Ik denk dat dit mijn eerste gezonde baksel was: een mueslireep. Heel laagdrempelig en makkelijk, en toch presteerde ik het er een uur mee bezig te zijn en de keuken tot een ware chaos te brengen. Maar ach, je moet ergens beginnen, is het niet? Toch is dit recept wel fool-proof, en kan dus eigenlijk niet misgaan. Dat wil zeggen: het kan niet misgaan, mits je goede aanwijzingen krijgt. Ik heb in al die keren dat ik deze repen heb gemaakt heel wat trucjes verzameld, uitgeprobeerd en geverifieerd. Scheelt jou weer een hoop gedoe!
Naast dat dit recept super makkelijk is, komen er ook geen ingewikkelde keukentools bij kijken. Ook wel eens fijn.
Hoewel mueslirepen heel spannend kunnen zijn (denk: gevuld met gedroogd fruit, noten, pindakaas, chocoladestukjes, kruiden), geef ik je nu een basisrecept voor mueslirepen. Je kunt gerust een deel van de havermout of gepofte rijst vervangen door iets wat jij lekker vindt.
Niet zo creatief aangelegd? Wees niet getreurd, ik zal binnenkort wat andere varianten voor je posten. Geeft jou wat tijd om deze repen onder de knie te krijgen!
De ingrediënten voor deze repen basic mueslirepen zijn als volgt: havermout, een extra crunch in de vorm van gepofte rijst of noten, een beetje meel, honing en kokosolie om het geheel te laten plakken, en zout en vanille-extract voor wat smaakverdieping. Je mengt deze ingrediënten samen, stopt ze in de oven en na een klein half uurtje kun je genieten van ontzettend krokante mueslirepen!
Zien ze er niet ontzettend knapperig uit? Ik hoop het wel, want dan heb ik mijn taak goed volbracht.
En het mooie is: ze vallen ook binnen de categorie ‘gezonde variant’. Die supermarktdingen zijn ook best lekker, maar zitten vaak vol met suikers en onnodige toevoegingen. Goeie oplossing dus, die zelfgemaakte mueslirepen.
En, hoe draai je deze jongens in elkaar? Kijk snel mee!
- 200 gram havermout (ik heb hier ⅔ havervlokken ⅓ gewone havermout gebruikt)
- 25 gram gepofte rijst (of twee handjes noten, of van die gepofte 'honey smacks', in ieder geval iets wat knapperig is)
- 5 el (spelt)meel
- 100 ml honing
- 100 ml kokosolie
- 2 tl vanille-extract
- snufje zout
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Doe de havermout, gepofte rijst (of noten), meel en het snufje zout bij elkaar in een grote kom. Roer goed door.
- Doe de kokosolie in een magnetronbestendig bakje en verwarm in intervallen van 20 seconden, totdat de olie vloeibaar is. Voeg hier de honing en vanille-extract aan toe en roer goed door.
- Giet het natte mengsel bij het droge mengsel en roer goed door, totdat de vloeibare massa goed is verdeeld.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier. Doe het mengsel in het bakblik, vouw de randen van het bakpapier naar binnen over het havermoutmengsel en druk stevig aan met de onderkant van een glas of mok. Druk niet te hard, maar wel stevig.
- Zet in de oven voor 20-25 minuten. Houd je mueslirepen goed in de gaten, ze kunnen namelijk erg snel donker worden. Zodra de 'repen' mooi bruin zijn geworden, haal je het bakblik uit de oven.
- Vouw nu weer het bakpapier over het havermoutmengsel en druk nogmaals stevig maar niet te hard aan. Maak dan met een scherp mes diepe inkepingen op de plek waar je straks de repen wilt gaan snijden. Het mengsel is nu nog zacht en kan een beetje gaan brokkelen, maar wees gerust: dit wordt hard wanneer het afkoelt.
- Zodra de repen helemaal zijn afgekoeld kun je ze uit het bakblik halen. Snijd de inkepingen in, en klaar zijn je repen!
- Wil je een wat spannendere versie? Vervang dan een deel van de havermout door de door jou gewenste toevoeging (denk: rozijntjes, gedroogde abrikozen, chocoladestukjes). Houd Phood de komende weken goed in de gaten, want er komen nog andere varianten online.
Psst..
Volg jij Phood al op Facebook? Klik hieronder op ‘vind ik leuk’ en mis nooit meer een recept!
Hoeveel calorieën zitten er in de krokante musliereep?
Groet esther
Hoi Esther, dat weet ik niet, ik houd me niet zo bezig met calorieën. Je hebt op internet wel van die calorieëntellers, daar zou je dit recept in kunnen invoeren. Succes!
Totale faal. Ik begon met een berg musli-met-honing-en-kokosolie, en uit de oven kwam nog steeds een grote berg musli-met-honing-en kokosolie. In de verste verte niet krokant en in de verste verte niet eens iets wat op een reep lijkt. Jammer.
Hoi Patrick, wat leuk dat je de repen hebt gemaakt, maar wat jammer dat de mueslirepen niet zijn geworden wat ze hadden moeten zijn. Het goed aandrukken is heel erg belangrijk, en ook het afkoelen is van levensbelang, heb je dat beide goed gedaan? Zo ja, probeer nog iets harder te drukken, of voeg anders wat meer honing en kokosolie toe, dan zouden ze wel moeten blijven plakken. Hopelijk was de berg muesli alsnog wel lekker om als muesli te eten? 😉
Kun je in plaats van kokosolie ook olijfolie gebruiken?
Hoi Marit! Ik zou geen olijfolife gebruiken, omdat daar toch wel iets een olijfgeur/-smaak aan zit. Dan zou ik zelf eerder zonnebloemolie gebruiken, dat is wat neutraler. Succes! 🙂
Moet je de repen in die doos in de koelkast bewaren? Of gewoon in de kast?
Ik houd niet van mueslirepen uit de winkel, maar deze zijn wél lekker. Iets te zoet voor mij, dus de 2e keer heb ik een kwart minder honing gebruikt én pecannoten toegevoegd. Superlekker!
Ze zijn super lekker! Heb ze al meerdere malen gemaakt! Heb je nog leuke variaties?
De repen zijn heerlijk maar…..
De kokosolie zakt helemaal naar de onderkant van de repen waardoor er aan de onderkant een laagje gestolde kokosolie zit.
Wat kan ik er aan doen om dit te voorkomen?