vullen met gewone suiker en er gekneusde vanillepeulen bij doen. Makkelijker kan niet!

    • Ilse (Phood.nl)
      30 januari 2015 / 10:33

      Goeie, bedankt voor de tip!

      • Centientje
        25 januari 2018 / 00:50

        Suiker? Lijkt me niet echt gezond.

        • Antoinet
          10 april 2021 / 21:00

          Stress is ook ongezond, dus maak je niet druk over wat een ander zo nu en dan doet.

          • Ewa
            29 december 2021 / 14:04

            😀👍

  2. 3 februari 2015 / 23:24

    Leuk idee, ga ik ook een keertje maken. Ik doe het met koffiebonen en wodka voor idd koffieextract 🙂

    • Ilse (Phood.nl)
      4 februari 2015 / 12:26

      Dat is een goede zeg! Elke keer een kop koffie zetten en daarvan maar een eetlepel gebruiken is ook zo zonde.

      • Judith Huber
        24 november 2017 / 11:30

        Als je er suikerstroop aan toevoegt heb he likeur.

    • Sharon
      13 februari 2018 / 14:10

      Welke verhouding bonen tot wodka gebruik je dan?

  3. Marleen de Vries
    27 augustus 2015 / 20:57

    Klinkt goed! Ik wil het graag proberen maar ter verduidelijking, kun je mij zeggen wat het theelepeltje extract inhoud?
    Is dat nu een stukje van een vanillestokje of het vocht zelf? En daar zit dan dus alcohol in? Neem niet aan dat je dit proeft? Ik hoor het graag, dank je vast voor je reactie.
    Groet, Marleen

    • Ilse (Phood.nl)
      28 augustus 2015 / 08:46

      Hoi Marleen, zodra je vanille-extract klaar is en je het gaat gebruiken, gebruik je het vocht zelf. De alcohol neemt het aroma van de vanillestokjes heel goed over, dat zul je wel ruiken zodra je brouwsel een aantal weken staat. Als je het extract gebruikt in een gerecht waarin je het extract gaat verwarmen, dan verdampt de alcohol en zul je die dus inderdaad niet meer proeven! In koude gerechten (als je het bijvoorbeeld door de yoghurt doet) bestaat de kans dat je het wel proeft, maar dat ligt maar net aan hoe goed je smaakpapillen zijn 😉 Succes!

  4. Noetje
    2 september 2015 / 08:44

    Ga ik maken! En weet jij waar je van die leuke kleine flesjes kunt kopen?

    • Ilse (Phood.nl)
      2 september 2015 / 09:38

      Jeej, super leuk! Bij Xenos hebben ze tegenwoordig leuke kleine flesjes, een beetje van die apothekersflesjes, of anders Dille en Kamille. Het flesje op de foto is er eentje waar eerst maple syrup in zat, dat zit vaak in mooie flesjes. Succes!

  5. Debby
    3 september 2015 / 19:24

    Gemaakt! Nu 6 weken wachten……….

  6. Cynthia
    9 september 2015 / 09:58

    Super, deze wil ik ook zeker gaan maken,
    Hoe lang kun je het daarna bewaren? Of zit daar geen limiet aan door de alcohol? 😉

    • Ilse (Phood.nl)
      9 september 2015 / 19:12

      Wat leuk! Ik geloof dat er niet echt een limiet aan zit, de alcohol zal de boel vast wel steriliseren 😉

  7. 25 juni 2017 / 17:23

    GA IK UITPROBEREN HET GAAT ME VAST LUKKEN ALTIJD IN VOORRAAD

  8. Centientje
    25 januari 2018 / 00:49

    Zou je ook jenever of gin kunnen nemen i.p.v. wodka?

    • Ilse (Phood.nl)
      7 februari 2018 / 15:15

      Hoi Centientje, vaak wordt er wodka gebruikt om extract te maken, omdat wodka geurloos en smaakloos is. Andere drank kan zeker, maar het kan dan wel zijn dat je extract smaakt en ruikt naar die dranksoort. Al zal dat bij gin wel meevallen, dus ik denk dat dat wel kan! Ik zou zeggen: probeer het, en laat je weten hoe het resultaat is geworden? 🙂

    • Marjet
      3 mei 2021 / 20:22

      Ik heb stroh rum met vanille stokjes…. óók heel fijn

  9. Toos
    15 maart 2018 / 13:09

    Hoi Ilse,
    Wat een goed idee van de vanillearoma. Ga ik zeker uitproberen. Maar nu een vraagje: ” kun je inplaats van wodka ook brandewijn gebruiken? Ditheb ik namelijk nog in de kast staan.

  10. Monique holslag
    29 juli 2018 / 17:46

    Ik denk dat als je gin gebruikt, er Citroen schillen (eerst goed wassen) in kunt doen.?

  11. 20 januari 2020 / 09:30

    Thanks for stopping by my page! I’m Kelsie Davenport.
    Even though I jokingly credit my grandmother for my writing talent, I know that it is a ability I have fostered from childhood. Though my aunt is a writer, I also started out young.
    I’ve always had a way with words, according to my favorite professor . I was always so excited in English when we had to do a research writing assignment.
    Now, I help current learners achieve the grades that have always come easily to me. It is my way of giving back to communities because I understand the obstacles they must overcome to graduate.

    Kelsie Davenport – Academic Writer – supportthedandelionschool.com Band

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *