Pure vanille, vanille-extract, -aroma of -essence. Bijna ieder bakrecept vraagt er wel om, en niet zonder reden. De smaak en geur die het goedje losmaakt in je keuken en in je mond maken de ervaring van een heerlijke cupcake compleet. Het geeft een zacht randje aan cake en koek, en banketbakkersroom is er niets zonder. Soms is het moeilijk te duiden wat die vanille nou precies doet, maar op het moment dat het niet in je baksel zit, valt het direct op. Kortom: vanille is onmisbaar in de keuken van iedere bakprins(es).
De potjes met vanillevloeistof uit de supermarkt of van de toko zijn vaak zo klein en ruiken kunstmatig. Verrassing: dat zijn ze ook! De meeste gangbare flesjes bestaan namelijk niet uit extract, wat betekent dat de smaak ontleend wordt aan pure vanille, maar uit essence of aroma. Deze varianten van vanille-in-een-potje zijn gemaakt op basis van vanilline, een syntethische stof. Naast dat je met zo’n flesje dus niet the real deal gebruikt, is het ook nog eens best prijzig om elke keer die flesjes aan te schaffen. Beter: koop één keer een fles wodka en wat vanillepeulen en je kunt tijden vooruit.
Puur vanille-extract, zelf gemaakt, zonder gekke dingen. Klinkt goed, toch? En het is ook nog eens ontzettend simpel om te maken. Één moeilijkheid.. je moet 6 weken wachten. Maar, dan heb je ook wat! Kijk je mee?
Het mooiste: je hebt maar twee ingrediënten nodig. Kijk snel mee hoe je vanille-extract zelf kunt maken.
- 250 ml wodka
- 4 vanillestokjes
- Snijd de vanillestokjes doormidden in de breedte. Snijd de 8 halve stokjes vervolgens in de lengte doormidden, maar laat de uiteinden aan één kant aan elkaar zitten.
- Doe de vanillestokjes in een flesje en giet door de trechter de wodka eroverheen.
- Nu komt het moeilijkste gedeelte: wachten. Het extract moet 'rijpen' de komende 6 weken. Hoe langer je hoe beter, maar na 6 weken is het in principe klaar voor gebruik. Schud tussendoor het flesje goed, 1 à 2 keer per week.
- Voeg één theelepel vanille-extract toe aan je recept.
Psst..
Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept!
Bronnen
Informatie over vanille: Wikipedia
Op die manier is het ook heel makkelijk om zelf vanillesuiker te maken. Steriele pot vullen met gewone suiker en er gekneusde vanillepeulen bij doen. Makkelijker kan niet!
Goeie, bedankt voor de tip!
Suiker? Lijkt me niet echt gezond.
Stress is ook ongezond, dus maak je niet druk over wat een ander zo nu en dan doet.
😀👍
Leuk idee, ga ik ook een keertje maken. Ik doe het met koffiebonen en wodka voor idd koffieextract 🙂
Dat is een goede zeg! Elke keer een kop koffie zetten en daarvan maar een eetlepel gebruiken is ook zo zonde.
Als je er suikerstroop aan toevoegt heb he likeur.
Welke verhouding bonen tot wodka gebruik je dan?
Klinkt goed! Ik wil het graag proberen maar ter verduidelijking, kun je mij zeggen wat het theelepeltje extract inhoud?
Is dat nu een stukje van een vanillestokje of het vocht zelf? En daar zit dan dus alcohol in? Neem niet aan dat je dit proeft? Ik hoor het graag, dank je vast voor je reactie.
Groet, Marleen
Hoi Marleen, zodra je vanille-extract klaar is en je het gaat gebruiken, gebruik je het vocht zelf. De alcohol neemt het aroma van de vanillestokjes heel goed over, dat zul je wel ruiken zodra je brouwsel een aantal weken staat. Als je het extract gebruikt in een gerecht waarin je het extract gaat verwarmen, dan verdampt de alcohol en zul je die dus inderdaad niet meer proeven! In koude gerechten (als je het bijvoorbeeld door de yoghurt doet) bestaat de kans dat je het wel proeft, maar dat ligt maar net aan hoe goed je smaakpapillen zijn 😉 Succes!
Ga ik maken! En weet jij waar je van die leuke kleine flesjes kunt kopen?
Jeej, super leuk! Bij Xenos hebben ze tegenwoordig leuke kleine flesjes, een beetje van die apothekersflesjes, of anders Dille en Kamille. Het flesje op de foto is er eentje waar eerst maple syrup in zat, dat zit vaak in mooie flesjes. Succes!
Gemaakt! Nu 6 weken wachten……….
Super, deze wil ik ook zeker gaan maken,
Hoe lang kun je het daarna bewaren? Of zit daar geen limiet aan door de alcohol? 😉
Wat leuk! Ik geloof dat er niet echt een limiet aan zit, de alcohol zal de boel vast wel steriliseren 😉
GA IK UITPROBEREN HET GAAT ME VAST LUKKEN ALTIJD IN VOORRAAD
Zou je ook jenever of gin kunnen nemen i.p.v. wodka?
Hoi Centientje, vaak wordt er wodka gebruikt om extract te maken, omdat wodka geurloos en smaakloos is. Andere drank kan zeker, maar het kan dan wel zijn dat je extract smaakt en ruikt naar die dranksoort. Al zal dat bij gin wel meevallen, dus ik denk dat dat wel kan! Ik zou zeggen: probeer het, en laat je weten hoe het resultaat is geworden? 🙂
Ik heb stroh rum met vanille stokjes…. óók heel fijn
Hoi Ilse,
Wat een goed idee van de vanillearoma. Ga ik zeker uitproberen. Maar nu een vraagje: ” kun je inplaats van wodka ook brandewijn gebruiken? Ditheb ik namelijk nog in de kast staan.
Ik denk dat als je gin gebruikt, er Citroen schillen (eerst goed wassen) in kunt doen.?
Thanks for stopping by my page! I’m Kelsie Davenport.
Even though I jokingly credit my grandmother for my writing talent, I know that it is a ability I have fostered from childhood. Though my aunt is a writer, I also started out young.
I’ve always had a way with words, according to my favorite professor . I was always so excited in English when we had to do a research writing assignment.
Now, I help current learners achieve the grades that have always come easily to me. It is my way of giving back to communities because I understand the obstacles they must overcome to graduate.
Kelsie Davenport – Academic Writer – supportthedandelionschool.com Band